Kultūras ziņas

Kultūras ziņas

Kultūras ziņas

"Suņa māja" Nacionālajā teātrī

Rīgas Krievu teātrī būs 7 jauniestudējumi

Mihaila Čehova Rīgas Krievu teātris uzsāk 140. sezonu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

2. oktobrī Mihaila Čehova Rīgas Krievu teātris svinēja 139. gadadienu un vienlaikus uzsāka jau 140. teātra sezonu, kuru var saukt gan par jubilejas (ja skaitām sezonas), gan par pirmsjubilejas (ja runa ir par darbības gadiem). Par godu vienai jubilejai un otras priekšvakarā teātris saviem skatītājiem ir sarūpējis vairākus pārsteigumus: ir izdots pirmais teātra žurnāls, radīta īpaša teātra kūciņa, skolēni un citas interesentu grupas varēs doties ekskursijā pa teātri, kā arī gaidāmi vairāki jauniestudējumi, informēja teātrī.

Septembra izskaņā vairākās kategorijās tika paziņoti šī gada "Spēlmaņu nakts" nominanti, un Čehova teātris lepojas ar piecām nominācijām. Atskatoties uz aizvadīto un domājot par jauno sezonu, teātra direktore Dana Bjorka sacīja: "Sarežģīti visā pilnībā aptvert šo ciparu. Laikam tāpēc, ka mūsu teātris ir desmitgadēm vecāks par jebkuru rīdzinieku. Gandrīz pusotru gadsimtu garā vēsture joprojām turpina veidoties unikālā stāstā. Daudzu cilvēku dzīvē mūsu teātris ienāk kopš pašas bērnības un paliek līdzās uz visiem laikiem. Tas ir bijis, ir un būs teātris, kas atver dvēseli un durvis visu nacionalitāšu skatītājiem. Teātris, kas šodien uzņemas vienu no svarīgākajiem uzdevumiem – Latvijas sabiedrības saliedēšanu. Skatītāju mīlestība, valsts un teātra draugu atbalsts dod pārliecību par veiksmīgu iecerētā realizēšanu, par ko mēs esam bezgala pateicīgi katram, kas ir bijis un paliek ar mums šajos sarežģītajos laikos."

Teātra direktore Dana Bjorka preses konferencē par Mihaila Čehova Rīgas Krievu teātra 140. sezonu
Teātra direktore Dana Bjorka preses konferencē par Mihaila Čehova Rīgas Krievu teātra 140. sezonu

Šajā sezonā gaidāmi vēl seši jauniestudējumi. Oktobra izskaņā "Hanzas peronā" pirmizrādi piedzīvos muzikāla izrāde "Lūk, tā!", kas veltīta leģendārajam mūziķim un grupas "Kino" līderim Viktoram Cojam. Novembra sākumā gaidāma izrāde bērniem "Trīs sivēntiņi un Vilks" Paulas Pļavnieces režijā, bet mēneša izskaņā – režisora Dmitrija Petrenko iestudējums "Suņa sirds" pēc Mihaila Bulgakova garstāsta. Turpmāk sezonas laikā ar skatītājiem satiksies Aleksa Dubasa monoizrāde "Prometejs", Čehova teātra mākslinieciskā vadītāja un režisora Sergeja Golomazova izrāde "Centrālparks West" (Vudijs Allens), režisora Viestura Kairiša izrāde "Hamlets. "Dānijas" princis" (Viljams Šekspīrs) un režisora Intara Rešetina izrāde "Indulis un Ārija" (Rainis).

Vēloties jubilejas sezonā radīt ko paliekošu arī citā formāta un vienlaikus uzsākot jaunu tradīciju, teātris ir izdevis savu pirmo žurnālu, kurā pagātnes lappuses satiekas ar mūsdienām. Žurnālā apkopota informācija par teātra vēsturi, leģendām, tāpat varēs iepazīties ar visiem teātra darbiniekiem – ne tikai aktieriem, kuri radījuši interesantus aprakstus vienam par otru, bet arī ikvienu "aizskatuves" cilvēku jeb ikkatru, kas ik dienu nodrošina Čehova teātra pasaules darbību, būs lasāma arī aktieru Jakova Rafalsona un Janas Herbstas saruna, kā arī daudz citas informācijas.

Mihaila Čehova Rīgas Krievu teātra žurnāls
Mihaila Čehova Rīgas Krievu teātra žurnāls

Zinot to, ka dzimšanas dienas un apaļas jubilejas ir jāsvin, sadarbībā ar konditoreju tīklu "Sala" radīta īpaša Čehova teātra kūciņu, kuru skatītāji ir aicināti baudīt gan teātra bufetē, gan "Sala" kafejnīcās.

Teātrī arī informēja: "Jubilejas sezona ir lielisks brīdis, lai turpinātu iepazīstināt sabiedrību ar teātri un Mihailu Čehovu, kura vārdā teātris nosaukts, tāpēc skolēnu un citu organizāciju grupām ir iespēja doties ekskursijā "ZOOMprātīgās tikšanās" pa teātri, kas ir atvasināta no pandēmijas laikā uzsāktā attālinātā projekta, kura ietvaros skatītāji virtuāli satikās ar aktieriem un iepazina teātra dzīvi. Nu tas būs iespējams klātienē, tā būs izzinoša un interesanta teātra pieredze, ielūkojoties telpās un gaiteņos, kuros skatītāji nekad nenokļūst." Ekskursiju vadīs kāds no teātra aktieriem, iepazīstinot gan ar teātra vēsturi, gan paviesojoties dažādu cehu mājvietās, gan daloties ar interesantiem faktiem un personiskiem, kurioziem stāstiem no teātra ikdienas. Ekskursijas iespējams pieteikt līdz 40 cilvēkiem (tādā gadījumā daloties divās grupās), rakstot uz [email protected].

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti