Kultūras ziņas

Nacionālais vēstures muzejs Rīgas pilī atgriezīsies 2019. gadā

Kultūras ziņas

Avangarda džeza mūziķi Ventspilī

Liepājas teātrī top "Mēnesis uz laukiem"

«Mēnesis uz laukiem» - bogomolovisks stāsts par mīlestību

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 7 gadiem.

Liepājas teātrī rit pēdējie mēģinājumi pirms nedēļas nogalē gaidāmās pirmizrādes – šīs sezonas pēdējā jauniestudējuma “Mēnesis uz laukiem” Konstantīna Bogomolova režijā. Uzveduma pamatā ir krievu klasiķa Ivana Turgeņeva luga, tomēr Bogomolovs no vairākām ainām un tēliem ir atteicies, akcentējot stāstu par mīlestības dvēseli un fizioloģiju. Teātra direktors Herberts Laukšteins uzsver - šī ir bogomoloviska izrāde.

Turgeņeva luga “Mēnesis uz laukiem” ataino 19. gadsimta muižnieku dzīvi, savukārt režisors Bogomolovs darbību pārnesis uz konkrētam laikam nepiesaistītu vidi. Šeit dzīve rit rāmi un garlaicīgi, bet kaislības sākas, kad ierodas aktiera Sanda Pēča atveidotais sporta skolotājs. Viņš izrādās liktenīgais vīrietis divām sievietēm - skolniecei Veročkai un skolas direktorei.

“Cilvēki tā kā nīkst savā intelektuālismā, dzīves bezmērķībā. Un, kad kāds parādās, kas spēj dot motivāciju vispār kaut kam būt - vienalga, vai mīlestība vai kaisle, viņi uzreiz ķeras klāt,” stāsta Sandis Pēcis.

Interesanti, ka skolnieces Veročkas lomu režisors uzticējis aktierim Kasparam Kārkliņam. Viņš to vērtē kā interesantu pieredzi.

“17 gadus vecu meiteni spēlēt aktrisei būtu savādāk, jo viņai ir priekšstats, kādas ir septiņpadsmitgadīgas meitenes. Visi zina Veru, šo lomu, līdz ar to rodas priekšstats, ir grūtāk lauzt stereotipu, bet šai gadījumā es viņu spelēju tā, kā es izjūtu lietas, mīlestību, līdz ar to veidojas kaut kas savāds, patiess,” skaidro Kārkliņš.

Jau vēstīts, ka šis Bogomolovam Liepājas teātrī ir jau trešais iestudējums. Režisors agrāk atzinis, ka ar savām izrādēm grib skatītājiem likt domāt, varbūt arī provocēt publiku. Šķiet, tas gaidāms arī no jaunākā iestudējuma.

“Runājām, ka tā noteikti nebūs kostīmu izrāde 19. gadsimta sadzīves garā. Nē, tā ir bogomoloviska izrāde, stāsts par mīlestību,” norāda Liepājas teātra direktors Herberts Laukšteins.

Bogomolova iestudētais “Mēnesis uz laukiem” sākotnēji bija iecerēts kā šīs sezonas pats pirmais jauniestudējums. Dažādu iemeslu dēļ sanāca kā pēdējais.

Iestudējuma pirmizrāde - 27.maijā, pēc tam izrāde skatāma 28.maijā un 8.jūnijā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti