Rīta Panorāma

Intervija ar Dzintaru Rasnaču

Rīta Panorāma

Oficiālā Eiropas čempionāta basketbolā bumba Rīta panorāmas studijā

Jaunajā Rīgas teātrī iestudē "Mācekli"

Meikšāns: «Māceklis» piedāvā jaunu teātra valodu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

Lugā "Māceklis" dramaturgs Mariuss fon Maienburgs piedāvā to jauno teātra valodu, kas varētu būt svaiga Latvijas teātra kontekstā, Latvijas Televīzijas raidījumam "Rīta Panorāma" norāda lugas iestudējuma režisors Viesturs Meikšāns, atzīstot, ka viņam ļoti patīkot Maienburga atziņas par Rietumeiropas sabiedrību.

Jau vēstīts, ka 26. martā Jaunā Rīgas teātra (JRT) Muzeja zālē (Talsu ielā 1) pirmizrādi piedzīvos režisora Viestura Meikšāna iestudējums “Māceklis”. Lugas autors ir izcilais mūsdienu vācu dramaturgs Mariuss fon Maienburgs. Izrādes scenogrāfs – Reinis Suhanovs un kostīmu māksliniece – Monika Pormale. Šis ir režisora Viestura Meikšāna pirmais iestudējums JRT.

„Mēs dzīvojam laikmetā, kad lietas tiek nosauktas kaut kādos vārdos, un tev vienkārši jāpievienojas tam vienam vai otram viedoklim, ja tu gribi dzīvot pietiekami harmoniski,” saka Vilis Daudziņš, „bet, ja tu negribi dzīvot harmoniski, tu, protams, visu laiku pārbaudi vienu viedokli, otru, trešo, ceturto. Galu galā tā ir atbildīgā demokrātija.”

Izrādes „Māceklis” tēma ir pieteikta filozofiska – skolēns Benjamiņš ir sācis studēt Bībeli, un viņa uzskati par morāli ir ļoti prasīgi, bet sabiedrība gribētu, lai šis jaunais mesija apklustu. Viņi grib mieru.

Aktrise Elita Kļaviņa uzskata, ka izrādē stāstīts par radikālisma bacili, kas šobrīd plosās pasaulē, iegūstot šausmīgus apmērus.

„Vieniem ir taisnība un otriem ir taisnība. Kur tad ir tā patiesība un kā nonākt pie tās patiesības? Izrāde arī nepiedāvā atbildi, bet uzrāda problēmas,” skaidro Kļaviņa.

„Principā citāti, izrauti ārpus konteksta, domāju, pakļaujas jebkurai doktrīnai. Jautājums – kādiem mērķiem tie tiek izmantoti?” – tā savukārt Gatis Gāga.

„Māceklis” ļaus Latvijas teātra skatītājiem iepazīties ar ļoti svarīgu Eiropas laikmetīgo dramaturgu - Mariusu fon Maienburgu. Tā ir ļoti atvērta, viegla, ironijas un spēles pilna teātra valoda, kurai ir dziļas vācu teātra saknes. Vienlaicīgi ar šo vieglo spēles valodu tiek diskutēts par ļoti būtiskiem rietumu civilizācijas jautājumiem.

„Man sakrīt ar viņu [Maienburgu] humora izjūta. Man ļoti patīk viņa jaunās atziņas tieši par Rietumeiropas sabiedrību,” uzsver režisors Viesturs Meikšāns. „.Viņš piedāvā to jauno teātra valodu, ar ko es neesmu nodarbojies līdz šim. Un domāju, ka arī Latvijas teātra kontekstā tas varētu būt kas nedaudz svaigs.”

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti