Meikšāns ar «kolektīvu histēriju» noslēdz Maienburga lugu triloģiju Latvijas teātros

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

"Kolektīva histērija vienā daļā" - tādu apakšvirsrakstu savai jaunākajai teātra izrādei "Ainava un bars" devis režisors Viesturs Meikšāns. Šī būs noslēdzošā izrāde mūsdienu vācu dramaturga Mariusa fon Maienburga lugu triloģijai, ko Meikšāns šajā sezonā iestudē Latvijas profesionālajos teātros. "Apjukums" tapa Valmieras drāmas teātrī, "Mācekli" Meikšāns iestudēja Jaunajā Rīgas teātrī, bet trešajai izrādei režisors izvēlējies neatkarīgo skatuves telpu "Dirty Deal Teatro". Izrāde "Ainava un bars" ir stāsts par apdraudētības sajūtu sabiedrībā, kurai pastāvīgi tiek piegādātas bailes.

Mariusa fon Maienburga darbos režisoru Viesuru Meikšānu saista dramaturga humors un asredzīgais skatījums uz mūsdienu Rietumu sabiedrības apjukumu. Mēs dzīvojam fobiju laikmetā - tā izrādes "Ainava un bars" pieteikumā saka režisors. Šī luga vēsta par neattaisnotām un neadekvātām bailēm, kas pavada mūsdienu sabiedrību - pastāvīgām bailēm no teroraktiem, cittautiešiem un aizdomīgām paciņām.

"Šī luga tieši šo mūsu mazo sabiedrības ikdienas novērojumu izvērš līdz apokaliptiskiem izmēriem. Viss sākas ar to, ka maza meitene iemet miskastē zaļu paciņu. To redzējuši pāris pieaugušie, kuriem uzreiz rodas aizdomas. Viņi būvē teorijas un mēģina saprast, kas tur varētu būt iekšā. Viņi baidās ar šo meiteni runāt, bet mēģina atrast izeju, līdz nonāk pie fatāla iznākuma, kā Maienburgam tas bieži mēdz būt," stāsta Viesturs Meikšāns.

Bet vai šī apdraudētības sajūta ir pilnīgi bez pamata? Tā nevar teikt, norāda režisors. Tomēr, viņaprāt, mēs dzīvojam sabiedrībā, kur baiļu sajūta nemitīgi tiek kultivēta. Koncentrējoties uz apdraudējumu, zūd spēja ieraudzīt kontekstu.

"Tas ir arī par saprāta trūkumu. Tā ir būtiska lieta, ko Maienburgs vienmēr pauž. Arī Jaunā Rīgas teātra izrādē "Māceklis" un "Apjukumā" Valmierā. Par saprātīguma pazaudēšanu. Protams, mums vajag būt atbildīgiem un uztraukties par blakus cilvēkiem, ģimeni, bērniem, bet varbūt mums būtu jābūt, Maienburgs droši vien saka, vēl racionālākiem. Tas ir mans ļoti subjektīvs viedoklis," pauž Meikšāns.

Maienburga traģiski absurdo stāstu izrādē izspēlē trīs aktieri - Anta Aizupe, Madars Zvagulis un Liena Šmukste. "Autors ir devis, ka izrādē piedalās bars, bet to baru veidojam mēs, trīs cilvēki. Līdz ar to katram nav vienas konkrētas lomas, ko spēlēt," norāda Jaunā Rīgas teātra aktrise Liena Šmukste. Viņai šī ir pirmā sadarbība ar Viesturu Meikšānu, kā aktrisei - arī pirmā saskare ar Mariusa fon Maienburga dramaturģiju.

Liena Šmukste stāsta, ka darbā pie izrādes nācies domāt arī pašai par savām ikdienas bailēm: "Kaut vai par tik eksistenciālām lietām kā - kā tas būs, kad bērns ies Rīgā skolā, kā viņš ies Rīgā pa ielu? Pati esmu no mazpilsētas un īsti vēl nesaprotu, kā tas viss notiek. It kā vēl ir kādi septiņi gadi priekšā, bet vienalga pa brīžam aizdomājos."

Režisora Viestura Meikšāna skatījumā Maienburga luga izcili parāda "neadekvātu sabiedrību visā savā komisma un traģisma virsotnē". Taču režisora nodoms neesot kaunināt skatītājus, bet rosināt pārdomas: "Maienburgam ir tāda laba lieta, ka viņš nemoralizē. Un arī šī izrāde nebūs morāles lasīšana, drīzāk tāda absurdistiskas situācijas parādīšana no malas. Es gribētu, lai rosās domas par šīm lietām - kas ir bailes, cik tās ir vērtīgas, svarīgas un ko tās mums dod."

Izrādes muzikālajam noformējumam režisors izvēlējies Džuzepes Verdi "Makbetu". Savā ziņā simboliski, jo šī Viljama Šekspīra luga ir baiļu koncentrāts. Topošajā izrādē Viesturs Meikšāns pats pirmoreiz ir arī horeogrāfs, scenogrāfs un tērpu mākslinieks.

Iestudējuma "Ainava un bars" pirmizrāde "Dirty Deal Teatro" gaidāma otrdien, 12.maijā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti