Kultūras ziņas

"Es visas domas aizmirstu" Mazajā ģildē

Kultūras ziņas

Jānim Paukštello – 70

Mazais cilvēks un Lote Liepājas Leļļu teātrī

Mazais cilvēks un Lotes Lieldienu piedzīvojumi – jaunumi Liepājas Leļļu teātrī

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

Neraugoties uz pandēmijas radītajiem apstākļiem, Liepājas Leļļu teātrī rosība nav rimusi. Pēc divām nedēļām pirmizrādi piedzīvos pārsteidzoša cirka mistērija Ģirta Šoļa režijā, bet 26. martā – tiešsaistes pirmizrāde Leldes Kaupužas iestudējumam, kura centrā ir mazajiem un lielajiem grāmatu lasītājiem un animācijas filmu cienītājiem pazīstamā Lote no Izgudrotāju ciema.

Par izrādes "Mazais cilvēks" varoņiem kļuvušas lelles, kas aktiermākslu apguvušas spēlēs ar bērniem. Režisors Ģirts Šolis skaidro: "Visas lelles, kas mums piedalās, ir salasītas pa dažādiem veikaliņiem, pašu mājām, visas ir bijušas īstu bērnu rokās un spēlējušas citas lomas mājas teātros."

Iedvesmojoties no Ēriha Kestnera stāsta, režisors "Mazo cilvēku" veido kā cirka izrādi. Un tāpat kā vācu rakstnieka varonis arī šis pasauli tiecas izzināt caur neparasto.

"Tā pamatdoma ir par pieaugšanu, ka gluži par velti nekas nekad nenāk, ir kaut kāds darbs jāiegulda, kaut kas jāapgūst, lai tiktu pie atzinības.

Un tad tam ceļam mūsu Mazais cilvēks iet cauri. Un Kestneram arī tas pats. Viņš dikti gribēja kļūt par cirka mākslinieku, trenēja kaķīšus un vēl visu ko. Tas prasīja tomēr diezgan pamatīgu piepūli, lai kļūtu par cirka mākslinieku," stāsta Šolis.

Izrādes veidotāji izceļ sadarbību ar iluzionistiem Daci un Enriko Pecolli. Tādēļ darbība ir piesātināta ar īstiem, pat leģendārā burvju mākslinieka Harija Hudini cienīgiem trikiem. "Mazā cilvēka" tiešsaistes pirmizrāde ir plānota 10. aprīlī.

Savukārt jau 26. martā pie mazajiem skatītājiem dodas igauņu rakstnieka Andrusa Kivirehka radītā suņu meitene Lote. Leldes Kaupužas režisētajā izrādē viņa izglābs Lieldienu zaķi no graujošas katastrofas.

Režisore ieskicē gaidāmos piedzīvojumus: "Lieldienu zaķim ir pazudušas visas krāsas. Viņš pamostas rītā, kad viņam jāsāk krāsot olas, un visas krāsas ir melnas! Viņš zvana komisāram Reksim, bet komisārs Reksis ir izbraucis un nevar viņam palīdzēt. Bet tieši tajā brīdī Lote ir izdomājusi, ka grib aiziet ciemos pie Lieldienu zaķa iepazīties…"

Te arī viss sākas. Lieldienu zaķis īstenībā izrādās zaķene Līna, krāsu meklēšana izvēršas par īstu detektīvu, bet spriedzi saasina Lieldienu tuvošanās.

Kā atzīmē aktrises Signe Apse un Vija Mežale: "Traģēdija tā gluži nebūs. Komēdija nav. Kas tad tas ir? Tas ir par dzīvi.

Tā vienkārši gadās – tev ir saskumis prāts, tev pazūd krāsa, tev pazūd prieks, atnāk draugi – atrodam prieku. Viss tā, kā dzīvē. "Pēc patiesiem notikumiem"."

Pēc patiesiem notikumiem veidotā "Lote un Lieldienas", kā arī citas izrādes tiks translētas platformā "Zoom".

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti