Kultūras ziņas

Ukraiņu kinorežisora groteskie "Divi kapteiņi" Dailes teātrī

Kultūras ziņas

VKKF un projektu iesniedzēju diskusijas

Valmieras teātrī pirmizrāde lugai "Vienādas asinis"

Mārtiņa Vilkārša uzdrīkstēšanās režijā - «Vienādas asinis» Valmieras teātrī

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

20.septembra vakarā Valmieras drāmas teātrī pirmizrādi aizvadīja iestudējums ar misticisma un baiļu piedevu - Laura Gundara luga "Vienādas asinis", kas tapusi par pamatu ņemot motīvus no Rūdolfa Blaumaņa darbiem. Režisora ampluā debitēja Mārtiņš Vilkāris, kurš līdz šim teātra mākslā darbojies kā scenogrāfs.

Notikumi izrādē "Vienādas asinis" risinās saulgriežu laikā Vecā Zemīša mājā, kur tiek piesaukti velni un lietas laimes. Notiek buršanās, lai katrs panāktu to, ko vēlas - meitas lai ieraudzītu precinieku, bet sievas lai pieburtu mājas saimnieka labvēlību.

"Misticisma deva šeit ir tā - pa jokam caur nopietnību. Manupārt, tas šeit notiek," saka Valmieras teātra aktrise Elīna Vāne.

Mārtiņš Vilkārsis atklāj, ka šī tēma viņu uzrunājusi, jo tā esot iespēja viņam izpausties kā scenogrāfam. Ne par velti izrāde ir vizuāli ļoti bagāta - to papildina videoefekti, gaismu partitūda un Jāņa Ivanova mūzika.

"Man pašam bija svarīgi atbildēt sev, vai es to varu izdarīt. Valmieras teātris parakstījās uz to, un te nu mēs esam," norāda Mārtiņš Vilkārsis.

Arī skatītāji, kuri vēroja pirmizrādi, izcēla izrādes noformējumu, kā arī aktierspēli. "Ļoti interesanta scenogrāfija, arī aktierspēle. Jarāns man ļoti patika," teic skatītāja Anda.

Savukārt teātra zinātnieks Jānis Siliņš norāda - debija režijas jomā ar šāda žanra lugu no Mārtiņa Vilkārša puses ir bijusi ļoti liela uzdrīkstēšanās.

"Tik ļoti savādi sturkturēts darbs, jo klasiskās Blaumaņa vērtības ir stukrutētas citās vērtībās un to pasniegt ir ļoti grūti," uzsver Jānis Siliņš.

Jānis Siliņš teic, ka pēc pirmizrādes ir pāragri spriest par iestudējuma nākotni. Savu patieso būtību darbs iegūs tad, kad uz skatuves būs izspēlēts vairākas reizes.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti