Kultūras ziņas

"Gūtenmorgens Vienciemā" nofilmēts!

Kultūras ziņas

Mihaila Barišņikova viesizrādes Rīgā

Marina Rebeka – "Marija Stjuarte"

Marina Rebeka: Valdonīgās Marijas Stjuartes tēlu atveidot man būs interesanti

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 7 gadiem.

Janvārī trijās Latvijas pilsētās varēs baudīt pirmo reizi mūsu valstī iestudētās Gaetano Doniceti operas „Marija Stjuarte” koncertuzvedumu. Šīs operas titullomā debitēs viena no spožākajām pasaules opermūzikas zvaigznēm – Marina Rebeka. Tāpat koncertuzvedumā piedalīsies arī citas pasaules līmeņa zvaigznes. Latvijas iedzīvotāji operas „Marija Stjuarte” koncertuzvedumus varēs baudīt Rēzeknē, Liepājā un Rīgā.

Ar itāļu komponista Gaetano Doniceti uzrakstīto operu „Marija Stjuarte” iepazīstina vienā no Rīgas āra kafejnīcām. Līst vasarīgs lietus, un arī tam ir sava nozīme. Operai ir interesants liktenis. Komponists to uzrakstījis 1835. gadā. Taču Neapoles karalis operu aizliedza. Tad autors piedāvāja vairākus operas variantus, taču nekas nelīdzēja un tās pirmizrādi vienalga nācās pārcelt uz citu pilsētu – Milānu, stāsta kultūras žurnālists Edgars Raginskis:

„Politkorektā versijā bija gatava pirmizrāde, bet tomēr tā nenotika. Kāpēc? Redziet, ja jums ir kāds atbalstītājs un draugs, ļoti rūpīgi uzziniet, vai viņš ir gatavs jūs atbalstīt līdz pēdējam stratēģiskā ziņā. Jo tā operzvaigzne, kurai bija paredzēts dziedāt Marijas Stjuartes pirmizrādē, viņa tik ļoti ņēma pie sirds, ka Gaetano Doniceti ir diskriminēts, ka viņš ir cenzēts, ka viņa nevis piekrita cenzūras variantam…”

Tajā brīdī pār Rīgu nogrand pērkons, un Marina Rebeka saka: „Tā ir laba zīme.”

„Tā ir zīme, ka arī debesis tolaik bija viņas pusē,'' stāstījumu turpina Edgars Raginskis. ''Viņa dziedāja to politnekorekto, aizvainojošo karaliskajām personām arī Milānā. Krusts bija pāri šai operai, un savas dzīves laikā Gaetano Doniceti vairs Marijas Stjuartes vārdu savas operas kontekstā tā arī nekad neizdzirdēja.”

Tikai pagājušā gadsimta astoņdesmitajos gados Stokholmā atrada necenzētu operas versiju, un tagad tā tiks uzvesta arī Latvijā. Galveno lomu – Skotijas karaliene Marija Stjuarte –  izpildīs izcilais Latvijas soprāns Marina Rebeka. Īpaši spožs nesen bijis viņas sniegums Džuzepes Verdi operā „Traviata”. Savukārt Marijas Stjuartes loma Marinai Rebekai ir jauns izaicinājums gan vokālā, gan psiholoģiskā ziņā, taču izaicinājumi viņai patīkot.

„Tā ir smaga, ļoti valdonīga personība, viņa bija Francijas karaliene, pretendēja arī uz Anglijas troni. Viņai bijuši trīs vīri. Joprojām jautājums, vai viņa pati nogalinājusi savu otro vīru, lai tiktu pie trešā vīra... Mēs zinām, ka viņa bija politiski nozīmīga personība, stipra, gudra sieviete, stipra kā politiķis. Ar šīs personas romantizāciju nepietiek,” kā valdonīgu, stipru un ļoti kaislīgu sievieti savu varoni raksturo Marina Rebeka.

„Teikt, ka viņa man ir tuva kā Norma, Traviata vai Džuljeta, es nevaru, bet tas noteikti ir ļoti intriģējošs, savdabīgs tēls. Man ir interesanti to atveidot un meklēt - meklējumi tagad tikai sākas,” atzīst dziedātāja.

Marina Rebeka uzteica arī ārzemju māksliniekus, kuri piedalīsies koncertuzvedumā. Anglijas karalienes Elizabetes lomu izpildīs Krievijā dzimusī māksliniece Katja Levina, kura pašlaik dzīvo Vācijā. Roberta Dadlija lomu dziedās tenors no Turcijas Bīlents Bezdīzs. Džordža Talbota lomā iejutīsies basbaritons no Itālijas Džanluka Margeri un diriģents būs Džons Fiore no Amerikas Savienotajām Valstīm.

Gandarījumu par to, ka visi šie mākslinieki uzstāsies Latvijā, izteica arī viens no pasākuma rīkotājiem mūziķis Ints Dālderis:

„Man svarīgākais ir tas, ka mēs varam pilnā, jaunā operas uzvedumā dzirdēt Latvijā Marinu Rebeku -  viņai ir nepārtraukti piedāvājumi no visas pasaules izcilākajām skatuvēm, un mums tas ir liels prieks, ka viņa piekrīt atbraukt un uzstāties Latvijā, un dziedāt jaunu lomu. Vēl lielāks prieks man par to, ka operu varēsim uzvest mūsu jaunajās reģionālajās koncertzālēs Rēzeknē un Liepājā.”

Paredzēts, ka koncertuzvedums Rīgā notiks 10. janvārī, Liepājā – 12. janvārī un Rēzeknē - 15. janvārī.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti