Kultūras ziņas

Dailes teātris gatavojas Vecgada koncertam kūrmājā

Kultūras ziņas

Grāmata par Rīgas porcelāna vēsturi

Mārai Ķimelei - 70

Mārai Ķimelei - 70

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 10 gadiem.

Teātra režisore, Triju Zvaigžņu ordeņa kavaliere Māra Ķimele 20.decembrī svin apaļu jubileju. Būdama viena no pamanāmākajām puķu bērnu paaudzes māksliniecēm, Māra Ķimele kā Latvijas Kultūras akadēmijas pedagoģe uzaudzinājusi ne vienu vien aktieru un režisoru paaudzi.

Kā režisore Māra Ķimele vienmēr centusies apvienot reālpsiholoģisko teātri ar jaunas, neparastas teātra valodas meklējumiem. Īpaši svarīgs režisores biogrāfijā ir Valmieras teātra periods, kur tajā laikā netradicionālā pieeja teātrim viskošāk izpaudusies izrādē "Kur dzeguze ligzdu vij".

Pēdējos divdesmit gadus ar nelieliem pārtraukumiem Māra Ķimele visintensīvāk strādājusi Jaunajā Rīgas teātrī, kura mākslinieciskais vadītājs Alvis Hermanis nospēlējis pie savas skolotājas savu līdz šim spilgtāko lomu Strindberga „Jūlijas jaunkundzē". Turpat radītas tādas novatoriskas Ķimeles izrādes kā „Rutes grāmata", kas iezīmē režisorei ļoti svarīgo tēmu – sievietes izmisīgo cīņu par pastāvēšanu draudīgajā vīriešu pasaulē. Atraktīvi un ar spēles azartu šī tēma tika ieskicēta Jaunā Rīgas teātra izrādē „Karalis Līrs", kurā slepkavību un spīdzināšanu virkne tika izspēlēta kā bērnu rotaļa. Pēdējo gadu interesantākajā Māras Ķimeles izrādē – „Otello" Jaunajā Rīgas teātrī – vīrieša un sievietes pasauļu pretstats ieguvis traģiskas aprises.

Kā aktrise Māra Ķimele piedalījusies vairākās latviešu spēlfilmās, bargo skolas direktori atveidojot Lailas Pakalniņas filmā „Pitons" un pajukušas latviešu ģimenes māti Jura Poškus filmā „Kolka Cool".

Suminot Māru Ķimeli jubilejā, sestdien, 21.decembrī, LTV raidījums "Teātris.zip" būs veltīts māksliniecei un vienam no viņas izcilākajiem veikumiem - Turgeņeva "Mēnesis uz laukiem" iestudējumam Jaunajā Rīgas teātrī, kas izpelnījās piecas galvenās "Spēlmaņu nakts" balvas 2005.gadā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti