Kultūras ziņas

Kas ir Silvija?

Kultūras ziņas

Antonijas stāsts baleta izrādē

Kristas Burānes "Noktirne"

Londonā top latviešu laikmetīgā izrāde «Noktirne»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

Pie jauna laikmetīgā teātra projekta, turklāt Londonā, šobrīd strādā režisore Krista Burāne. Viņas topošā projekta “Noktirne” pamatiecere ir izmainīt pilsētas uztveri. Pastāvīgajam iedzīvotājam pilsēta var šķist pazīstama līdz pēdējam sīkumam, taču, ja tās rajonus pamēģina iziet baloža, lapsas vai eža gaitā, iespējams, atklājas kas pavisam negaidīts.

Deptfordas Sabiedriskais centrs Londonas dienvidaustrumos sevī ietver gan pamatskolu, gan publisko bibliotēku, gan datorlaboratoriju. Jūnija beigās šeit tiks realizēts teātra projekts “Noktirne”, kuru veido režisore Krista Burāne, scenogrāfe Ieva Kauliņa, zviedru horeogrāfs Ēriks Ēriksons un angļu režisors Endijs Fīlds.

Ar angļu mākslinieka un rakstnieka Endija Fīlda radošo darbību mūsu teātra skatītājiem bija iespēja iepazīties pērn, kad festivālā “Homo Novus” notika viņa projekts “Lookout” – bērna un pieaugušā skatīšanās uz pilsētas ainavu no plaša skatpunkta, domājot par tās nākotni.

Arī jaunajā projektā “Noktirne” skatīšanās ir būtiska. Autori aicinās skatītājus doties neierasta ritma un ilguma pastaigās, piedāvājot izjust un pieredzēt pilsētvidi tā, kā to, iespējams, darītu zvēri, kuri ir katras lielpilsētas klusie un teju neredzamie iedzīvotāji. Jo gan cilvēku, gan dzīvnieku pilsēta iespaido līdzvērtīgi.

“Pilsēta ietekmē dzīvniecisko elementu klātbūtni mūsos – piemēram, nemainīgs skaņas augstums ietekmē mūsu dzirdi, nepārtraukts elektriskais apgaismojums ietekmē miegu, gaisa piesārņojums ietekmē plaušas. Es bieži domāju par to, ka mūsu rūpēs par urbāno vidi ietilpst arī rūpes par dzīvniekiem – par lapsām, par putniem, kā viņi spēj izdzīvot pilsētā. Taču mēs neiedomājamies, ka esam vienlīdzīgā līmenī ar viņiem, arī mēs esam dzīvnieki un mūsu ķermeņi ir tikpat vārīgi un trausli kā viņiem,” stāsta viens no izrādes režisoriem Endijs Fīlds.

“Tas viens risinājums, ko mēs piedāvājam, ir mainīt skatpunktu uz dzīvi, kas notiek apkārt. Un, lai izmainītu skatpunktu, tev ir jāizmaina sava kustības trajektorija, kas nosaka tavas dzīves ritmu. Un tāpēc tas, ar ko mēs šeit nodarbojamies, ir – mēs mēģinām panākt iespēju izmainīt cilvēka kustības trajektoriju attiecībā pret vidi, kurā viņš atrodas. Un līdz ar to izmainīt arī skatienu, ļaujot ieraudzīt to, kas parasti paliek neredzams. Bet šī spēja – ieraudzīt neredzamo – iespējams, ir atslēga uz izmaiņām,” papildina latviešu režisore Krista Burāne.

Šobrīd projekts “Noktirne” ir vēl attīstības fāzē, notiek darbs ar brīvprātīgajiem un iespējamo pastaigu maršrutu noteikšana. Septembra sākumā doties vairāk nekā trīs stundu garajās pastaigās varēs arī Rīgā, festivāla “Homo Novus” ietvaros, savukārt novembrī projekts tiks demonstrēts Reikjavīkā.

Teātra festivāla “Homo Novus” direktore Gundega Laiviņa apliecina: “Man vienmēr tas ir liels gandarījums, ka mūsu festivāls ne tikai ir izrāžu programma, kas sniedz kaut kādu baudījumu un zināšanas skatītājiem, bet patiesībā – ka viņam ir pēctecība. Un aizvien biežāk festivāla laikā satiekas mākslinieki, kuri sāk runāt par kopīgām idejām un iecerēm, un nākamais solis ir jauna izrāde un jauns projekts. Un īpaši šai gadījumā vēl, kad projektam ir mazliet lielāks vēriens, respektīvi, tas notiek gan Londonā, gan Rīgā, gan Reikjavīkā.”

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti