Kultūras ziņas

Vojceha Veisa jaunības gadu gleznas un grafikas

Kultūras ziņas

Pieci dažādi koncerti vienā vakarā

Būs pieci jauniestudējumi – trīs operas un divi baleti

LNOB jaunajā sezonā veidos piecus jauniestudējumus; operu titrus varēs lasīt mobilajā aplikācijā

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

Latvijas Nacionālā opera un balets (LNOB) 2019./2020. gada sezonā skatītājiem piedāvās piecus jauniestudējumus: trīs operas – “Spēlēju, dancoju”, “Pīķa dāma” un “Dons Žuans”, kā arī divus baletus – “Trīs draugi” un “Gulbju ezers”. Tāpat LNOB ieviesusi vairākus uzlabojumus. Viens no tiem – no 7. septembra skatītājiem būs iespēja izrāžu laikā lasīt operas tulkojuma titrus mobilajā aplikācijā "OPERA titri".

Sezonas sākums un opera "Spēlēju, dancoju"

Sezona sāksies 5. septembrī, kā ierasts, ar atklāšanas Galā koncertu, kura pirmā daļa būs veltīta baletam, bet otrā – operai. Koncerta muzikālais vadītājs ir Mārtiņš Ozoliņš, režisore – Elita Bukovska. Latvijas Nacionālais balets Aivara Leimaņa mākslinieciskajā vadībā dejos fragmentus no aizvadītās sezonas jauniestudējumiem, savukārt Latvijas Nacionālās operas solistu interpretācijā skatītāji varēs gūt ieskatu gaidāmās sezonas jauniestudējumos.

26. septembrī pirmizrādi piedzīvos Imanta Kalniņa operas “Spēlēju, dancoju” jauniestudējums, ko veidos muzikālais vadītājs un diriģents Mārtiņš Ozoliņš, režisore Laura Groza-Ķibere, scenogrāfs Miķelis Fišers, kostīmu māksliniece Kristīne Pasternaka, dramaturgs Evarts Melnalksnis, gaismu mākslinieks Oskars Pauliņš, kustību režisors Rūdolfs Gediņš un video mākslinieks – 8. Izrāde ir Latvijas valsts simtgades notikums. 

1977. gadā radīto komponista Imanta Kalniņa un libreta autora Imanta Ziedoņa operu, kas tapusi pēc Raiņa lugas motīviem, radošā komanda interpretēs mūsdienu Latvijas vidē un sabiedrībā. Iestudējuma darbība risināsies Rīgas pilī 2013. gada 22. jūnijā – vasaras saulgriežos – ēku piemeklējušā ugunsgrēka un vēlāko pils atjaunošanas darbu laikā. Sadarbībā ar Kultūras Informācijas centru “Spēlēju, dancoju” pirmizrāde tiešraidē tiks translēta vairākos reģionālajos kultūras centros.

Balets "Trīs draugi", viesmākslinieki un Vecgada koncerti

29. novembrī pasaules pirmizrādi piedzīvos komponista Pāvela Akimkina un režisora-horeogrāfa Sergeja Zemļanska balets “Trīs draugi”, kas top pēc Ēriha Marijas Remarka populārā romāna motīviem. Baleta radošā komanda – Sergejs Zemļanskis, Pāvels Akimkins, scenogrāfs Maksims Obrezkovs un dramaturģe Rasa Bugavičute-Pēce – Latvijas skatītājiem jau zināma no Liepājas teātrī tapušā N. Gogoļa “Precību” iestudējuma, kas triumfēja teātra balvas “Spēlmaņu nakts 2017” ceremonijā. Jauniestudējuma muzikālais vadītājs būs Jānis Liepiņš. 

15. decembrī titullomu Riharda Vāgnera operā “Tanheizers” dziedās pasaulē vadošais varoņtenors – Stefens Gūlds. Mākslinieks interpretējis Riharda Vāgnera un Riharda Štrausa operlomas teju visos nozīmīgākajos teātros un festivālos visā pasaulē. Viņš uzstājas Baireitas un Zalcburgas festivālos, opernamos Vīnē, Minhenē, Berlīnē, Drēzdenē, Parīzē, Romā, Londonā, Ņujorkas Metropolitēna operā, Tokijā un Buenosairesā. 2019./2020. gada sezonā “Tanheizers” tiks izrādīts tikai vienu reizi. Izrādi diriģēs Mārtiņš Ozoliņš.

No 27. decembra uz lielās skatuves gadu mijā dzirkstīs tradicionālie Vecgada koncerti – viens no skatītāju iemīļotākajiem notikumiem Baltajā namā.

Opera "Pīķa dāma" un viesizrādes

20. februārī paredzēta pirmizrāde Pētera Čaikovska operai “Pīķa dāma”. Ievērojamā krievu dzejnieka Aleksandra Puškina stāsts „Pīķa dāma" milzīgus panākumus guva jau tūliņ pēc publicēšanas: publiku intriģēja gan saturs, gan precīzi tvertais laika gars. Pateicoties Pētera Čaikovska izcilajam talantam, Hermaņa, Lizas un Grāfienes attiecību trijstūris šīs operas mūzikā aizrauj ar psiholoģiskā portretējuma dziļumu. Jauniestudējumu veidos režisors Aleksandrs Titels un scenogrāfs un kostīmu mākslinieks Vladimirs Arefjevs, kuri Rīgā iestudēja Sergeja Prokofjeva operu “Mīla uz trim apelsīniem”. Izrādes gaismu mākslinieks būs Damirs Ismagilovs.

Februāra nogalē un marta sākumā Latvijas Nacionālais balets dosies viesizrādēs uz Hannoveri Vācijā, kur izrādīs divus iestudējumus – Jura Karlsona baletu “Antonija #Silmači” un Ādolfa Adāna baletu “Korsārs”.

Balets "Gulbju ezers" un operas "Atila" koncertuzvedums

Savukārt 3. aprīlī gaidāma pirmizrāde Pētera Čaikovska baletam “Gulbju ezers”. Baleta inscenētājs Aivars Leimanis uzvedumā saglabās Mariusa Petipā un Ļeva Ivanova oriģinālo horeogrāfiju. Taču uzmirdzēt jaunā, īpaši greznā vizuālajā veidolā šim klasiskā baleta jauniestudējumam palīdzēs spāņu scenogrāfs Huans Giljermo Nova un itāļu kostīmu mākslinieks Luka dal Alpi, iedvesmojoties no Bavārijas karaļa Ludviga Otrā galma un Noišvānšteinas pils estētikas.

16. aprīlī notiks Džuzepes Verdi mazāk zināmās operas “Atila” koncertuzvedums ar izcilo Danielu Orenu pie diriģenta pults. Viņa vadībā 2018. gadā Latvijas Nacionālajā operā ar lieliem panākumiem izskanēja Verdi operas “Ernani” koncertuzvedums. Operas “Atila” koncertiestudējumā piedalīsies starptautiski atzīti solisti, kā arī Latvijas Nacionālās operas spožākās balsis.

Opera "Dons Žuans", sezonas noslēgums un atjaunojumi

21. maijā priekškars pirmo reizi vērsies jaunam Volfganga Amadeja Mocarta operas “Dons Žuans” inscenējumam, ko veidos komanda no Argentīnas – režisors Marselo Lombardero, scenogrāfs Djego Siliano, kostīmu māksliniece Lusiana Gutmane un gaismu mākslinieks Horacio Efrons. Neremdināmo dzīves baudītāju donu Žuanu, kam svēts ir tikai sievietes skaistums, aizrauj nežēlīgas spēles: vieglu sirdi pamest dāmu, aizvilt līgavu no pašas kāzām, pat nogalināt – viņam, šķiet, atļauts viss. Senā leģenda ar kaislībām, mīlas varoņdarbiem un Mocarta ģeniālo mūziku turpinās dzīvot uz Latvijas Nacionālās operas skatuves.

Sezonas noslēgumā no 5. līdz 14. jūnijam notiks Rīgas operas festivāls, piedāvājot noskatīties sezonas jauniestudējumus, kā arī izbaudīt spožu viessolistu dalību Galā koncertā. Festivāls un sezona noslēgsies 14. jūnijā ar Džuzepes Verdi “Rekviēma” atskaņojumu.

Tāpat jaunajā sezonā LNOB repertuārā pēc ilgāka pārtraukuma atgriezīsies divi iestudējumi. No 12. septembra atkal būs iespēja izbaudīt Latīņamerikas seriālu estētikā veidoto Volfganga Amadeja Mocarta operas “Figaro kāzas” iestudējumu, savukārt 12. martā skatītājus pēc ilgāka pārtraukuma gaida atkalsatikšanās ar Borisa Asafjeva krāšņo, austrumniecisko baletu “Bahčisarajas strūklaka”.

Titru aplikācija, ērtāki krēsli un citi jaunumi

Skatītāju ērtībām LNOB veikusi vairākus būtiskus uzlabojumus. No 7. septembra skatītājiem būs iespēja izrāžu laikā lasīt operas tulkojuma titrus mobilajā aplikācijā "OPERA titri". Jaunās zāles skatītājus no šīs sezonas priecēs jauni, ērtāki krēsli, tāpat Jaunajā zālē atjaunota skatuves un skatītāju zāles grīda. 

No 5. septembra skatītājiem būs pieejama 2019./2020. gada sezonas grāmata. Tās tēma “Viss sākas ar notīm” radusies, iedvesmojoties no plašā partitūru klāsta nošu bibliotēkā. Notīs atrodami dažādi mūziķu zīmējumi un joki, kurus varēs aplūkot jauniestudējumu ilustrācijās ne tikai sezonas grāmatā, bet arī reklāmas stendos operas nama priekšā. Sadarbībā ar papildinātās realitātes aplikāciju mūziķu zīmētie tēli arī atdzīvosies animācijā, lejupielādējot savā viedtālrunī bezmaksas aplikāciju "Overly".

Jaunajā sezonā mainīsies Latvijas Nacionālās operas un baleta vadība. 11. septembrī darbu sāks jaunais valdes loceklis Sandis Voldiņš, 5. novembrī – valdes priekšsēdētājs Egils Siliņš. Darbu turpinās līdzšinējā valdes locekle Inese Eglīte.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti