Rīta Panorāma

No 4. līdz 6. augustam Spīķeru radošajā kvartālā festivāls "Dirty Drama"

Rīta Panorāma

Intervija ar Raivi Dzintaru

Starptautiskais laikmetīgās dejas festivāls "Vides deja" Ropažos

Lipors: Vides dejas galvenā ideja ir dabūt cilvēku ārā no telpām

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

Visu šo nedēļu līdz 9. augustam Ropažos notiek starptautiskais laikmetīgās dejas festivāls „Vides deja”. Kā Latvijas Televīzijas raidījumam "Rīta Panorāma" pastāstīja festivāla rīkotājs Edgars Lipors, vides dejas galvenā ideja ir "dabūt cilvēku ārā no telpām".

Jau vēstīts, ka šogad profesionālu horeogrāfu vadībā festivālā taps septiņas dejas performances, kas apmeklētājiem tiks izrādītas festivāla izskaņā 8.augustā brīvā dabā un dažādos vides objektos.

Performances vadīs horeogrāfi Katrīna Albuže, Krišjānis Sants, Ēriks Ēriksons no Zviedrijas, Dmitrijs Gaitjakevičs, Agnese Bordjukova, Gunta Liepiņa un Gabija Bīriņa.

„Festivāla „Vides deja” galvenā ideja ir dabūt cilvēku ārā no telpām," stāsta festivāla rīkotājs  Edgars Lipors. „Daba jau pati veido līdzsvaru.”

Pirmizrādi festivālā uz lielās skatuves 8.augustā plkst. 21.30 piedzīvos laikmetīgās dejas un ēnu teātra principu sintēze - izrāde "Ēnas". Izrādes attīstībā izmantoti Gustava Junga pētījumi par ēnas projekcijām cilvēka personībā un atzinums, ka tas, kas ir pretstats vadošajai funkcijai, atrodas ēnā.

"Katru gadu mēs aicinām aizvien jaunas personības,” stāsta festivāla „Vides deja” mākslinieciskā vadītāja Lilija Lipora. „Šogad mums ir viesi no Slovākijas.”

Slovāku dejotāji 7.augustā plkst. 21.30 uz festivāla lielās skatuves rādīs dejas performanci "Bakkheia - Dancing of the Edge". Savukārt 6.augustā plkst. 21.30 festivālā tiks izrādīta horeogrāfes Olgas Žitluhinas pirms pāris gadiem radītā dejas izrāde jeb instalācija "Mazāk domā, ātrāk skriesi", kur dejā tiek atainots nerimstošs process ar sākumu un nobeigumu, un ar cerību, ka process vienmēr paliks procesā.

Šīgada festivāla "Vides deja" tēma "Dzīvesprieks un nāve" - par dzīves pretmetiem un līdzsvaru.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti