Kultūras ziņas

Sarunas caur puķēm

Kultūras ziņas

Prezentē Latvijas paviljonu "Kopā un atsevišķi"

Pasniegtas Teātra dienas balvas

Lilitas Bērziņas balvu saņem Ķuzule-Skrastiņa, Harija Liepiņa - Rafalsons

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 6 gadiem.

Starptautiskajā teātra dienā tradicionāli Latvijas Teātra darbinieku savienība pasniedz tēātra dienas balvas. Lilitas Bērziņas balvu šogad ir saņēmusi Dailes teātra aktrise Ilze Ķuzule-Skrastiņa, savukārt Harija Liepiņa - Rīgas Krievu teātra aktieris Jakovs Rafalsons.

Tā ir jau vairāk nekā 30 gadus sena tradīcija. Ik gadu balvas saņem viena aizvadītajās sezonās sevi spilgti apliecinājusi aktrise, viens aktieris, tāpat arī režisors, dejas mākslinieks un mākslas pedagogs.

Lilitas Bērziņas balvu šodien saņēma aktrise Ilze Ķuzule-Skrastiņa. Viņa Dailes teātrī strādā jau vairāk nekā 10 gadu.

Balvas rīkotāji viņu raksturo kā skaistu, spilgtu, spējīgu spīdēt galvenajās lomās un cieši iekļauties ansamblī. Uz viņu šobrīd lielā mērā balstās Dailes teātra repertuārs.

“Esmu ļoti priecīga, ka ir tā un ne citādāk, ka man teātris dod lielas lomas. Tas prasa daudz, bet tas ir to vērts. Es nenožēloju nevienu brīdi,” atzina Ilze Ķuzule-Skrastiņa.

Harija Liepiņa balva šogad nonākusi pie Mihaila Čehova Rīgas Krievu teātra aktiera Jakova Rafalsona.

27 gadu laikā viņš ir nospēlējis vairāk nekā 30 lomas – pārsvarā galvenās. 2017. gadā Jakovs Rafalsons izveidoja dziļu un iespaidīgu Līra tēlu Viestura Kairiša iestudējumā “Karalis Līrs”, un šī loma atzīmēja aktiera izteiksmīguma jauna līmeņa sasniegšanu.

Rafalsonam šī balva ir liels pagodinājums un pārsteigums: “Kad tevi tik augstu novērtē, saproti, ka latiņa, kas ar šādu novērtējumu ir uzstādīta, nedrīkst kristies. Ja nolaidīšu latiņu, apzagšu savu skatītāju.”

Režisora Viestura Kairiša balvu birums turpinās. Pēc kinobalvas “Lielais Kristaps” un Krodera balvas šodien režisors saņēma arī Eduarda Smiļģa balvu par spoži inscenētajām pēdējo gadu izrādēm Latvijas Nacionālajā teātrī: Raiņa “Uguns un nakts”, Henrika Ibsena “Pērs Gints” un Oskara Vailda “Salome”.

Savukārt par daudzu profesionāli spēcīgu aktieru izglītošanu teātra mākslas zinībās ar Jēkaba Dubura balvu godināja režisoru Edmundu Freibergu. Viņš izskolojis gan Kasparu Znotiņu, gan Andri Keišu, arī Artūru Skrastiņu un daudzus citus.

Savu aktieru sagatavošanas galveno mērķi Freibergs skaidro īsi: “Pārnestā nozīmē prast turēt rokas uz klavierēm – jo, lai varētu kaut ko atskaņot, jāpārvalda aktiera profesija. Tas ir viens no tiem galvenajiem – iemācīt turēt rokas uz klavierēm.”

Teātra dienā balvu pasniedz arī baleta mākslā. Helēnas Tangijevas-Birznieces vārdā nosaukto apbalvojumu šogad ieguva Zane Lieldidža-Kolbina. Spilgta balerīna, filmējusies kino, tagad Rīgas Horeogrāfijas vidusskolas pedagoģe un Nacionālā baleta repetitore.

Arī viņai balva ir negaidīts pagodinājums, kaut savu nodarbošanos kā ilgu un smagu darbu neuzlūko: “Mans hobijs ir mans darbs. Novēlētu katram, lai būtu tāda profesija, ko mīlēt.”

Teātra dienas apbalvojuma zīmes jeb ordeņu autors ir rotu mākslinieks Māris Šustiņš.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti