Lietuviešu režisors transformējis «Zelta zirgu» iestudējumā «No zirga līdz personībai»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

Sadarbojoties Latvijas Kultūras akadēmijai (LKA) un Lietuvas Mūzikas un teātra akadēmijai, 25. aprīlī plkst. 19 LKA Teātra mājā „Zirgu pasts“ notiks pirmizrāde režisora Gilda Aleksas iestudējumam “No zirga līdz personībai”, kas tapusi pēc Raiņa lugas “Zelta zirgs” motīviem.

Izrāde veidota kā spēle divās daļās, un tajā piedalās LKA 2. aktieru un režisoru kurss (vadītāja prof. Māra Ķimele). Izrāde tapusi Raiņa un Aspazijas jubilejas gada ietvaros.

Izrādes veidotāji norāda, ka Raiņa simboliskā luga „Zelta zirgs“ ir par tiekšanos pēc brīvības. Tā ir uzrakstīta vairāk nekā pirms simt gadiem, un pirmajā acu uzmetienā šķiet, ka lugā nav nekā jauna vai interesanta, ko pateikt mūsdienu jaunietim. Līdzīgi šķiet arī pēc otrā acu uzmetiena. Un pēc trešā. Tieši šādās režisora refleksijās par Raiņa darbu dzima izrādes ideja: vai mēs patiesi esam brīvi? Kā mēs katrs individuāli sasniedzam savu brīvību un kad saprotam, ka brīvība ir sasniegta? Ko ar iegūto brīvību darīt? Brīvība un Raiņa luga “Zelta zirgs” – iespēju ir daudz, bet kā šādu lugu saistoši parādīt skatītājam? Tie ir tikai daži no jautājumiem, ko uzdod radošā komanda.

"Tā kā neuzticamies ne saviem spriedumiem, ne skatītājam, kurš spētu pamanīt un izprast visas lugā apslēptās nozīmes, mēs nemēģinām lugas simbolus ietērpt skatuviski," skaidro izrādes režisors Gilda Aleksa. "Visas alegorijas tiek mēģināts pēc iespējas tiešāk paskaidrot un parādīt, neatstājot vietu un laiku domām par izrādi. Nedomājiet par to, kas notiek uz skatuves, vienkārši to piedzīvojiet un izdzīvojiet“.

Lomās: Alise Danovska, Anna Āboliņa, Andrejs Aleņičevs, Elīna Avotiņa, Madara Bore, Ilva Centere, Elīna Dambe, Andris Gindra, Pauls Iklāvs, Emīls Krūmiņš, Niklāvs Kurpnieks, Klinta Leja, Kārlis Reijers, Ieva Sarma, Igors Šelegovskis, Toms Veličko, Mārtiņš Velps, Oskars Vīksne, Aminata Diarra, Anete Krasovska, Toms Treinis, Mārtiņš Zariņš, Kristīne Logina, Justīne Vaivode, Māra, Māra Ribkinska.

Nākamās izrādes – 16.maijā Viļņā (festivāla ietvaros) un 23. maijā plkst. 19 LKA Teātra mājā „Zirgu pasts“.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti