Liepājas teātris sezonu beidz ar Minhauzenu, sāks ar Piafu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 10 gadiem.

Liepājas teātris sezonu noslēgs ar Jāņa Petera dziesmām par dzejnieku Minhauzenu, bet 107. sezonu sāks ar stāstu par leģendāro franču dziedātāju Edīti Piafu.

Aizvadot iepriekšējo sezonu, Liepājas teātrim izdevies sasniegt tādu skatītāju līmeni, kas pārsniedz Liepājas iedzīvotāju skaitu. Piedāvātās izrādes un mārketinga aktivitātes ir sevi attaisnojušas, taču arvien uzmanības lokā Liepājas teātrim ir un paliek mazās zāles trūkums.

Minhauzens

Ar Mārtiņa Zīverta lugas iestudējumu Valda Lūriņa režijā Liepājas teātris noslēgs savu 106. sezonu. Pirmizrāde gaidāma 14. jūnijā. Scenogrāfiju pirmo reizi Lūriņa izrādei veidojis Artūrs Arnis. Režisors atklāj, ka meklēti veidi, kā laikmeta tēlus padarīt saistošus mūsdienām. Tāpat arī notikumi nerisināsies tikai kamīntelpā, kā to rakstījis lugā Zīverts: ”Jāpiesauc ir Jānis Peters, kurš sarakstījis dziesmu tekstus, kurš stingri pastāvējis savā domā, ka Minhauzens ir dzejnieks. Dzejnieks, kurš dzīvo savā konkrētā laikā. Ir svarīgi, ka viņš nāk no nabadzīgas vides, viņš ir klaidonis, sarežģīta personība,” saka izrādes režisors Valdis Lūriņš.

Horeogrāfiju „Minhauzena precībām” veidojis Alberts Kivlenieks. Par Liepājas jauno aktieru spējām dziedāt un dejot publika jau pārliecinājusies gan Valda Lūriņa interpretācijā par Čaku „Spēlē, spēlmani”, gan Dž. Dž. Džilindžera „Pūt, vējiņi!” un citu režisoru izrādēs. Šis potenciāls tiks izmatots, arī gatavojoties nākamajai sezonai.

Edīte Piafa

Iestudējumu, kurā dziedātājas Edītes Piafas lomā iejutīsies Agnese Jēkabsone, par notikumu sauc teātra direktors Herberts Laukšteins. 107. sezonu Liepājas teātris atklās 13.septembrī ar režisores Lauras Grozas-Ķiberes izrādi par Edīti Piafu. Mēģinājumi jau notiek: „Es jau sajūtos īpaši, runājot par šo izrādi. Mums ir palaimējies, ka sakrīt idejas, kur ir aktrise – Agnese Jēkabsone, režisore Laura Groza un personība Edīte Piafa. Tur es jūtu, redzu un dzirdu - tik veiksmīgi sasējies šis mezgls, ka gribu teikt - būs notikums,” paredz Laukšteins.

Aizvien lielāka interese no starptautiskajiem festivāliem

Aizvadot iepriekšējo sezonu, Liepājas teātrim izdevies sasniegt tādu skatītāju līmeni, kas pārsniedz Liepājas iedzīvotāju skaitu. Mārketinga direktore Jevgēņija Skoraja uzskata, ka Liepājas teātris skatītāju arvien biežāk atrod tieši ārpus Liepājas. ”Kopumā esam nospēlējuši 197 izrādes, no kurām 61 izbraukumos. Jaunapgūtās izbraukuma vietas ir 17. Pateicoties teātru skatei, varējām spēlēt Bogomolova „Stavangeru” Zirga pastā - Latvijas Kultūras akadēmijās zālē. Esam spēlējuši Saldus Kalnsētas estrādē, Salaspilī, Ķekavā, VEF Kultūras pilī. Nākamajā sezonā padomē ir Daugavpils teātris un Rēzeknes Kultūras centrs „Gors”,” ieskicē Skoraja.

Kā vienu no aktuālākajām problēmām joprojām liepājnieki min tieši mazās zāles trūkumu. Laukšteins uzsver, ka līdz šim ideja par mazo zāli ir un paliek sarunu temats Liepājā, kam nav reāla risinājuma. Mazās zāles forma ļautu īstenot pārdrošākas idejas, būt konkurētspējīgākiem. Tikmēr par Liepājas teātri arvien vairāk interesējas starptautiska mēroga teātru festivāli.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti