Kultūras ziņas

Telefonsaruna ar Inesi Zīli

Kultūras ziņas

Francijas institūtam Latvijā – 20

Liepājas teātrī būs astoņi jauniestudējumi

Liepājas teātris sezonu atklās ar Dž. Dž. Džilindžera iestudējumu «Bella Figura»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 6 gadiem.

Otrdien, 29.augustā, kļuva zināmas Liepājas teātra jaunās sezonas ieceres. Kopumā plānots iestudēt astoņas jaunas izrādes, pie kurām strādās septiņi dažādi režisori. 9. septembrī sezonu atklās Dž. Dž. Džilindžera iestudējums “Bella Figura”, kuram režisors devis apakšvirsrakstu “Attiecību diskrētais šarms”. Būtisks notikums Liepājas teātrī, sākot 111. sezonu, būs arī jaunā aktieru kursa uzņemšana Liepājas Universitātē.

Pie astoņām jaunām izrādēm Liepājas teātrī strādās septiņi pašmāju režisori. Dž. Dž. Džilindžers iestudēs divus darbus, pa jauniestudējumam arī Laurai Grozai-Ķiberei, Valdim Lūriņam, Gaļinai Poļiščukai, Regnāram Vaivaram, Ģirtam Šolim un Viesturam Meikšānam. Sezonas starta šāviens Džilindžera rokās ar franču dramaturģes Jasmīnas Rezā darbu “Bella Figura".

Sezonas otrais jaunums būs Grozas-Ķiberes veiktais Henrika Ibsena Hedas Gableres pētījums Patrika Mārberga skatuves versijā. Galvenajā lomā Anete Berķe.

"Es nebūšu arī šosezon oriģināla un turpināšu pētīt sarežģītus cilvēkus, tādus, kas man pašai ir neizprotami. Mēs ar Aneti esam sapratuši šī personāža apsurdālo loģiku, kāpēc viņš rīkojās, kā viņš rīkojas," stāsta režisore.

Pirmo simtgades iestudējumu Liepājas teātrī veidos režisors Valdis Lūriņš, kurš skatuves stāstu “Esi sveicināta, Bohēma” veido, sapludinot trīs autoru - Andžila Remesa, Ērika Hānberga un Andra Bergmaņa - memuārus par laiku īsi pirms Latvijas brīvības atjaunošanas. Būtiska nozīme lielās formas izrādē būs arī fotogrāfa Ulda Brieža fotogrāfijām.

Šīs sezonas repertuārā pagaidām nav iekļautas divas mazās formas izrādes - monoizrāde “Cilvēks, kas vairās no lifta” un Jāņa Elsberga dzejas iestudējums “Par mīlestību”. Tās nespēlēs, jo pagaidām vidēji 70% no ieņēmumiem par vienu izrādes vakaru jāatdod par telpu īri “Lielajā dzintarā”. Savas mazās zāles teātrim joprojām nav, teātra piebūves projektam nācās atkāpties “Lielais dzintara” būvniecības priekšā.

"Mēs sen jau par to runājam, ka mums ir vajadzīga mazā zāle un ka mums ir vajadzīgas mēģinājumu telpas, divas vismaz. Ir bijuši konkursi, mums ir konkursu uzvarētājs. Mēs esam panākuši, ka šis mazās zāles risinājums ir iekļauts pilsētas attīstības 30.gades plānā. Tā kā kaut kad jau mēs pie tā nonāksim, bet jautājums, vai tie, kas šobrīd strādā Liepājas teātrī, to piedzīvos," sprieda Liepājas teātra direktors Herberts Laukšteins.

Viena no Liepājas teātra lielākajām rūpēm nākamos četrus gadus būs arī jaunais aktieru kurss, kura iestājeksāmeni sāksies jau nākamnedēļ. Liepājnieki palikuši nelokāmi pārliecībā, ka jaunie aktieri teātrim Kurzemē turpat arī jāapmāca.

No kultūras akadēmijas mācībspēkiem individuāli piesaistīti vien divi. Jānis Siliņš pasniegs runas nodarbības un Rita Lūriņa – kustību.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti