Rīta Panorāma

Intervija ar ekonomikas ministru Arvilu Ašeradenu

Rīta Panorāma

Ekstrēmais sports iekļaujas pilsētvidē un palīdz to uzlabot

Intervija ar režisoru Herbertu Laukšteinu un aktieri Kasparu Kārkliņu

Liepājas teātris gatavojas sezonas pēdējai pirmizrādei un pošas viesizrādēm

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 7 gadiem.

Liepājas teātris 4. un 5.jūnijā viesosies Latvijas Nacionālajā teātrī, piedāvājot skatītājiem divus iestudējumus - Sebastjana Tjerī komēdiju "Divi kaili vīrieši" un E.T.A. Hofmaņa laicīgo pasaku pieaugušajiem "Zelta pods", bet jau 27. maijā Liepājas teātrī pirmizrādi piedzīvos šīs sezonas pēdējais jauniestudējums – Ivana Turgeņeva komēdija “Mēnesis uz laukiem” Konstantīna Bogomolova režijā.

Ivans Turgeņevs (1818–1883) ir viens no spilgtākajiem 19. gadsimta krievu rakstniekiem. Lugu “Mēnesis uz laukiem” autors sarakstījis 1850.gadā.

“Turgeņevs nav tikai pārsteidzošs stilists, kurš nodod mums krievu muižnieku dzīves neatkārtojamo atmosfēru un apraksta kungu kārtas laisko dzīvi un bezdarbību. Viņš ir arī spožs psihologs un pat psihoanalītiķis,” sākot darbu pie izrādes, minēja K. Bogomolovs. Līdz ar to tieši cilvēka daba, jūtu pasaule un pievilkšanās spēks starp sievišķo un vīrišķo iestudējumā režisoru interesējusi visvairāk.

Saīsinot, bet saglabājot Turgeņeva tekstu, Bogomolovs pievērsies galveno varoņu jūtu intensitātei. Līdz ar to autora dotais laikmets režisoru nav interesējis, lugas darbība pārnesta uz mūsdienām, notikumi risinās kādā lauku skolā, kurā ikdienas laiskumu un rutīnu izjauc jauna skolotāja ierašanās, uzjundot negaidītas kaislības.

"Tie, kas gaidīs 19.gadsimta kostīmus un lēno plūdumu, tie vilsies, jo izrāde ir ļoti dinamiska. Izrādē ir palicis tikai tas pats galvenais - nepiepildītība, ilgas pēc mīlestības. Izrāde par mīlestību, ļoti koncentrēti," intervijā Latvijas Televīzijas raidījumā "Rīta Panorāma" uzsver Liepājas teātra vadītājs un režisors Herberts Laukšteins

Izrādes centrā izvirzīti četri varoņi – Natālija Petrovna (Inese Kučinska), Rakitins (Gatis Maliks), Beļajevs (Sandis Pēcis) un Veročka (Kaspars Kārkliņš).

Aktieri Kasparu Kārkliņu Bogomolova darbā aizrauj maniere, kādā viņš strādā.

"Es nekur citur teātros Eiropā neesmu ko tādu redzējis. Viņam ir sava maniere, kādā viņš strādā. Bogomolovs ir ļoti intelektuāls un gudrs režisors. Viņš ārkārtīgi labi analizē darbus, ar viņu ir arī interesanti parunāt par politiskajām lietām," skaidro Kārkliņš.

"Mēnesis uz laukiem" ir  Bogomolova trešais iestudējums Liepājas teātrī, tāpat kā abos iepriekšējos režisors sadarbojies ar scenogrāfi un kostīmu mākslinieci Larisu Lomakinu un gaismu mākslinieku Mārtiņu Feldmani. Iestudējuma vajadzībām izmantots Leona Brieža tulkojums.

Izrādi iespējams noskatīties arī 28. maijā un 8. jūnijā.

Jau vēstīts, ka, Liepājas teātris jūnija sākumā ar divām izrādēm viesosies Rīgā. Izrādi "Divi kaili vīrieši" Rīgā būs iespējams noskatīties 4.jūnijā plkst. 15. Savukārt 5.jūnijā plkst. 18 skatītājiem tiek piedāvāta septiņām "Spēlmaņu nakts" balvām nominētā izrāde "Zelta pods" Jana Villema van den Bosa režijā.

"Rīgā tomēr dzīvo puse Latvijas un, sastopoties Rīgā ar cilvēkiem, viņi saka: "Vai cik tā Liepāja ir tālu!". Patiesībā jau nav tālu. Es katru nedēļu braukāju uz Rīgu un atpakaļ, ir okey," saka Laukšteins, atzīstot, ka atvest izrādes uz Rīgu teātrim ir svarīgi, "lai neaizmirst mūs".

"Abas izrādes ir pasakas pieaugušiem," norāda Laukšteins, salīdzinot izrādes ar Holivudas filmām, no kurām daudzas arī ir pasakas pieaugušajiem.

Nākamā teātra sezona Liepājas teātrim būs jubilejas - 110.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti