Liepājas teātris dosies viesizrādēs un piedalīsies vairākos festivālos

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

Lai arī Liepājas teātris jauno sezonu atklās 11. septembrī, piedāvājot skatītājiem Turgeņeva lugas „Mēnesis uz laukiem” iestudējumu Konstantīna Bogomolova režijā, intensīvs darbs teātrī notiek jau tagad – paredzētas vairākas viesizrādes un dalība divos festivālos.

1. un 2. augustā Liepājas teātris jau trešo reizi piedalīsies Cēsu Mākslas festivālā, ciklā „Grand Prix” izrādot septiņām „Spēlmaņu nakts” balvām nominēto izrādi „1984” (režisore Laura Groza-Ķibere).

Kā par iestudējumu festivāla mājaslapā norādījusi teātra kritiķe Silvija Radzobe: „No jebkā dzīva atsvešinātais mehānisms kļūst par metaforu aukstajai, robotizētajai pasaulei, kur cilvēkam ierādīta vien nenozīmīgas skrūvītes loma. Taču labi nostādītajā sistēmā rodas plaisa, kad ierindas cilvēks Vinstons Smits iemīlas un, ļaujoties savām jūtām, kļūst par Cilvēku. Egona Dombrovska tēlojumā šis process ir aizkustinošs, bažās par viņa likteni zāle aiztur elpu. Jo par brīvību vienmēr nākas maksāt.”

Bet jau 6. augustā teātris dosies uz Klaipēdu, kur ar iestudējumu „Indulis un Ārija” piedalīsies starptautiskajā teātra festivālā „Muzikālais augusts jūras krastā”. Pēc tam iestudējumu būs iespējams noskatīties arī Rīgā, kad 14. un 15. augustā tas tiks spēlēta Dailes teātrī.

Festivāls „Muzikālais augusts jūras krastā” notiek jau 18. reizi laika posmā no 25. jūlija līdz 14. augustam, tā vienojošā tēma ir „Mīlestības alķīmija”. Festivāla ietvaros tiks izrādīta opera, mūzikli, kustību izrādes un dramatiskā teātra izrādes. Festivālā uzaicināti piedalīties teātri no septiņām valstīm – Rumānijas, Vācijas, Polijas, Ukrainas, Krievijas, Čehijas un Latvijas.

Raiņa lugu „Indulis un Ārija” kā kustību izrādi (versiju bez vārdiem) pagājušās sezonas sākumā iestudēja režisors un horeogrāfs no Krievijas Sergejs Zemļanskis. Tā saņēmusi trīs „Spēlmaņu nakts” nominācijas – to skaitā „Gada lielās formas izrāde”.

 „Atsacīšanās no Raiņa vārda ir bijusi Liepājas teātra izvēle un uzdrošināšanās. Visticamāk, liepājnieki rēķinājās, ka būs zaudējumi un būs arī pārmetumi par lugas jēgas sašaurināšanu. Vai bija vērts? Noteikti! Jo radusies jaudīga un enerģētiska izrāde, kas vēl pirms gada būtu pavisam citāda,” par iestudējumu teikusi teātra zinātniece Edīte Tišheizere.

Dalība festivālā ir pirmais, taču ne pēdējais solis sadarbības veidošanā ar Klaipēdas Valsts muzikālo teātri. Jau oktobrī liepājniekiem būs iespēja noskatīties viņu teātra baleta trupas kustību izrādi „Altāru ēnā”, kas veidota pēc lietuvieša autora noveles motīviem.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti