Kultūras ziņas

"Elles ķēķis: Ņujorka – Latvija" VEF Kultūras pilī

Kultūras ziņas

Teatralizēta lekcija dzimumdziņas vēsturē

Liepājas teātrī stāsti par dzīvi un vēsturi

Liepājas teātris aicina uz pirmizrādi par Latvijas vēsturi no dzīvnieku skatpunkta

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

Režisors Dmitrijs Petrenko Liepājas teātrī izvēlējies iestudēt pieaugušajiem bērniem veltītos Paula Bankovska stāstus par Latvijas vēstures notikumiem no dažādu mājdzīvnieku skatpunkta.

Režisors Dmitrijs Petrenko šobrīd par savām mājām dēvē Liepāju, kur paralēli jauniem iestudējumiem ir pasniedzējs jauno aktieru kursam Liepājas Universitātē. Iespēja iestudēt izrādi pēc Paula Bankovska šogad Latvijas Literatūras gada balvai nominētā stāstu krājuma ”Kur pazuda saimnieks?” režisoram deva iespēju sastrādāties ar sev tuvu domubiedru.

Izrādē dažādus vēstures posmus Latvijā raksturo stāsti no mājdzīvnieku skatu punkta. Tie ir atsvešināti no mums pierastā un stereotipiskā vēstures skatījuma.

Petrenko skaidro, ka šis darbs viņam šķitis ārkārtīgi skatuvisks un piemērots teātra dabai, turklāt tā ir iespēja paskatīties uz vēsturi no stāsta viedokļa.

“Un stāsts ir sajūtas,” turpina režisors. “Konkrēta cilvēka vai, mūsu gadījumā, dzīvnieka sajūtas par to, kas un kā notika. No kā baidījās, ko mēģināja saprast, ko nevarēja saprast.”

Kaķis Sniedziņš, kura jaunie saimnieki viņu pārdēvējuši par Kisku, bet turpina valkāt iepriekšējo saimnieku drēbes, pērļu vistiņa, kuras oliņai reiz atnāk pakaļ pēc tabakas smakojoši cilvēki formās, un zirgs, kurš pagrabā sapņo tikt atkal paganīties zaļā pļavā. Tie ir tikai daļa no Paula Bankovska stāstniekiem, ko uz skatuves atveido Ilze Trukšāne, Armands Kaušelis un Kaspars Kārkliņš.

“Mēs jau sākumā vienojāmies ar režisoru, ka mēs nespēlēsim dzīvniekus tādā izpratnē, kā tas būtu jādara studentiem augstskolā, kur mācās aktieru meistarību,” stāsta Kaspars Kārkliņš.

Viņa kolēģe Ilze Trukšāne piebilst: “Tas ir vispār bez vērtējuma. Dzīvnieciņš tikai pastāsta to, kā ir redzējis. Un viņš jau nav sapratis neko. Ja mēs, cilvēki, ar intelektu daudzas lietas izskaidrojam, tad dzīvniekam ir tas atšķirīgais – sajūtas.”

Savukārt Armands Kaušelis par atslēgu uzskata vienkāršību: “Var tikai iztēloties, kā jūtas zirgs, kurš 5–6 gadus tiek slēpts pagrabā. Kā jūtas tas dzīvnieks? Šī arī ir viena tā atslēga, ka tiem stāstiem ir tas moments, ka tas ir tā vienkāršība. Vienkāršība, kas ir dzīvniekam.”

Sešu dzīvnieku stāsti ir ne tikai par vēstures notikumiem, bet par izvēlēm, ko izdarīja cilvēki, nevis dzīvnieki.

Petrenko uzsver, ka vēlētos, lai cilvēki aizdomātos par sevi kā daļu no pasaules, un atsaucas uz Bankovska teikto – ka cilvēks ir tas, kurš nosaka lietu kārtību.

Iestudējuma pirmizrāde Liepājas teātra Mazajā zālē koncertzālē “Lielais dzintars” notiks 17.maijā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti