Kultūras ziņas

Opera un balets apbalvo labākos

Kultūras ziņas

Itāļu kino mūzikas koncerts

Liepājas teātris uzsāk 112. sezonu

Liepājas teātris 112. sezonu sāk ar Latvijas valsts simtgadei veltītu izrādi

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

Liepājas teātris 112. sezonu iesāks ar nelielām izmaiņām teātra vadībā un Latvijas simtgadei veltītu izrādi, kura top režisora Valtera Sīļa vadībā.

Herbertam Laukšteinam teātra valdē pievienosies Eva Ciekurze, kuras pārvaldībā turpmāk būs teātra saimnieciskie un finanšu jautājumi. Tikmēr Herberts Laukšteins varēs vairāk pievērsties teātra mākslinieciskajiem procesiem. Jaunajā sezonā Liepājas teātrī ieplānoti astoņi jauniestudējumi.

Pirmais no tiem – “Liepāja – Latvijas galvaspilsēta”  –  top režisora Valtera Sīļa vadībā. 

Liepājas teātra 112. sezonas jaunās izrādes veltītas tematikai, kas skar cilvēka attiecības ar varu. Pirmā jauniestudējuma “Liepāja – Latvijas galvaspilsēta” pirmizrāde top Latvijas valsts simtgades programmas ietvaros.

“Mēs mēģinām kaut kā no citas puses, nevis no salūtu puses, bet no vienkāršajiem cilvēkiem. Ko nozīmēja tas viss, kas notika pirms 100 gadiem un kas notiek arī šodien. Kā vienkārši cilvēki, kā viņiem dzīvot, kā viņi risina savu atlikušo dzīves posmu, kas viņiem ir jānoiet,” stāsta Herberts Laukšteins.

Režisora Valtera Sīļa un dramaturģes Rasas Bugavičutes-Pēces veidotā izrāde vēstī par laiku, kad neilgi pēc Latvijas valsts dibināšanas tautas padomes valdība bija spiesta bēgt uz Liepāju. Pētot tā laika Liepājas periodiku, uzveduma autori izveidojuši 10 stāstus par valsts vēstures ietekmētiem cilvēku likteņiem. 

“Pētot šo materiālu, man liekas, tas ir par liepājniekiem Latvijas galvaspilsētā. Tas ir par tiem cilvēkiem, kas to piedzīvoja. Līdzcilvēkiem tam laikam,” atklāj režisors Valters Sīlis. “Kāda bija dzīve tajā brīdī. Mēģināt iedzīvoties tai laikā no to cilvēku skatpunkta, kuriem varbūt kāda no vēsturiskajām figūrām, par kurām lasām, varbūt tikai pagāja garām.”

Šajā sezonā Liepājas teātrī pie jauniestudējumiem strādās arī Dž. Dž. Džilindžers, Viesturs Meikšāns, Dmitrijs Petrenko un Laura Groza-Ķibere. Sezonas noslēgumā Antona Čehova slavenāko darbu “Ķiršu dārzs” iestudēs režisors no Krievijas Konstantīns Bogomolovs.

“Mani tagad visvairāk interesē Čehova darba psiholoģiskā interpretācija. Ne simbolisms, ne metamorfozes, bet tikai psiholoģiskais aspekts,” skaidro Bogomolovs. “Ļoti nozīmīga ir aktieru komanda. Esmu pārliecināts, ka Liepājas aktieri spēs realizēt šo Čehova tekstu interpretāciju, kas būs grūts uzdevums.”

Liepājas teātra 112. sezonas pirmā jauniestudējuma “Liepāja – Latvijas galvaspilsēta” pirmizrāde jau 8. septembrī. 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti