Liepājas teātrī top sezonas atklāšanas izrāde «Indulis un Ārija»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

Liepājas teātrī no jūlija vidus notiek intensīvs darbs pie 108. sezonas atklāšanas iestudējuma. Krievu režisora un horeogrāfa Sergeja Zemļanska vadībā tiek iestudēta Raiņa jaunības traģēdija "Indulis un Ārija".

Kā norāda Liepājas teātra pārstāvji, šis būs unikāls iestudējums - kustību izrāde bez vārdiem, kurā aktieri izstāstīs stāstu, izmantojot vien ķermeņa valodu. Iestudējumā galvenās lomas izdejos aktieri Mārtiņš Kalita un Laura Jeruma.

Raiņa luga "Indulis un Ārija" ieņem nozīmīgu vietu latviešu dramaturģijā. Tās darbība norisinās Lejaskurzemē - Embūtē. Lugai par pamatu ņemta sena leģenda par kuršu virsaiša Induļa un vācu bruņinieku vadoņa meitas - skaistās Ārijas - mīlestību. Luga gan nav tikai par šo neiespējamo mīlestību, bet tajā skartas arī tādas būtiskas tēmas kā piederība un uzticība savai zemei un tautai, cilvēka brīvība un atbildība.

"Iespējams, 21.gadsimta cilvēkam Raiņa teksts var likties vecmodīgs, didaktisks un kaut kādā ziņā pat naivs, taču man tas ir tikai izejas punkts nozīmīgām tēmām un skaistam mīlas stāstam, kuru varu izstāstīt bez vārdiem. Ķermenis un acis bieži vien runā skaidrāk un reti kad melo," par darbu saka režisors Sergejs Zemļanskis.

Oriģinālmūziku darbam radījis komponists Pāvels Akimkins, dekorāciju un kostīmus - Maksims Obrezkovs. Lai izrāde izdotos, notiek ne tikai darbs ar literāro materiālu, bet arī intensīvi spēka treniņi un jogas nodarbības, kurās aktieri tiek sagatavoti gaidāmajam iestudējumam. Šajos mēģinājumos ar aktieriem strādā arī repetitore un režisora asistente Poļina Pšindina.

Iestudējumā piedalīsies aktieri Rolands Beķeris, Anete Berķe, Egons Dombrovskis, Everita Pjata, Ilze Jura, Agnese Jēkabsone, Signe Ruicēna, Gatis Maliks, Edgars Ozoliņš, Leons Leščinskis, Anita Kvāla, Kaspars Gods, Kaspars Kārkliņš, Jānis Dreiblats, Inese Kučinska.

Tā kā 2015.gads pasludināts par Raiņa jubilejas gadu (aprit 150 gadi kopš autora dzimšanas), "Indulis un Ārija" būs viens no centrālajiem Liepājas teātra jaunās sezonas iestudējumiem, kas pirmizrādi piedzīvos 12.septembrī.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti