Liepājas teātrī top iestudējums - realitāte «Mūsu pilsētiņa»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

Jau vairāk nekā mēnesi Liepājas teātrī strādā režisore Gaļina Poliščuka, veidojot iestudējumu "Mūsu pilsētiņa", kurai pati devusi žanrisko apzīmējumu - realitāte. Izrādei par pamatu ņemta Torntona Vaildera luga ar tādu pašu nosaukumu, bet tās Liepājas teātra skatuves variants tapis sadarbībā ar dramaturģi Rasu Bugavičuti, kura materiālu pielāgojusi, liekot akcentu uz Liepāju un tās iedzīvotājiem.

Torntons Vailders savā lugā runā par ikdienas dzīves skaistumu, kā arī to, ka cilvēkiem jāiemācās novērtēt visu labo, kas ir viņu ikdienā. Jēgpilnas dzīves dzīvošana ir viena no Vaildera daiļrades pamattēmām, kura būs nozīmīga arī šajā izrādē, norāda izrādes veidotāji.

"Teikšu godīgi - ir liels pārbaudījums stāstīt tieši par mūsdienām un pilsētu, kurā paši dzīvojam, jo ikviens šīs izrādes skatītājs ļoti labi zinās, kā tad mums te patiesi sokas. Un tomēr ir vērts riskēt, lai datētu to izjūtu kopumu, kas šobrīd virmo šeit - 21.gadsimtā, Latvijā, Liepājā un vēl precīzāk - liepājniekos. Vaildera "Mūsu pilsētiņas" pamats ļauj runāt par tēmām, kuras citādāk paliktu neskartas, tāpēc novērtēsim to un padomāsim paši par sevi te un tagad, jo nekam citam jau īsti nav jēgas," par darbu pie materiāla saka Rasa Bugavičute.

Ar šo izrādi Gaļina Poliščuka atgriežas Liepājas teātrī pēc vairāk nekā desmit gadu pārtraukuma. 2003.gadā šeit tapa viņas iestudējums "Romeo un Džuljeta". Kopš 2010.gada, kad beidza pastāvēt režisores dibinātā "Teātra observatorija", režisore pārsvarā iestudējusi ārpus Latvijas robežām - Krievijā, Igaunijā, Polijā.

"Strādāt Liepājas teātrī ir patīkami, aktieri ir brīnišķīgi un atsaucīgi; patīkami, jo jūtu, ka arī viņiem darbs ir svarīgs, un es daudz no viņiem iedvesmojos. Man ir ļoti svarīga katra aktiera individualitāte, un gribu ļaut katram no viņiem izstāstīt sava varoņa stāstu," par iestudējuma procesu stāsta Gaļina Poliščuka. "Pilsēta šajā izrādē būs gandrīz kā atsevišķs tēls - tā tiks atklāta meitenes acīm, kura aug, pieaug, pirmo reizi iemīlas. Tā būs tāda kā sava veida dienasgrāmata - ar novērojumiem un cenšanos visam atrast izskaidrojumu," norāda režisore.

Izrādē piedalīsies aktieri Signe Ruicēna, Sandis  Pēcis, Anda Albuže, Edgars Pujāts, Viktors Ellers, Everita Pjata, Sigita Jevgļevska, Leons Leščinskis, Samira  Adgezalova, Armands Kaušelis, Karīna Tatarinova, Ilze Trukšāne, Ilze Jura, Pēteris Lapiņš.

Kopā ar režisori pie iestudējuma tapšanas strādā arī scenogrāfs Aigars Ozoliņš, kostīmu māksliniece Liene Rolšteina, video mākslinieks un gaismu mākslinieks Mārtiņš Feldmanis.

Iestudējuma pirmizrāde notiks 29.janvārī.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti