Liepājas teātrī pirmizrādi piedzīvos Dž.Dž.Džilindžera «Kleo Kleo Kleo-Patra»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

Liepājas teātrī sestdien, 10.novembrī, pirmizrādi piedzīvos režisora Dž.Dž.Džilindžera veidotais iestudējums "Kleo Kleo Kleo-Patra".  Izmantojot vēsturiskus faktus, mītus un leģendas par Ēģiptes valdnieci, Dž.Dž.Džilindžers ne tikai veidojis iestudējuma režiju, bet arī pats sarakstījis lugu. Līdzās romantizētajam Kleopatras tēlam izrādē pārspīlētā un komiskā ietvarā atklāsies arī tādas zināmas personības kā Jūlijs Cēzars, Marks Antonijs, Oktaviāns un citi.

Liepājas teātrī pirmizrādi piedzīvos Dž.Dž.Džilindžera «Kleo Kleo Kleo-Patra»
00:00 / 04:54
Lejuplādēt
Koši zilais un zeltītais – Ēģiptes varenībai raksturīgās krāsas un simboli – skatītāju ieved atmosfērā, kurā dzīvojusi viena no slavenākajām pasaules valdniecēm, Ēģiptes ķēniņiene Kleopatra. Šajā iestudējumā Liepājas teātrī kā scenogrāfs debitē mākslinieks –8. Izrādes tapšanā režisoram palīdzējusi asistente un horeogrāfe Linda Kalniņa.

 

"Tas nav pašmērķis, bet tas paspilgtina režisora redzējumu, gan mūsu "mesidžu”, vēstījumu, ko gribējām nodot skatītājam. (..) Lugu pirms tam nevarēja izlasīt, jo to režisors veidojis pats. Bija sākotnēji grūtu saprast virzienu, kurā mēs dodamies, tāpēc viss radās procesa laikā," teic Kalniņa.

Viens no spožākajiem tēliem izrādē ir Jūlijs Cēzars, kurā iejūtas aktieris Egons Dombrovskis. Viņš braukā pa skatuvi ar zelta krāsas motociklu, apjūsmo un izaicina Ēģiptes daiļo valdnieci Kleopatru, mīlēšanās laikā viņam patīkot, ja fonā darbojas televizors – šoreiz tas ir padomju laika kino šedevrs "Septiņpadsmit pavasara mirkļi".

Izrāde veidota kā interpretācija par pasaules varenajiem un tiem vēstures faktiem, mītiem un leģendām, ar kuriem apvīta senā Roma un Ēģipte.

"Tā ir komēdija, taču otrais cēliens vairs nav tik smieklīgs, vairāk drāma. (..) Bija ļoti interesants process, jo vēsturiskajam ir mazāka nozīme, vairāk tā ir interpretācija (..). Kopumā es ļoti izbaudīju šo procesu," stāsta aktieris Edgars Ozoliņš – izrādē Oktaviāns.

Varas apzināšanās ir viens no atslēgas vārdiem, kas raksturīgs šai izrādei, uzsver aktieris Sandis Pēcis – Marka Antonija atveidotājs.  

"Tāds interesants izaicinājums, tie bija citi laiki. (..) Izrādes viens no atslēgas punktiem ir vara, ko ar to var darīt. Tā galu galā sagrauj attiecības tāpat kā mūsdienās. It kā sakarīgi puikas, bet tiek pie varas un aizbrauc jumts. Mūsu gadījumā vara, ja ar to cilvēks netiek galā, tā saēd gan cilvēku, gan attiecības, principā dzīves."

Ēģiptes valdnieci atveido aktrise Signe Dancīte, kura ar savu sievišķību un gudrību savaldzinās pasaules slavenos karavadoņus Jūliju Cēzaru un Marku Antoniju. Neiztrūks arī Kleopatras un viņas skaistuma noslēpuma – piena vannas interpretācija, čūskas un citu tēlu – būtisku simbolu parādīšanas.

Iestudējumam "Kleo Kleo Kleo-patra" ir vecuma ierobežojums.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti