Kultūra

Prezentēta pirmā pilnā Eduarda Smiļģa biogrāfija

Kultūra

Rīgas Operas festivāls šogad Džuzepes Verdi zīmē

Liepājas teātrī pirmizrāde ļoti gaidītajam iestudējumam „Mēnesis uz laukiem"

Liepājas teātrī pirmizrāde ļoti gaidītajam «Mēnesim uz laukiem»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 7 gadiem.

27.maija vakarā pirmizrādi piedzīvos šīs sezonas pēdējais iestudējums Liepājas teātrī – ļoti gaidītais krievu režisora Konstantīna Bogomolova „Mēnesis uz laukiem”.

„Viņš ir ārkārtīgi gudrs un intelektuāls režisors. Darba process ar viņu ir ļoti interesants, nav nozīmes, kāds ir iestudējums. Vienmēr zinu, ka mēģinājumos sagaidu ļoti daudz. Lietas, par ko viņš un runā domā, ir smalkas un niansētas. Tas ir liels aktierisks treniņš,” - tā aktieris Kaspars Kārkliņš raksturo režisora Konstantīna Bogomolova darba manieri Liepājas teātrī, kas viņam un citiem aktieriem prasot lielas koncertēšanās spējas. Tam piekrīt arī aktieris Sandis Pēcis.

„Viņa skats uz teātri ir ļoti atšķirīgs. Parasti režisori izvēlas klasisku ceļu, kad aktierim vienmēr tēls un izrāde ir jāspēlē. Bogomolovs dara citādi, liek daudz ko nespēlēt, vai nespēlēt nemaz. Spēlēšanas latiņu samazina līdz minimumam. Pieeja ir pavisam citāda nekā latviešu režisoriem, tas ir kā malks svaiga gaisa,” stāsta Pēcis 

Lai arī oriģinālajā Turgeņeva darbā varoņu ir vairāk, izrādē uz skatuves atklāsies tikai četri. Natālija Petrovna – Inese Kučinska, Mihailo Aleksadrovičs Rakitins – Gatis Maliks, Aleksejs Nikolajevičs Beļajevs – Sandis Pēcis un Veročka – Kaspars Kārkliņš. Kāpēc vīrietim atvēlēta 17 gadus vecas Veročkas loma, kas kleitiņā un baltas pusgarās zeķēs skraida pa skolas gaiteņiem, atklāj Kaspars Kārkliņš.

„Kāpēc esmu Veročka? Tāpēc, ka 17 gadus veco meiteni aktrise spēlētu savādāk, jo viņai ir priekšstats, kāda ir 17 gadus veca meitene, šo stereotipu lauzt ir grūti. Es viņu spēlēju, kā es, līdz ar to veidojas kaut kas patiess, režisora vārdiem sakot, kad vīrietis nesaprot, kas ar viņu notiek, tas līdzinās 17 gadus vecas meitenes sajūtām. Kaut ko viņa jūt, bet nesaprot, tieši ko," skaidro Kārkliņš

Liepājas teātra skatuve pārvērtusies par skolu - ar vienādiem un neizteiksmīgiem skolas soliem. Tā nav 19. gadsimta muižnieku dzīve, drīzāk mūsdienu skola ar skolotājiem, skolēniem un direktori. Viens no varoņiem lasa grāmatu, šķietami bez kādas īpašas jēgas, lai nosistu laiku...

”Mēnesis uz laukiem – tur cilvēki nīkst savā intelektuālismā, bezmērķībā, ja pēkšņi kaut kas vai kāds parādās, kas spēj dot motivāciju kaut kam būt, vai tā ir mīlestību vai kaisle, tad uzreiz viņi ķeras klāt, kā šajā gadījumā Natālija Petrovna,” par iestudējuma būtību stāsta aktieris Sandis Pēcis.

Natālija Petrovna kāda sarunā saka - apnīk jau tikai labas lietas. „Mēnesis uz laukiem” būs jau trešais režisora iestudējums Liepājas teātrī. Līdz šim režisora darbi Liepājā kalpojuši kā sarunu temati pēc izrādēm un pat izrāžu laikā, jo neviens vien demonstratīvi mēdz pamest savu sēdvietu. Citus režisora darbi intelektuāli uzrunā un ļauj piedzīvot citādu teātri. Vai tā būs arī šoreiz?

“Mēnesis uz laukiem” sākotnēji bija iecerēts kā šīs sezonas pats pirmais jauniestudējums. Dažādu iemeslu dēļ sanāca kā pēdējais.

Iestudējuma pirmizrāde - 27.maijā, pēc tam izrāde skatāma 28.maijā un 8.jūnijā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti