Kultūras ziņas

Maijā sāks Mežaparka estrādes rekonstrukciju

Kultūras ziņas

Igo dodas koncertu tūrē "Suns ar Tevi"

Dmitrijs Petrenko debitē Liepājas teātrī

Liepājas teātrī pirmizrāde Dmitrija Petrenko iestudējumam «LUV»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 6 gadiem.

Ar amerikāņu dramaturga Mureja Šizgala lugas „LUV” iestudējumu 22.aprīlī Liepājas teātrī debitēs režisors Dmitrijs Petrenko. Luga ir diezgan tumša un nedaudz absurda komēdija, kuru režisors nodēvējis - smieklīgs stāsts par izmisumu.

Luga „LUV” (jeb angļu valodā vārdu spēle no vārda love – mīlestība) sarakstīta 1964.gadā. Ar to dramaturgs Murejs Šizgals debitēja Brodvejā un tika nominēts Tonija balvai kategorijā „Labākais lugas autors” un „Labākā luga”. 2016.gada novembrī nosvinējis 90.dzimšanas dienu, autors devis atļauju lugas iestudējumam Liepājā.

"Teātris jau vienmēr skatās sezonas kontekstā, ko viņi vēlas. Man tas arī bija svarīgi, ka tas ir citādāks darbs nekā darbi, ko darīju līdz šim," saka Dmitrijs Petrenko. "Tā kaut kā mums abpusēji tas materiāls likās ļoti simpātisks un dziļš, gan smieklīgs, gan skumjš."

Luga ir stāsts par trim cilvēkiem, kuru ceļi krustojas brīdī, kad viens no viņiem cenšas izdarīt pašnāvību, nolecot no tilta. Izrādes gaitā visi trīs varoņi veido savdabīgu mīlas trijstūri.  

"Luga ir tieši par to, kā cilvēki cenšas būt laimīgi. Tas, manuprāt, nezaudē savu aktualitāti. Tā forma, tā tonalitāte, kādā ir šī luga uzrakstīta, man likās ļoti aktuāla, mūsdienīga, dzīva," turpina režisors.

Aktieris Ēriks Vilsons iejūtas viena no varoņa tēliem, dzīves un mūžīgo dzīves jēgas jautājumu nomāktā personāžā. Viņš spriež, ka lugas varoņi dzīvo priekšstatos par pasauli, par savas dzīves uzdevumiem.

"Pilnīgi visa dzīve šķērsgriezumā ar visām tām klišejām, ar ko mēs dzīvojam ikdienā, ko mēs smeļamies ar visiem masu saziņas līdzekļiem, visiem portāliem. Un tad mēs it kā zinām, kā pareizi būtu jādzīvo, bet kaut kā nesanāk pareizi dzīvot. Tā dzīve īstenībā, kā viens varonis  saka, ir mīlestība. Bez mīlestības jau nekā nevar, tikai tai ir jābūt īstai mīlestībai," skaidro aktieris Ēriks Vilsons.

Nekas nav mainījies kopš Ieva un Ādama laikiem, nosaka aktieris Leons Leščinskis.

Režisors atzinīgus vārdus velta Liepājas teātra aktieru ansamblim, kas piedalās iestudējumā. Tajā redzēsim Inesi Kučinsku, Leonu Leščinski un Ēriku Vilsonu.

"Jā, kaut kā viss saslēdzās mēģinājumos, un man bija ārkārtīgi interesanti strādāt ar aktieriem, kā es jau teicu, ar gudriem aktieriem vienmēr ir interesanti strādāt," slavē Petrenko.

Skumja komēdija jeb smieklīgs stāsts par izmisumu režisoram Dmitrijam Petrenko ir debija Liepājas teātrī.

Izrādei tapt palīdzējuši horeogrāfs Modris Opelts, gaismu mākslinieks Mārtiņš Feldmanis, scenogrāfe un kostīmu māksliniece Sintija Jēkabsone, savukārt oriģinālmūziku radījis komponists Arturs Maskats.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti