Kultūras ziņas

Atgriežas džeza meistarklašu festivāls "Voicingers On Tour"

Kultūras ziņas

Rotko mākslas centrā - laikmetīgās keramika uzplaukums

Liepājas teātris izziņo jauno sezonu

Liepājas teātrī jaunajā sezonā gaidāmi septiņi jauniestudējumi

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

Septiņi jauniestudējumi sešu režisoru vadībā – tāda rādās Liepājas teātra jaunā sezona. Būs gan stāsti par bērnu un jauniešu attiecībām ar vecākiem un dzīvi kopumā, vēsturiskiem notikumiem, tradīciju interpretācijām un, protams, gaidāma arī teātra klasika.

Šajās dienās Liepājas teātris Rīgā, Dailes teātrī, izrāda Kārļa Lāča un Regnāra Vaivara mūziklu "Purva bridējs ugunī", bet 10. augustā tika izziņoti arī teātra jaunās sezonas plāni. Gaidāmi septiņi jauniestudējumi, no tiem četri teātra Lielajā zālē, bet trīs – mazajā spēles laukumā.

"Es sev esmu atradis tādu vārdu savienojumu kā "medus garša", jo medus ir no tādas saldenas garšas līdz pat rūgtai, un tā sezona, kas mums ir saplānota, mēs esam domājuši par maksimāli lielu cilvēcisko spektru," ar plāniem iepazīstināja Liepājas teātra valdes priekšsēdētājs Herberts Laukšteins.

"Medus garša" ir arī viens no sezonas jauniestudējumiem, kas taps režisora Mārtiņa Kalitas vadībā. Viņš, būdams Liepājas teātra aktieris, šovasar absolvējis Kultūras akadēmijas režijas studijas, lai daudz dziļāk un pilnvērtīgāk izprastu savu jauno lomu. "Es jūtu, ka man uzticas, un es uzticos viņiem. Protams, ka ir kaut kāds posms, kamēr saprast, kā tas ir, nomainīties nedaudz, bet, man liekas, ja neaizmirst kaut cilvēkmīlestību kā tādu, tad nav sarežģīti," sprieda Kalita.

Tāpat kā izrāde "Medus garša", arī Rasas Bugavičutes-Pēces darbs "Dziesmusvētki" tiks iedzīvināts teātra Mazajā zālē, kas atrodas koncertzālē "Lielais dzintars". Pie šī iestudējuma strādās režisors Matīss Budovskis, kopā ar kolēģiem meklējot atbildes uz jautājumiem par šo svētku tradīciju un mūsu latviskumu. "Tas galvenais jautājums ir, kā saglabāt savu balsi arī pēc lielās dziedāšanas, pēc lielās katarses, kas pārņem svētkos, un kā šīs sajūtas kaut kā uzturēt sevī – gan patriotismu, gan arī spēju atbalstīt otru, pacelt, veidot tādu savstarpēji labu komunikāciju. Kā palikt labam cilvēkam arī pēc svētkiem," sacīja Budovskis.

Ar Liepājas teātra aktieriem gaidāmajā sezonā strādās arī Regnārs Vaivars, Elmārs Seņkovs un Dž. Dž. Džilindžers, divus iestudējumus veidos arī teātra galvenais režisors Dmitrijs Petrenko. Izrāde "YEN" stāstīs par pusaudžiem, kas Petrenko ir tuva tēma jau vairākus gadus. Režisors skaidroja: "Es vienkārši meklēju to momentu, kad notiek pāreja no ļoti forša, naiva, atklāta, atvērta visai pasaulei, mīloša cilvēka uz cilvēku, kurš ir spiests aizsargāties, cīnīties, darīt pāri citiem cilvēkiem. Un es visu laiku meklēju, kur ir tas moments, kas tajā momentā notiek."

Otra Petrenko veidotā pirmizrāde gaidāma nākamā gada sākumā, un tā būs Antona Čehova "Kaija", kas režisoram šķiet ļoti aktuāls stāsts arī šodien: "Par to var gan brīnīties, gan šausmināties īstenībā, kāpēc mēs ar visām savām zināšanām par cilvēka emocionālo pasauli, par smadzenēm neesam neko vēl atrisinājuši. Varbūt arī nevajag?"

Decembrī gaidāms arī tradicionālais Ziemassvētku koncerts, bet vēl pirms sezonas atklāšanas skatītāji aicināti augusta izskaņā piedzīvot jaunu koncertprogrammu "Latviešu rokenrols".

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti