Liepājas teātra «Mēness neredzamā puse» uzbur skaudru pasaules gala ainu tuvplānā

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

Visu trīs Baltijas valstu radošajā kopdarbā Liepājas teātrī tapusi izrāde „Mēness neredzamā pusē”. Režisore no Lietuvas Monika Klimaite iestudējusi igauņu dramaturga Karla Kopelmā lugu „Singing Green”. Šādā tandēmā līdz skatītājiem nonākusi jauna izrāde, kas ļauj ielūkoties skaudrā nākotnē. Izrādes režisore akcentē cilvēces attīstību atpakaļgaitā un nepieciešamību sapurināties, citādi notiekošais tuvina mūsdienu Eiropas sabiedrību Trešajam pasaules karam.

Lietuviete Monika Klimaite Liepājas teātrī iestudējusi izrādi "Mēness neredzamā puse"
00:00 / 00:00
Lejuplādēt

“Mēness tumšā/neredzamā puse”, kuru režisore Monika Klimaite izvēlējusies par nosaukumu izrādei, ir grupas "Pink Floyd" albuma nosaukums, kas simbolizē to, ka cilvēce tuvojas ārprātam un ka tai ļoti jācīnās, lai saglabātu prāta skaidrību.

Kaut arī informācijas apjoms un pieejamība tikai pieaug, tajā pašā laikā cilvēki kļuvuši noslēgtāki un netolerantāki, spriež režisore. Pat ja mēs runājam par planētas glābšanu – mēs patērējam arvien vairāk.

"Man ir ļoti svarīgi runāt par to tieši šajā laikā, kad sociālpolitiskā situācija ir sasniegusi kritisko robežu, zaudējusi veselo saprātu, ir saļodzījusies morāle. Mēs esam zaudējuši… Nonākam arvien lielākā absurdā. Ir biedējoši to teikt, bet uzskatu, ka ir vajadzīgs kāds satricinājums, it kā mūs kāds varētu sapurināt. Ir jānotiek kaut kam lielam, varbūt tas nav karš. Varbūt vienkārši jānotiek brīnumam, lai mēs varētu mainīt virzienu, kurā pasaule dodas," spriež režisore.

Režisore ieguvusi izglītību gan Lietuvā, gan Lielbritānijā, kā arī piedalījusies dažādās mākslas laboratorijās daudzviet pasaulē, bet Liepājā strādā pirmo reizi.

Stāstot par savu lomu šajā izrāde, aktieris Viktors Ellers atklāj, kā viņš iejūtas krieva lomā, tas padarījis šo lomu saistošāku arī tāpēc, ka paša tētis ir krievu tautības. Meklēju sevī kaut ko no tā, uzsver aktieris.

Vienlīdz īpaša ir arī pati izrādes tapšanas gaita, jo aktieri un režisore sarunājoties vairākas valodās – latviešu, lietuviešu un angļu valodā. 

„Katram ir savs redzējums - lietuviešu režisorei par kaut ko savu, igaunis raksta no savas pozīcijas, bet mēs pa vidu šiem abiem dzirnakmeņiem cenšamies kaut ko radīt, tas ir skaisti un interesanti,” atzīst Viktors Ellers. "Izrāde ir par to, lai mēs apstātos un saprastu, kas ar mums notiek, kādā virzienā mēs ejam, kā mēs izturamies pret cilvēkiem, kāpēc mēs tā izturamies.

Šī stunda un 40 minūtes būs laiks, kurā cilvēki var apdomāties, kā mēs viens pret otru attiecamies un kā tas var beigties."

Pieskaroties sociālpolitiski jūtīgām tēmām pasaules vēsturē un mūsdienās, arī bēgļu tematikai, stāstu izstāsta izrādes galvenie varoņi un kāds neredzamais tēls Sebastjans.

„Es esmu Klauss – igaunis. Vēl Sebastjans, bērnībs draugs, par ko visi stāsti un visi atceras, kurš palīdz izcelt stāsta subjektīvo cilvēcisko pasauli. Fons ir šis Trešais pasaules karš,” par savu lomu izrādē stāsta aktieris Sandis Pēcis. 

„Mēness neredzamā pusē” skatītāju tuvplānā uzbur pasaules gala ainu, kur no pagātnes izniruši televizori sagūluši koncertzāles „Lielais dzintars” Liepājas teātra mazajā zālē.

Liepājas teātra jaunāko iestudējumu varēs noskatīties pēc Jaunā gada.

Jau vēstīts, ka izrādē piedalās aktieri Agnese Jēkabsone, Signe Dancīte, Viktors Ellers, Sandis Pēcis, kā arī Madara Viļčuka (Liepājas Universitātes aktierkursa 3. kursa studente).

Kopā ar režisori pie iestudējuma strādā arī scenogrāfe un kostīmu māksliniece Giedre Bražīte, komponisti Antans Jasenka un Ūdris Jasenka, kā arī gaismu mākslinieks Mārtiņš Feldmanis. Lugu no igauņu valodas tulkojusi Maima Grīnberga.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti