Liepājas teātra direktors: Joprojām nav skaidrības par atbalstu teātrim

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

Kaut arī Liepājas teātris turpina sezonu, piedāvājot skatītājiem pirmizrādes, joprojām neesot skaidrības par turpmāko teātra finanšu situāciju.

Notiek dažādas sarunas pašvaldības un ministriju līmenī, taču faktiski nekas nav mainījies, Latvijas radio atzina Liepājas teātra direktors Herberts Laukšteins.

Liepājas teātra direktors: Joprojām nav skaidrības par atbalstu teātrim
00:00 / 00:55
Lejuplādēt

“Mēs tikai esam sagrupējuši pa mēnešiem, vairāk uz gada sākumu, atstājot decembri un novembri vispār bez dotācijas, ar cerībām, ka, pārskatot pašvaldības budžetu, kad notiks budžeta grozījumi, tad arī kaut kas tiks piešķirts Liepājas teātrim. Savas gaidas un prasības esam nodevuši domei,” stāstīja Laukšteins.

Viņš arī norādīja: “Mums ir liels parāds vēl no gada sākuma, kad visā nozarē teātriem pacēla algas vidēji par 16 procentiem. Liepājā tas netika izdarīts pilnībā, tikai daļēji. Bija paredzēts, ka to skatīs un atbalstīs martā. Martā atnāca Covid-19. Šodien ir jau oktobris. Mēs neko vēl nezinām.”

KONTEKSTS:

Jūlijā Liepājas teātra direktors paziņoja – ja valsts finansiāli neatbalstīs teātri, kas juridiski skaitās pašvaldības kapitālsabiedrība, tāpat kā visus pārējos lielos valsts teātrus, Liepājas teātrim var nākties oktobrī pārtraukt darbību.

Augusta sākumā panākts kompromiss, ka Covid-19 pandēmijas dēļ krīzē nonākušo Liepājas teātri varētu atbalstīt gan ar Valsts kultūrkapitāla fonda, gan pašvaldības līdzekļiem. Liepājas teātris kā pašvaldības kapitālsabiedrība uz valsts finansējumu Covid-19 seku novēršanai pretendēt nevarēja.

1. septembrī Liepājas pašvaldība solīja uzņemties atbildību par finansējumu Liepājas teātrim, norādot, ka vispirms jāsagaida VKKF projektu konkursu rezultāti, lai varētu aprēķināt vajadzīgos līdzekļus.

Teātra budžeta jautājums tikšot skatīts oktobra vidū, kad pašvaldība skatīs arī Liepājas budžeta grozījumi.

Covid-19 izraisītās krīzes pārvarēšanai un ekonomikas atlabšanai investīcijām kultūrā tika lemts piešķirt 32 miljonus eiro: 10,6 miljonus eiro Covid-19 pandēmijas radīto seku mazināšanai valsts kultūras iestādēs un radošo personu atbalstam; 10,4 miljonus eiro modernizācijas pasākumiem kultūras nozarē – valsts pasūtījumiem jaunu kultūras vērtību radīšanā, kā arī 11 miljonus eiro kultūras infrastruktūrai.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti