Panorāma

Amonija nitrāts un drošība

Panorāma

Gaidāmas plašas diskusijas par NĪN

Liepājas teātrī neziņā par nākotni gatavojas jaunajai sezonai

Liepājas teātra aktieri neziņā par nākotni gatavojas jaunajai sezonai

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

Kamēr Rīgā risinās sarunas par Liepājas teātrim nepieciešamo finansiālo atbalstu, tā aktieri gatavojas pirms jaunās sezonas paredzētajiem brīvdabas koncertiem, kas notiks līdz augusta beigām. Kā iepriekš jau izteicies teātra direktors Herberts Laukšteins, to mērķis nav peļņa, bet lai skatītājiem būtu iespēja satikt aktierus un aktieriem pierādīt, ka joprojām ir gatavi darīt savu darbu. Tiesa, par nākotni valdošās neziņas dēļ ir teātra darbinieki, kuri jau mēģina nodrošināties ar iespēju nopelnīt citās – ar kultūru nesaistītās jomās.

Jau augusta sākumā Liepājas teātra trupa ar skatītājiem tikās, brīvā dabā – automašīnu stāvlaukumā nospēlējot agrāk tapušo iestudējumu “Meklējam aktierus”, savukārt vairākus turpmākos augusta vakarus aktieri aizvadīs, uzstājoties nelielos brīvdabas koncertos un izdziedot gan izrādēs skanošas, gan pašiem mīļas dziesmas. Paralēli jau sākušies arī jaunās sezonas izrāžu mēģinājumi, lai gan dažiem ir neziņa, kā un vai izdosies tās parādīt skatītājiem.

“Vai to darbu, ko mēs sagatavojam, vai to ir vērts darīt? Varbūt labāk darīt ko citu, lai var pabarot ģimeni.

Esmu sameklējis papildudarbu, divus, kas nav saistīti ar kultūru,” šaubās dalījās Liepājas teātra aktieris Sandis Pēcis.

Citi aptaujātie Liepājas teātra aktieri gan noskaņoti optimistiskāk, cerot, ka teātris tomēr saņems valsts atbalstu, tomēr atzīst, ka esošā situācija izraisa gan nomāktību, gan dusmas.

“Mēs arī būsim tie, kas maksās nodokļus, lai šo te parādu par Covid-19 aizdevumu atdotu. Es neredzu atšķirību starp mums un citiem teātriem. Ja kāds kalpo burtam, nevis pēc būtības – nu, šausmīgi žēl," emocijas pauda aktrise Karīna Tatarinova.

“Ja vecāko teātri var aizslēgt, jo valsts nespēj rast finansējumu, lai atbalstītu savu kultūru, tad jautājums, vai Rīga vai cita pilsēta Latvijā varētu sevi dēvēt par Eiropas kultūras galvaspilsētu, ir diezgan... nu, jūs paši saprotat,”

uzskata aktieris Viktors Ellers.

Plašsaziņas līdzekļos izskanot par Liepājas teātra finansiālajām problēmām, sociālajos tīklos atsevišķi iedzīvotāji sāka aicināt vākt ziedojumus teātra pastāvēšanai, tomēr teātra administrācijā norāda, ka, būdams pašvaldības kapitālsabiedrība, teātris ziedojumus pieņemt nedrīkst, bet priecājas par morālo atbalstu.

Vairums aptaujāto aktieru arī atzina, ka, gatavojoties jaunajai sezonai, apzināti cenšas domāt tikai par savu darbu, nevis teātra finansiālajām grūtībām, lai skatītāji tiešām var baudīt kultūru, nevis raizēties par aktieru pārdzīvojumiem un atalgojumu.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti