Liepājas Mākslas forumu ieskandinās ar dejas izrādi «Labrys»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

Gaidot sesto mūsdienu mākslas festivālu “Liepājas Mākslas forums”, sestdien, 25. jūlijā notiks foruma ieskandināšanas pasākums. Tā būs īpaša – iekļaujoša dejas izrāde “Labrys”, kurā skatītāji, kopā ar izrādes veidotājiem – Krišjāni Santu un Ievu Gaurilčikaiti-Sants – vienlaikus būs gan vērotāji, gan arī radītāji, informēja organizatori.

Pasākums notiks skvērā pie koncertzāles “Lielais dzintars” un pieejams bez ieejas maksas, iepriekš reģistrējot dalību.

“Labrys” ir iekļaujoša dejas izrāde, kuru tās ģeometriskā stāvokļa un laika ritējuma dēļ var salīdzināt ar labirintu: izpildītāji kustas apkārt sēdošiem skatītājiem, kuriem ir iespēja griezties ap savu asi, līdz ar to visi minētie piedalās gan horeogrāfijas vērošanā, gan tās radīšanā. “Labrys” kustību trajektorijas un skaņa atgādina vienlaikus telpā topošu un gaistošu dzīvu rakstu.

Turpinot savu radošo rokrakstu, arī izrādē “Labrys” skatuves duets IevaKrish – dejas māksliniece Ieva Gaurilčikaite-Sants un horeogrāfs Krišjānis Sants – mēģina atrast veidus, kā rosināt mākslas darbu piedzīvot no tā iekšienes, bet komponists Jēkabs Nīmanis kopā ar programmētāju Pāvilu Jurjānu izveidojuši skaņas sienu šim labirintam-dejas skatuvei.

Dejas izrāde ilgs aptuveni stundu un notiks no pulksten 15.00 līdz pulksten 16.00. Sliktu laikapstākļu gadījumā pasākums notiks koncertzāles “Lielais dzintars” 1. stāva mākslas telpā “Civita Nova”.

Liepājas Mākslas forums šogad no 25. līdz 27. septembrim piedāvās 10 dažādus notikumus, starp kuriem ir arī četri bezmaksas pasākumi.

Ieva Gaurilčikaite-Sants un Krišjānis Sants
Ieva Gaurilčikaite-Sants un Krišjānis Sants

Par māksliniekiem

Skatuves dueta IevaKrish radošā prakse raksturojama kā laikmetīgās dejas un scenogrāfijas hibrīdforma – abus interesē telpas un kustības komunikācija ar skatītāju, un katru reizi tās pētījumi manifestējas neparastu mediju un formu izmantojumā. Krišjānis Sants ir studējis horeogrāfiju Latvijas Kultūras akadēmijā (2011) un Beļģijas skolā P.A.R.T.S. (2014), savukārt Ieva Gaurilčikaite-Sants savu profesionālo izglītību dejā ir guvusi Skotijā SSCD (2015) un Izraēlā (2016).

Kopš 2016. gada abi mākslinieki dzīvo Latvijā un ar nosaukumu IevaKrish aktīvi rada jaunus kopdarbus: “Gotca” (2017), “Uzdzist” (2018), “Labrys”, “Tuvumā tukšums” (2017.-2019). 2018. gadā abi pabeidza scenogrāfijas nodaļas maģistra studijas Latvijas Mākslas akadēmijā.

Izrādes koncepciju, horeogrāfiju un scenogrāfiju veidojuši Krišjānis Sants un Ieva Gaurilčikaite-Sants, skaņu un programmēšanas darbu veikuši Jēkabs Nīmanis un Pāvils Jurjāns, scenogrāfiju konstruējuši Lauris Puriņš un Aleksandrs Ļubinskis, izrādi producē Ieva Ozoliņa, Horeogrāfu asociācija.

Dejas izrādi “Labrys” Liepājas Mākslas forumā organizē Liepājas koncertzāle “Lielais dzintars”. Finansiāli atbalsta Valsts kultūrkapitāla fonds un Liepājas pašvaldība.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti