Kultūras ziņas

Rešetinam personisks režijas darbs

Kultūras ziņas

Izrāde par neatkarības karu – "Brīvprātīgais"

Liepājas Leļļu teātrim – 30

Liepājas Leļļu teātrim – 30

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

Nupat savu 30 gadu jubileju nosvinējis Liepājas Leļļu teātris, svinīgā pasākumā godinot savus darbiniekus un sveicējiem atrādot vienu no jaunajiem iestudējumiem “Kā ruksītim gāja”. Nākamo sezonu Leļļu teātra vadība cer uzsākt ar daudzskaitlīgāku trupu, jo, lai spēlētu izrādes Liepājā un paralēli brauktu viesizrādēs, kā arī rīkotu dažādus bērnu pasākumus, ar esošajiem sešiem aktieriem nepietiek.

Liepājas leļļu teātri 1989. gadā izveidoja tā bijušais direktors Rihards Belte, kurš vēlējies šo mākslas veidu padarīt pieejamāku mazajiem liepājniekiem un – kā vēsta teātra leģendas – pie pirmajām lellēm ticis visnotaļ interesantā veidā.


“Kā viņš stāsta atmiņās, labu konjaku iemainījis pret pāris maisiem vecu Rīgas Leļļu teātra leļļu, un ar to viss sākās. Sākumā tā bija kā studija pie Valsts Liepājas teātra, pēc tam tapa neatkarīgs Liepājas Leļļu teātris,” stāsta Liepājas pašvaldības SIA “Liepājas leļļu teātris” direktore Lelde Vīksna.

Visu 30 pastāvēšanas gadu laikā iestudēto izrāžu lellītes rūpīgi tiek glabātas teātra telpās, kur kalpo gan kā skatītāju ekskursiju uzskates materiāli, gan aktieriem ļauj pakavēties atmiņās par izdzīvotajām lomām un arī smago darbu, ko prasa leļļu vadīšana.

“Tas ir kvalitātes rādītājs, ka tas nav vienas, divu sezonu teātrītis, kādi kaut kur rodas, bet nenoturas. Šis ir kas pamatīgs, ar savu vērtību,” lepojas Liepājas Leļļu teātra aktrise Vija Mežale.

Par izrāžu raksturu stāsta Liepājas Leļļu teātra režisore Lelde Kaupuža:

“Mums ir dažādas – gan izklaidējošas izrādes, gan tādas, kas aicina aizdomāties par dabu, attiecībām, ģimenes vērtībām.”

30 gadu gaitā Liepājas leļļu teātris piedzīvojis dažādus laikus, bijusi arī krietni lielāka trupa nekā tagad. Šobrīd teātrī strādā 18 darbinieki, no kuriem tikai četri ir štata aktieri un vēl divi darbojas ārštatā. Direktore cer, ka nākamajā sezonā trupa varētu kļūt lielāka:

“Ja izdosies uz Liepāju atvilināt kādu no Kultūras akadēmijas leļļu kursa studentiem, tad, iespējams, mūsu štats papildināsies. Ļoti ceram uz šiem jauniešiem.”

Liepājas Leļļu teātra darbinieki uzskata, ka priekšā vēl daudz izaugsmes un attīstības, un ir pārliecināti, ka netrūks degsmes to īstenošanai.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti