Labrīt

Pašvaldību budžeti: Rīga nevar pierunāt deputātus iedziļināties, citur mērus bar ministrs

Labrīt

Zanda Kalniņa-Lukaševica vērtē Latvijās un Lielbritānijas turpmāko sadarbību pēc "Brexit"

Jauni un radoši cilvēki Liepājā apvienojušies "Mikropolē"

Liepājā sevi pieteikusi jauna radošā apvienība «Mikropole»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

“Mikropole – interaktīvās traģikomēdijas”, šādi Liepājā sociālajos tīklos sevi pieteikusi radošu cilvēku komanda. Tās kodolu veido Liepājas Universitātes Rakstniecības un kultūras vadības studenti, topošie aktieri un jauno mediju mākslinieki. Šobrīd Liepājā top jau pirmā izrāde “Tetris”, kas pirmizrādi februārī piedzīvos Skrundas muižā.

Idejas autors, vadītājs un topošās lugas autors ir Gustavs Zālītis. Latvijas Mākslas akadēmijā viņš apguvis scenogrāfiju, un tagad radošais ceļš Gustavu Zālīti atvedis līdz Liepājai, kur viņš apgūst rakstniecību maģistrantūrā. Iedīgļi “Mikropolei” jau meklējami Rīgā, vēl studējot Latvijas Mākslas akadēmijā, kad pats veidojis diplomdarba izrādi.

“Mēs mēģinājām arī piesaistīt VKKF [Valsts kultūrkapitāla fonda] sponsorējumu, bet tā kā tas ir tāds studentu un individuāls projekts, tad secinājām, ka jāreģistrē uzņēmums, lai būtu juridiska persona. Tā tapa ideja par “Mikropoli” kā tādu. Nodibinājām biedrību, bet tā stāvēja neaktīva, tad pārvācos uz Liepāju studēt rakstniecību. Pirmajā pusgadā domāju dramaturģiju neaiztikt, lai man neviens nemāca, gan jau pats kaut kā.. Pēc pusgada publicistikā pie Sandras Veinbergas, kas bija ļoti vērtīgas lekcijas, sapratu, ka būtu labi iemācieties arī tradicionālu dramaturģiju pie Laura Gundara,” stāsta Gustavs Zālītis.

Tagad “Mikropole” spērusi vēl soli tālāk un iesaistījusies biznesa inkubatorā, jau daudz nopietnāk veidojot jaunu kultūras platformu, kas spēj īstenot radošus projektus. Gustavs Zālītis ir sapulcinājis arī vairāku cilvēku komandu, kuri studē Liepājā. Viena no tām ir Liepājas Universitātes kultūras vadības 1. kursa studente rīdziniece Kristiāna Liepiņa – “Mikropoles” radošās komandas menedžere.

“Tikko bija sācies studiju semestris, kad man zvana studiju direktors un saka, ka mums ir “riktīgi foršs” projekts saistībā ar teātri. Jā, es gribu! Satiku Gustavu, un vienojāmies par visām projekta lietām. Menedžēju visus pasākumus un veidoju grafikus,” skaidro Kristiāna Liepiņa.

Šobrīd “Mikropole” sadarbojas ar biedrību “Radi vidi pats”, kultūras namu “Wiktorija”, kā arī mēģina Liepājas Universitātes telpās, kur tad arī rada netradicionālas formas izrādes.

Gustavs Zālītis atklāj: “Tādas ik palaikam Latvijā ir notikušas, kur cilvēks kaut kādā mērā tiek iesaistīts izrādē. Nav tā, ka mēs tagad vilksim aiz rokas un liksim spēlēt “Kas dārzā”, bet tas nozīmē, ka cilvēks  piedzīvo šo dramaturģiju vairāk kā notikumu no savas dzīves, ka viņš netiek distancēts, kā tas parasti notiek teātra zālē. Es esmu novērojis, ka cilvēka ikdiena ir kļuvusi ļoti rutinēta, lai mūsdienu sabiedrībā cilvēks varētu tikt uz priekšu. Bet brīvajā laikā cilvēkam gribas kādu izklaidi, nebijušus piedzīvojumus.

Tāda tipa izrādes piedāvā cilvēkam izbaudīt kaut ko iepriekš nebijušu. Rakstot tekstus un veidojot šos projektus, es mēģinu cilvēku nolikt nestandarta situācijā, kas liek rīkoties citādāk, un pēc tam reflektēt pēc izrādes.”

Lomām “Mikropole” piesaista jaunā aktiera kursa studentus un amatierus, tā meklējot izrādēm īstos tipāžus. Lugas teksta autors ir Gustavs Zālītis, taču, par ko vēstīs izrāde “Tetris”, stāsta Kristiāna Liepiņa: 

“Izrāde ir par mūsdienu teātra dzīvi. Ir pēcpirmizrādes bankets, kurā visi svin, mielojas ar ēdienu un dzērieniem. Visi ir ļoti laimīgi. Lugai attīstoties, atklājas teātra melnie caurumi.”

Kā izvēršas šis stāsts, būs iespēja redzēt 22. februārī Skrundas muižā, kur gaidāma izrādes “Tetris” pirmizrāde. Tieši senās Latvijas muižas, kas apveltītas ar savu īpašo šarmu, “Mikropoles” komanda izvēlējusies kā vietu, kur sākt sarunāties ar skatītājiem klātienē.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti