Kultūras ziņas

Ulda Tīrona "Klāvas tantes skūpsts"

Kultūras ziņas

Ķīnas šņaucamās tabakas pudelītes "Rīgas Biržā"

"Vilkaču mantiniece" – Jāņa Purviņa 50. jubilejas izrāde

Liepājā pirmizrādi piedzīvo deju izrāde «Vilkaču mantiniece»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

Aizvadītās nedēļas nogalē Liepājas Jūrmalas parkā pirmizrādi piedzīvoja deju izrāde “Vilkaču mantiniece”, kas tapusi pēc rakstnieces Ilonas Leimanes tāda paša nosaukuma romāna motīviem un ar kuru tās horeogrāfs, vairāku Deju svētku virsvadītājs Jānis Purviņš atzīmē savu 50 gadu jubileju. Izrāde izpelnījās skatītāju stāvovācijas, un to iecerēts parādīt arī uz citām Latvijas skatuvēm.

Ideju iestudēt “Vilkaču mantinieci” – stāstu par mīlestību uz sena divu dzimtu naida fona – horeogrāfs Jānis Purviņš auklējis desmit gadus. Kopā ar libreta autori Rasu Bugavičuti-Pēci, mūzikas autoru Edgaru Liporu, režisoru Reini Suhanovu un vēl citiem radošās komandas dalībniekiem dažu mēnešu laikā izdevies radīt Latvijas kultūrā samērā retas formas izrādi, kurā romāna sižets tiek izdejots vairāk nekā 20 dejās.

Jānis Purviņš stāsta: “Mani uzrunāja tas maģiskums, kas ir iekšā, tā latviskā dzīvesziņa, kas apakšā – ne priekšplānā, bet tādā apslēptā slānī, arī, protams, tas mīlestības jautājums. Pretstatā ir naids, skaudība – viss, kas pašreiz dzīvo ap mums, tas ir dzīvojis arī senāk.”

Izrādē uz skatuves kāpj Rīgas Kultūras un tautas mākslas centra “Mazā ģilde” Tautas deju ansamblis “Līgo” un vidējās paaudzes deju kolektīvs “Līgo”. Abu galveno lomu – “Vilkaču” saimnieces un “Dievlodziņu” saimniekdēla tēlotāji līdz šim kopā kā pāris bija dejojuši tikai dažas dejas, tomēr sadancoties izrādē nebijis grūti.

Mārtiņš Lisovs, kurš spēlē “Dievlodziņu” saimniekdēlu, atklāj:

“Uznākot uz skatuves, tas stress ir pirms katras dejas, bet tu ieraugi meitenes acis, kura tev pretī dejos, sados rokas, un tu aizmirsties.

Tu ieej tajā dejā, sajūtās, ko tev režisors ieteicis, bet tā īstā sajūta nāk no tavas sirds, nāk te un tagad.”

Dejotāja Agnese Ļebedina (spēlē “Vilkaču” saimnieci) pastāsta, ka, gatavojot izrādi, skatījušies gan filmas, gan lasījuši grāmatas: “Smēlāmies no visām pusēm. Klausījāmies mūzikā, vārdos, tautasdziesmās. Tas arī ļoti daudz deva. Uzreiz saproti stāstu.”

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti