Liepājā laikmetīgās melodrāmas «Lukrēcija Bordžija» pirmizrāde

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 11 gadiem.

Liepājas teātrī šovakar pirmizrādi piedzīvos režisora Dž. Dž. Džilindžera veidotā laikmetīgā melodrāma „Lukrēcija Bordžija”.

Augstmani, kura dzimusi Romā 15. gadsimtā, apvij noslēpumi par slepkavībām un neskaitāmām indēšanām. Lukrēcijas Bordžijas lomā iejūtas jaunā Liepājas teātra aktrise Signe Ruicēna. Viņas tēla spožumu uz skatuves papildina krāšņi tērpi, mūzika un dejas.

„Kāpēc es tik izmisīgi vēlos izpirkt savu pagātni, nomazgāt dubļus no sava vārda, noberzt visus traipus, kas mani nomelno, un asinis, ar ko Itālijā saista mani,” - tā turpinās Lukrēcijas Bordžijas monologs uz Liepājas teātra skatuves. Atbilde ir mīlestība. Aktrise Signe Ruicēna kā hameleons maina labā eņģeļa un ļaunā dēmona intonācijas. Tās atklājas viņas sejas vaibstos, tērpos un kustībās.

"Man šķiet, ka netiek izskaistinātas tās krāsas, ko parasti gaida no vēsturiska materiāla kā vēsturiskās kostīmfilmās, kur viss ir tā skaisti un glancēti. Te visas krāsas tiek rādītas tādas, kādas tās ir un kā patiesībā bija arī tajā laikmetā - tik ārprātīga nežēlība, lēmuma pieņemšana - dzīvot vai mirt ar vienu rokas vēzienu. Arī sasvstarpējās attiecībās cilvēku starpā, ģimenē," stāsta Ruicēna.

Arī aktieri Mārtiņu Kalitu pārsteidzis atdzīvinātais laikmets, cilvēki un vide. Viņš ir vīrietis, kurš iemīlas skaistajā un baisus drebuļus izraisošajā sievietē. Stāsts par Lukrēciju Bordžiju ir šokējošs. Tas var neuzrunāt cilvēkus ar aizspriedumiem, spriež aktieris.

Skarbo estētiku izrādē papildina krāšņie kostīmu mākslinieces Ilzes Vītoliņas veidotie tērpi. Uz skatuves nevar nepamanīt sarkanā mētelī tērpto aktieri Kasparu Godu - Bordžijas ceturto vīru, kuram tīkamāks ir paša dzimums. Neraugoties uz stāsta baisumu, Kaspars uzskata, ka izrāde ir piemērota jauniešu auditorijai.

Dž. Dž. Džilindžers iedvesmu smēlies Viktora Igo melodrāmā „Lukrēcija Bordžija”. Izrādes askētisko, bet vienlaikus intelektuāli un karaliski violeto scenogrāfiju veidojis Kristians Brekte. Savukārt eņģeļi un dēmoni, kas plosās zemapziņas apcirkņos, uz teātra skatuves izvirst kā vulkāns Ingas Krasovskas veidotajā horeogrāfijā. Izrādes gaismu mākslinieks Mārtiņš Feldmanis.

Iestudējumā piedalās arī aktieri - Kaspars Gods, Egons Dombrovskis, Edgars Ozoliņš, Gatis Maliks, Sandis Pēcis, Rolands Beķeris, Viktors Ellers, Kaspars Kārkliņš, Agnese Jēkabsone, Everita Pjata, Anete Berķe, Ilze Būde, Laura Jeruma un Ilze Jura.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti