Kultūra

800 lappusēs izpētīta Latvijas tēlotājmāksla Staļina varas gados

Kultūra

Pētera baznīcā notiks Jura Pudāna piemiņas izstāde

Dirty Deal Teatro aicina uz pirmizrādi bērniem "Lidojošais šķīvītis"

«Lidojošais šķīvītis» bērnus vedīs kosmiskā ceļojumā meklēt cilvēkiem draudzīgas būtnes

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 6 gadiem.

Režisors Kārlis Krūmiņš sevi jau vairākkārt pierādījis kā spilgtu un prasmīgu bērnu izrāžu režisoru. Rīt ''Dirty Deal Teatro'' (DDT) būs pirmizrāde viņa jaunākajam veikumam – izrādei „Lidojošais šķīvītis”, kas bērnus aicinās doties kosmiskā ceļojumā, meklējot nezināmas planētas un to vēl mazāk zināmos iemītniekus. Izrādes skatītājus uz dialogu aicinās divi aktieri – Samira Adgezalova un Jānis Kronis.

„Kā jums liekas, vai ir iespējams saskaitīt, cik zvaigzņu ir debesīs?” - Izrāde „Lidojošais šķīvītis” rosina virkni jautājumu, taču nedod uz tiem mehāniskas atbildes, bet gan ar dažādiem piemēriem rosina bērnu iztēli, lai viņi paši dziļāk aizdomātos, cik Visums ir liels, kas ir gaismas gads, kāds ir gaismas ātrums un līdzīgi.

Kad šādi kopīgi apskatīta Visuma tēma, nāk interesantākā daļa – tiek aplūkotas versijas par citplanētiešu eksistenci  - „Es mierīgi varu iztēloties, ka citplanētieši ir daudz attīstītākas būtnes un, jā, mēs tagad varbūt viņus nevaram atklāt, bet varbūt viņi var atklāt mūs” (fragments no izrādes).

Cik tieši iztēle un fantāzija ir svarīga, lai izdarītu jaunus, nozīmīgus atklājumus – šī ir viena no galvenajām tēmām izrādē. Kā liecina vēsture, ļoti daudzas no cilvēka sākotnēji it kā neticamām fantāzijām ir īstenotas praksē, kas liek secināt, ka fantāzija un zinātne ir daudz ciešāk saistītas, nekā ierasts domāt. 

„Parasti pieņemts domāt, ka zinātne – tas ir kaut kas noteikts, uzrakstāms un pierādāms, bet tai pašā laikā bez fantāzijas zinātne ne uz kurieni nekustētos. Jo kādam jābūt pietiekoši trakam, kurš izdomā, ka būs tāds aparāts, kas lidos pa gaisu, bet, savā laikā nākot klajā ar tādu ideju, – citi domā, ka tas nav iespējams. Bet paiet pārsimts gadu un pēkšņi tā ir ikdienas realitāte. Ja pirms desmit gadiem kāds teiktu – mēs teleportēsimies, tam arī neticētu, bet tagad jau par to sāk reāli domāt, kā to varētu izdarīt, un, lai arī arvien tas liekas neiespējami, varbūt pēc 200 gadiem tā arī būs dzīves realitāte,” pārdomās dalās režisors Kārlis Krūmiņš.

Lai izkristalizētu izrādes materiālu, gan režisors, gan aktieri Samira Adgezalova un Jānis Kronis pamatīgi pastrādājuši, pētot informāciju par Visumu un citplanētiešiem. Viens no jautājumiem, kuru sevišķi interesanti šķitis izzināt Jānim Kronim – no kurienes radies tipiskais citplanētiešu tēls. Viņš izpētījis, ka par to domājis jau rakstnieks Herberts Velss, meklēdams savu darbu varoņus.

Līdzās iztēles darbināšanai izrāde aicinās arī visus stāstus nepieņemt par baltu patiesību, bet censties atšķirt, kas varētu būt īsts un kas izdomāts, tomēr kopumā citplanētiešu eksistence netiks apšaubīta.

Kārļa Krūmiņa veidotajā izrādē „Lidojošais šķīvītis” piedalās divi aktieri Samira Adgezalova un Jānis Kronis, tās pirmizrāde DDT skatāma ceturtdien, 21.decembrī, un tā sagatvota ar Kultūrkapitāla fonda mērķprogrammas „Latvijas skolas somas” atbalstu.

 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti