Liba Mellere: Kņada ap dīvānu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

Recenzija par situāciju komēdiju “Paldies tev, draudziņ!”, kas iestudēta pēc Dereka Benfīlda lugas “Up and Running”. Režisors Dž. Dž.Džilindžers ne tikai iestudējis izrādi, bet radījis arī skatuves noformējumu un skaņu celiņu.

Kā izkļūt no neērtas situācijas, kas turklāt vēl apdraud karjeru? Padarīt to vēl neērtāku! “Paplašināt un padziļināt!” Novest līdz pilnīgam absurdam un marasmam! Bet pēc tam – žviks! – sekojot Maķedonijas Aleksandra piemēram, pārcirst šo sapiņķerēto Gordija mezglu. Praktisku šīs receptes iemiesojumu var redzēt situāciju komēdijā “Paldies tev, draudziņ!”. Tās pirmizrāde sezonas noslēgumā ar lieliem panākumiem notika Liepājas teātrī.

Spīd aizejošā zvaigzne

Televīzijas šova vadītājs Patriks Samners (Egons Dombrovskis) ir ekrāna zvaigzne, taču viņa popularitāte rūk. Tieši par to, precīzāk sakot, kā popularitāti atgūt, viņš arī gatavojas parunāt ar jauno producentu Regu Godfriju (Gatis Maliks), kuram drīzumā jāienāk pie viņa ciemos. Bet pagaidām Patriks uzkāpj uz velotrenažiera un min pedāļus – jāuztur taču sevi formā. Te uzrodas Patrika draugs, viņš arī apakšējā stāva kaimiņš un neticams brunču mednieks Trevors (Viktors Ellers), ar apburošo garkājaino Dženiju (Signe Dancīte) uz rokām, noliek viņu uz dīvāna Patrikam aiz muguras un aiziet, solot atgriezties, kā tāds Karlsons.

Tas ir sākums, un skatītājs jau nojauš, ka “tagad līs kāda asinis”. Labi, ne tik burtiski, bet par maz neliksies. Bet tagad ātri un pēc kārtas: Patriks pamana Dženiju, bez panākumiem mēģina viņu izdzīt ārā, iebēg dušā, tikmēr ierodas augsti tikumīgais svētulis Regs un - iet vaļā! Patrika priekšnieks ir informēts, ka viņa padotā sieva aizlidojusi uz Parīzi. Bet kas tad atrodas uz dīvāniņa? Sākas meli, tie kļūst aizvien lielāki un lielāki, jo Patriks taču negrib zaudēt reputāciju un vietu televīzijā. Un tad vēl negaidīti atgriežas mājās Patrika sieva Keita (Anete Berķe), jo reiss atcelts. Un vēl ar savu uzrašanos jucekli padara lielāku kāda Virdžīnija (Ilze Jura). Vārdu sakot, situācija sasniedz absurda kalngalu un – atrisinās pilnīgi negaidīti un patiešām ļoti smieklīgi.

Vienmēr gatavs!

Britu dramaturga Dereka Benfīlda lugas nosaukums oriģinālvalodā ir “Up and Running” – šīs angļu idiomas būtību var iztulkot kā “noregulēts, gatavs ekspluatācijai”, “funkcionējošs bez traucējumiem”. Kā lai atrod īsu, taču precīzu skaidrojumu? Varētu apspēlēt pionieru “Esi gatavs! – Vienmēr gatavs!”, taču tas ir no citas tēmas.

Krievu tulkojumā lugas nosaukums ir “Skotijas pakalni” (“Холмы Шотландии”), taču variants ir acīm redzami neveiksmīgs – Skotija garāmejot tiek pieminēta kā vieta, kur agrāk strādājis Regs, un pašā finālā frāze par šīs zemes pakalniem figurē visai frivolā kontekstā. Tāpēc Džilindžera lēmums nosaukt iestudējumu “Paldies tev, draudziņ!” ir pilnīgi vietā – šo frāzi Patriks vairākas reizes saka Trevoram, reizēm ar atzinību, bet reizēm visai indīgi, jo no viņa “dāvaniņas” viss arī sākās.

Sarkanais un baltais

Par noformējumu un vidi jāpastāsta atsevišķi. Jo viss - absolūti viss! – ir divās krāsās – sarkanā un baltā. Gan scenogrāfija, gan visu varoņu tērpi, un pat ēd personāži zemenes un balto zefīru! Iznācis gan stilīgi, gan smieklīgi vienlaikus. Džilim tādas lietiņas patīk.

Čupa-čups repertuārā

Kāpēc uzvedumam tika izvēlēta tieši situāciju komēdija? Liepājas teātra direktors Herberts Laukšteins paskaidroja: “No teātra repertuāra aiziet “Atsaldētais”, “Boeing, Boeing!”, “Divi kaili vīrieši”, tieši tādi čupa-čupi, un mums vajag kaut ko jaunu tādā garā. Mēs ļoti ceram, ka cilvēkiem būs smieklīgi.”

Publikai patiešām bija ļoti smieklīgi, taču par to nedaudz vēlāk. Bet pagaidām norādīsim, ka situāciju komēdijas “Atsaldētais” un “Divi kaili vīrieši” Liepājā iestudēja tieši Džilis un iestudēja lieliski. Un arī šoreiz nav pievīlis.

Tagad par publiku. Smiekli zālē skanēja – nebija pagājusi pat minūte no izrādes sākuma, un tie pavadīja abus cēlienus, ik pa brīžiem pārejot skaļos smieklu sprādzienos. Pirmais cēliens beidzās ar aplausiem, bet izrādes beigās skatītāji sarīkoja ovācijas ar “bravo” saucieniem un citām sajūsmas izpausmēm.

Aizrautīgais skatītājs, pat ja ļoti to gribētu, nevar sevi nosaukt par situāciju komēdijas žanra cienītāju. Tātad ar pietiekami lielu objektivitāti var teikt, ka

izrāde patiešām ir ļoti, ļoti laba, viss ir iestudēts ar degsmi, aktieru ansamblis spēlē lieliski.

Īpaši izceļas, protams, galvenais varonis Egona izpildījumā, un viņš taču ir atzīta zvaigzne. Jāpiebilst, ka spēlēt komēdijās nav nemaz tik vienkārši, un vieglums, kuru redz publika, tiek sasniegts ar aktieru smagu darbu, un viņiem, tuvojoties pirmizrādei, nepavisam nav smieklīgi. Toties publika, redzot uz skatuves rezultātu, jautrojas no sirds.

Verdikts.

Vēlaties doties uz teātri, lai vienkārši kā nākas atpūstos, pasmietos un nemeklētu nekādu dziļumu tajā, kas notiek uz skatuves? Pērciet biļeti uz “Paldies tev, draudziņ!”.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti