Leonkavallo «Pajaci»: Jauns pavērsiens opermākslas vēsturē

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

Kad Milānas nošu izdevējs Edoardo Sonconjo 1890. gadā izsludināja viencēliena operu konkursu, grūti bija paredzēt, ka šis notikums ieies mūzikas vēsturē. Divi gados jauni itāļu komponisti – Rudžjero Leonkavallo un Pjetro Maskaņji – sacensībām iesniedza darbus, kas iezīmēja jaunu pavērsienu opermākslas vēsturē – verismu (no itāļu vero – patiesība, patiesais).

Verisms nebija nejauša vai izolēta parādība – tā parādījās 19. gadsimta otrajā pusē literatūrā kā pretreakcija romantismam.

Latvijas operai - 100

Latvijas Nacionālās operas trupas kodola – Latvju operas – pirmais koncerts diriģenta Teodora Reitera vadībā Rīgas Pilsētas Otrā teātra (tagad – Latvijas Nacionālā teātra) ēkā notika 1918. gada 15. septembrī, pirmā izrāde – Riharda Vāgnera “Klīstošais holandietis” – 15. oktobrī, vēsta Nacionālās operas pārstāvji. Tagadējā ēkā Latvju opera ienāca 1919. gada 23. janvārī un tā paša gada rudenī ieguva Latvijas Nacionālās operas nosaukumu.  LSM.lv sadarbībā ar Latvijas Nacionālo operu un Latvijas Televīziju piedāvā iespēju noskatīties pilnus operas iestudējumu zelta fonda ierakstus. Ieraksti pieejami skatītājiem visā pasaulē.

Rudžerjo Leonkavallo (1858–1919) ir dzimis Neapolē, turpat beidzis arī konservatoriju. Viņa pirmās operas ievērību negūst, tāpēc Leonkavallo pamet Itāliju, dzīvo Anglijā, Francijā, Vācijā, Ēģiptē, pasniedz mūzikas stundas un strādā par pianistu kafejnīcās.  Lai arī Sonconjo izsludinātajā konkursā “Pajaci” godalgu neiegūst, jo neatbilst konkursa noteikumiem, tas tomēr piesaista uzmanību, un 1892. gadā Milānā notiek operas pirmizrāde. Tā arī paliek vienīgā plaši zināmā Leonkavallo opera.

Libretu sacerējis pats komponists, un tas liecina par izcilu dramaturga talantu un nemaldīgu skatuves instinktu – saviļņojošais sižets, kura galvenais varonis ir komediants, nostiprināja jaunu tematiku muzikālajā teātrī, uz skatuves atdzīvinot reālu sadzīves drāmu.

1987. gada ierakstā dzied: Kārlis Zariņš, Elga Brahmane, Vladimirs Okuņs, Aleksandrs Poļakovs, Ingus Pētersons, diriģents - Rihards Glāzups. Režisors inscenētājs Alfrēds Jaunušans. LTV ieraksta režisore Valda Ilgisone, redaktore Daila Liepa.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti