Leonīds Lencs: Teātris ir mans dienests, bet radio ir dvēselei

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

Pagājušonedēļ Teātra dienā Harija Liepiņa balvu saņēma Mihaila Čehova Rīgas Krievu teātra aktieris Leonīds Lencs.  Latvijas Radio raidījumā „Kultūras Rondo” aktieris atzīst – teātrī tagad esot grūti, jo daudz kas atkarīgs no režisora. „Viņš redz tā, bet es redzu citādi. Kad biju jauns, spēlēju, ko vajadzēja, bet tagad man ir izvēle.”

Teātrī Lencs nospēlējis vairāk nekā 130 lomu, bet par lomu „Indrānos" 2012. gadā tika nominēts „Spēlmaņu nakts" balvai. Leonīds Lencs ir arī vairāku Latvijas Radio 4 literatūras programmu autors.

 Teātris ir mans mīļākais dienests, bet radio ir manai dvēselei. Ļoti mīlu šo darbu,” atzīst Lencs.

Par tēva lomu izrādē „Indrāni” Lencs teic – veiksmīga izvērtusies sadarbība ar jauno režisoru Elmāru Seņkovu: „Lugas tulkojums krievu valodā bija ļoti slikts, nevarēju saprast, kā runāt. Elmārs saka – tas nekas, vari saviem vārdiem, vari ielikt kādu latviešu vārdu.”

Ļoti patika, ka mūsu izrādē spēlēja arī latviešu aktieris. Un tā mēs ar viņu izrādē „huļigaņim” – „eto sahar?”, „jā, jā, cukurus, cukurs!”,” tā Lencs.

Leonīds Lencs ir apveltīts ar dziļu personības spēku, atzīst teātra ļaudis. Viņš radījis spilgtus un daudzpusīgus tēlus. Teātra muzeja speciāliste Rita Rotkale uzsver:

Bez šaubām – Leonīds Lencs ir ārkārtīgi labs aktieris, viņā jūt ārkārtīgi dziļo personības spēku, viņā atklājas dziļa inteliģence.”

Rotkale piekrīt viedoklim, ka Lencs ir izcils „Indrānu” tēvs: „Pirmais iespaids par izrādi bija šoks - kā Elmārs Seņkovs bija lasījis visiem labi zināmo lugu. Tas bija tik iespaidīgi! Nepārspīlējot - man gāja tirpas pār kauliem, lai ari daudz esmu redzējusi. Lencs ir spēcīgs varonis. Man viņš liekas ļoti simpātiska personība – vienkāršs cilvēks, bet tai pašā laika dziļi inteliģents.

Teātra zinātnieki norāda, ka katram Leonīda Lenca spēlētam varonim ir savs neaptverams un neizdibināms likteņa stāsts, katru savu varoni viņš apvelta gan ar vīrišķu spēku, gan vīrišķu vājumu.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti