Lēna degšana divos cēlienos jeb jūras akmentiņu iekustināšana

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 7 gadiem.

Daugavpils teātrī šovakar pirmizrāde - Rūdolfa Blaumaņa "Purva bridējs (-i)". Dramaturģes Agneses Rutkēvičas un režisora Jura Joneļa, kā arī Daugavpils teātra aktieru izpildījumā uz teātra Eksperimentālās skatuves priekškaru vērs jauns iestudējums.

„Tā ir spēle ar uguni, un tas būs „jauns Blaumanis”, kāds tas bijis vienmēr, arī pirms 100 gadiem, ne klasisks, bet aktuāls joprojām”, par izrādi saka tās veidotāji. Jebkurā gadījumā tas būs jauns un neparasts iestudējums, ar mūsdienu pieskaņu, kas var arī mainīt priekšstatus par noveli „Purva bridējs” un par tās galvenajiem varoņiem – Kristīni un Edgaru.

Kopš laika, kurā dzīvoja Edgars, Kristīne, Akmentiņš un citi Blaumaņa noveles „Purva bridējs” varoņi, pagājis vairāk nekā gadsimts, tomēr Daugavpils teātra skatījumā ir jauns skata pavērsiens gan uz Blaumani, gan uz pašas lugas vēstījumu, saka izrādes režisors Juris Jonelis:

''Varbūt kāds to nosauks par modernu teātra valodu, bet skaidrs, ka tas dziļums, par ko mēs runājam, - tam nav vārda moderns vai postmoderns, vai sirreāls, bet tā īstā būtība, kas tur iekodēta, vienmēr būs aktuāla.''

Šis svaigums labā nozīmē arī tiek pārnests uz Daugavpils teātra eksperimentālo skatuvi šajā izrādē, neslēpj režisors Juris Jonelis. Viņam Blaumanis ir viens no mīļākajiem rakstniekiem, kurš rakstījis spilgtās krāsās, lai iekustinātu sabiedrību, kā iemetot akmentiņu jūrā. Savā laikā Blaumanis bijis moderns rakstnieks, kurš ''garšīgi izpaudies'', tāpēc tiks miksēta to laiku un šodienas valoda.

Edgars un Kristīne jauno Daugavpils teātra aktieru atveidojumā, ar savu pienesumu un savu skatījumu uz šiem „purva bridējiem”, iespējams, būs savādāki nekā Blaumanim toreiz, tomēr joprojām dzīvi un aktuāli šodien, stāsta galvenās lomas atveidotāji Zanda Mankopa un Alberts Vecmanis.

Tas ir stāsts par mīlu, dzīvi jeb par jūras akmentiņu iekustināšanu. Un tas nav maz, tas izrādē jāizjūt ikvienam, saka tās veidotāji.

Daugavpils teātra iestudējumam Blaumaņa noveli dramatizējusi rakstniece un dramaturģe Agnese Rutkēviča. Iestudējuma scenogrāfiju veido mākslinieks Krišjānis Elviks, kostīmus – Marija Ulmane. Izrādē piedalās Zanda Mankopa, Alberts Vecmanis, Kristīne Veinšteina, Egils Viļumovs, Līga Ivanova, Inese Ivulāne – Mežale, Māris Korsiets, Mihails Abramovs, Jeļizaveta Petrova, Māris Boka, Miroslavs Blakunovs, Raimonds Paegle un Jevgeņijs Mihailovs.

Iestudējuma „Purva bridējs (-i)” pirmizrāde šovakar plkst 18 Daugavpils teātrī.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti