Leļļu teātris jubilejas sezonu atklās ar pirmizrādi «Herbe ar lielo cepuri»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

Latvijas Leļļu teātris jauno sezonu 6.septembrī atklās ar jaunā režisora Edgara Niklasona diplomdarba izrādi "Herbe ar lielo cepuri". Iestudējums tapis pēc Otfrīda Preislera tāda paša nosaukuma grāmatas motīviem un adresēts bērniem no četru gadu vecuma.

Lai pirmizrādes dienu bagātinātu un godam atklātu teātra 70.jubilejas sezonu, 6.septembra pēcpusdienā plānoti arī atraktīvi pasākumi bērniem. No plkst. 16 notiks muzikāla pulcēšanās teātra pagalmā, bet plkst. 16.30 visi klātesošie kļūs par vēsturiska brīža dalībniekiem, veidojot teātra lielo foto logo. Pēc tam viss teātra stāvlaukums tiks nodots bērnu rīcībā milzu apsveikuma kartiņas zīmēšanai.

Vācu bērnu literatūras rakstnieka Otfrīda Preislera pasaku "Herbe ar lielo cepuri" režisora Edgara Niklasona versijā izspēlē sešus gadus veci bērni - Agate, Robis un Niklāvs (aktieri Dana Lāce, Edgars Kaufelds un Artūrs Putniņš).

Agate, Robis un Niklāvs nav paši drosmīgākie bērni pagalmā, taču tikai līdz brīdim, kad savas mājas bēniņos iepazīstas ar rūķīti Herbi, kurš dzīvo milzīgā pasaku grāmatā. Herbem ir liela cepure un piedzīvojumiem bagāts stāsts, ko atklāt ikvienam, kam interesē rūķīšu pasaule. Bērnu trijotne izspēlē pasakas notikumus, stājoties pretī briesmām, kas tos sagaida Vorlicas mežos.

Režisors atklāj, ka šķietami vienkāršais stāsts licis viņam uzdot jautājumus - kāpēc mēs tik ļoti baidāmies no nezināmā un vai viss nezināmais tiešām ir ļauns un briesmīgs. Izrādes vizuālais risinājums trāpīgi "piespēlēs" šai tematikai. Skatuve pārtaps par "klasiski" baisu un reizē reālistisku vidi - privātmājas bēniņiem, kuros atrodas dažādas antīkas mantas, senatnīgi paklāji, grāmatas un pat Ziemassvētku egle. Arī izrādes lelles būs nevis klasiski jauka izskata rūķīši ar bārdām, bet gan tādi kā Norvēģijas troļļi, kuru izskats ir mānīgs, jo nav skaidrs, ko tie simbolizē - labo vai ļauno.

Jaunajam režisoram un dramaturgam Edgaram Niklasonam šis būs pirmais iestudējums Latvijas Leļļu teātrī, kā arī diplomdarbs absolvējot Latvijas Kultūras akadēmijas Teātra un mākslas (režijas) maģistrantūru. Izrādes māksliniece un scenogrāfe Sintija Jēkabsone leļļu teātra mākslas specifiku arī iepazīst pirmo reizi.

Latvijas Leļļu teātra iestudējuma "Herbe ar lielo cepuri" pirmizrāde notiks 6.septembrī plkst. 11, tuvākās izrādes 20.septembrī, 4. un 24.oktobrī.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti