Kultūras ziņas

Sniedzes Prauliņas koncertprogramma LR3 "Klasika"

Kultūras ziņas

Kultūras ziņas

Leļļu teātrī atjauno "Skroderdienas Silmačos"

Leļļu teātrī atjauno «Skroderdienas Silmačos»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

Tuvojoties vasaras saulgriežu laikam, Latvijas Leļļu teātris rada tautā iemīļotās Rūdolfa Blaumaņa lugas "Skroderdienas Silmačos" skatuves versiju tieši Rīgas Latviešu biedrības nama Lielajai zālei. Izrādes pamatā ir piecpadsmit gadus senais iestudējums.

Visiem, kas to jau redzējuši un tagad vēlēsies vest savu jaunāko paaudzi, atgādinājums – visi varoņi ir dzīvnieki, kas šo joku lugu padara vēl smieklīgāku.

"Mēs ņemam diezgan daudz līdzi kā mantojumu no tā iestudējuma, bet patiesībā šis ir absolūti jauns iestudējums, jo ļoti daudz kas mainās un daudz interesantu piedāvājumu, tā kā būs jautri," sola režisore Laila Kirmuška.

Kā jau Leļļu teātrī, katram "Skoderdienas Silmačos" varonim ar humoru piemeklēts atbilstošākais dzīvnieks. Mākslinieces Ilzes Vītoliņas radītās lelles saglabājušās no pirmā iestudējuma Kārļa Auškāpa režijā.

"Šis ir Daces Vītolas lugas eksemplārs, kārtīgi te ir strādājusi, pat zīmējusi," stāsta Leļļu teātra aktieris Edgars Kaufelds. "Šitas ir no paša pirmā iestudējuma, ko veidoja režisors Kārlis Auškāps. Tur ļoti interesanti daži citāti par tēliem, jo mēs viņus pārveidojām par dzīvniekiem un izspilgtinājām dzīvnieciskās rakstura īpašības. Tā kā es spēlēju Rūdi, tad man bija rakstīts: nāk modernais laikmets, un man ir jāiet tiem lauķiem jāparāda, kā ir pareizi jādzīvo."

Elīnai Bojarkinai iestudējumā būs Ieviņas loma. Aktrise atklāj: "Ieviņa šajā iestudējumā ir kaziņa, viņa ir stūrgalvīgs pusaudzis, kura iet ar savu es un neklausās to, ko viņai saka vecāki. Viņa grib vienkārši priecāties un dzīvot."

Savukārt Kārlēns, kuru iestudējumā spēlēs Rihards Zelezņevs, būs kumeļš. Aktieris stāsta: "Tas ir interesants formas eksperiments, man ir lelle, Kārlēns, kurš ir kumeļš jaunais. Es spēlēju to pašu Kārlēnu tā, ka mēs esam nevis divi dažādi Kārlēni, bet viens. Es kā Rihards mēģināšu kā aktieris sevi uztaisīt gan kā lelli, ar kaut kādām kustībām, gan arī tās dzīvnieciskās izpausmes, gan arī nospēlēt pašu stāstu. Skatītājam būs ļoti interesanti vērot visus – cik mēs esam, 14, 15 aktieri, katram ir sava lelle, līdzības, dažādības. Tas tāds ļoti krāšņs pasākums.

Atjaunoto "Skroderdienu Silmačos" pirmizrāde Leļļu teātrī gaidāma nākamnedēļ, 15. jūnijā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti