Kultūra

Latviešu "Da Vinči kods" - Jundzes trilleris

Kultūra

Pirmizrādi piedzīvo romantiskā psihodrāma ‘’Ehinokaktus Gruzonī"

Liepājas teātrī pirmizrāde cilvēka drāmai "Ziloņcilvēks"

Laura Groza-Ķibere: Pēc «Ziloņcilvēka» taisīšu kaut ko skaistu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

Uz Liepājas teātra skatuves sāk dzīvot "Ziloņcilvēks" - kā vēstīts, amerikāņu dramaturga Bernarda Pomeransa lugu iestudējusi Laura Groza-Ķibere. Cilvēka drāma par fiziski deformēto, taču dvēselē skaisto Džonu Meriku savu pirmizrādi piedzīvos piektdien, 26.februārī. Ziloņcilvēka tēlā iejutīsies aktieris Egons Dombrovskis. Aktieris atklāj, ka viņam tā noteikti ir fiziski smagākā izrāde, ko nācies piedzīvot uz teātra skatuves. Savukārt Laura Groza-Ķibere norāda - pēc "Ziloņcilvēka" pievērsīsies skaistākām tēmām.

Dīvaino radījumu, kuram ir iedzimta slimība un deformēts ķermenis - Džonu Meriku vai Ziloņcilvēku - skatītāji ierauga vēlāk. Aktiera pārtapšana fiziski kroplīgā tēlā notiek skatītāju acu priekšā. Aktierim nav grima, nekas no iepriekš skatītājiem stāstītā par izaugumiem uz sejas un citiem ķermeņa defektiem netiek parādīti, deformējumu rada aktieris pats. Viņš atzīst, ka tā ir fiziski grūtākā loma, ko nācies attēlot.

"Vēl es ar to īsti nemāku tikt galā. Ir jāatrod pieejas, lai to varētu nospēlēt. Nav vienkārši. Uznāk tāds nogurums, un tad liekas - priekš kam, bet tās ir tādas lietas, par ko ir vērts runāt," saka Egons Dombrovskis. Viņš atklāj, ka tas ir pavisam citādāk nekā, piemēram, Deivida Linča filmā "Ziloņcilvēks", kur jākoncentrējas vienam kadram - izrādē uz skatuves jāatkailinās visu laiku. Veidojot izrādi, Egons Dombrovskis skatījies arī dokumentālās filmas par šādiem gadījumiem pasaulē.

Neparastais radījums, kurš, pēc visa spriežot, neciešami smird un izdveš dīvainas skaņas, apkārtējos rada izbīli, riebumu un citas emocijas. Aiz šīs ārējās formas - Ziļoncilvēka - cilvēciskās dvēseles šķautnes ierauga Londonas ārsts, ķirurgs un pasniedzējs Frederiks Trīvss, kura lomā iejūtas Edgars Ozoliņš.

"Frederiks Trīvss saprot to, ka patiesībā lielāka problēma ir pašos cilvēkos, kuri sevi uzskata par normāliem. Kas tad ir normāls un kas nav? Šajā gadījumā Meriks liek mums paskatīties uz sevi no malas  un saprast, ka tas normālais nemaz nav tik normāls, kā mums pašiem šķiet," pauž Edgars Ozoliņš.

"Luga līdz šim Latvijā nav iestudēta," uzsver režisore Laura Groza-Ķibere. "Man patīk lugas par cilvēkiem, kuri ieņem pretēju pozīciju sabiedrībai. Nedomāju neko sliktu par sabiedrību, bet viņš izceļas uz apkārtējo fona - tas ir brīnišķīgs stāsts. Šajā gadījumā tā ir fizioloģiska atšķirība. Arī mana iepriekšējā izrāde "Frankenšteins" bija par to pašu tēmu. Šī izrāde noslēdz manu izrāžu triloģiju. Pēc šīs izrādes taisīšu kaut ko skaistu. Bet tagad - par dzīves atšķirīgajiem cilvēkiem," saka Laura Groza-Ķibere.

Stilizētā 19.gadsimta skatuviskā gaisotnē aktieri izrādes laikā iejūtas vairākās lomās, kuru attēlošana brīžiem liek sarauties kamolā, plastiski locīties, sāpēs raustīties un citādi rādīt savu cilvēka dabu, kā to citus piespiež darīt un pats ar savu tēlu spilgti rāda aktieris Gatis Maliks.

"Ziloņcilvēks" ir trešā izrāde, ko Liepājas teātrī iestudē režisore Laura Groza-Ķibere. Abi iepriekšējie iestudējumi - "Piafa” un "1984" - izpelnījās "Spēlmaņu nakts" nominācijas kategorijās "Labākā lielās formas izrāde" un "Gada režisors". Džordža Orvela "1984" režisorei vainagojās ar balvu "Gada režisors".

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti