Kultūra

Notiks mākslinieka Eduarda Vītola daiļrades aktualizēšanai veltīta izstāde

Kultūra

Dailes teātrī otrdien pirmizrāde "Kam no Vilka kundzes bail?"

Liepājas teātrī pirmizrādi piedzīvos Henrika Ibsena "Heda Gablere"

Laura Groza-Ķibere: Heda Gablere lielā mērā esmu es pati

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 6 gadiem.

Šajā nedēļas nogalē uz Liepājas teātra skatuves savu pirmizrādi piedzīvos režisores Lauras Grozas-Ķiberes stāsts par ilgām. Režisore iestudējusi Henrika Ibsena „Hedu Gableri” Patrika Mārbera skatuves versijā. Galvenās varones Hedas tēlā iejutīsies aktrise Anete Beķere, kurai jāizdzīvo stāsts par sievieti, kura dzīvo ilgās pēc patiesas brīvības un meklē apliecinājumu skaistumam, drosmei un varonīgai rīcībai.

Teātra pasaulē labi zināmā Henrika Ibsena luga par ģenerāļa meitu Hedu Gableri, kas uzrakstīta 19. gadsimtā, savu iemiesošanos reālos tēlos piedzīvo Liepājas teātrī, šoreiz Lauras Grozas-Ķiberes versijā.

Heda Gablere 2017. gada rudenī lielā mēra esmu es pati, saka režisore.

Ibsena vēstījumā režisore izceļ tos dzīves aspektus, kas raksturīgāki mūsdienu cilvēkam.

„Ibsens vairāk runā par sievietes emancipācijas tēmu, pašnoteikšanos, sievietes vietu sociālajā sabiedrībā. Man tas neliekas tik aktuāli. Tagad sieviešu tiesības nav tika ierobežotas kā Ibsena laikā. Es runāju par indivīda konfrontāciju ar sabiedrību un pašam ar sevi. Tas ir mūsdienīgi, jā.. Viņai jāpieņem globāli lēmumi – viņa grib dzīvot vai mirt,” saka režisore.

Režisore Laura Groza-Ķibere vairakkārt veidojusi iestudējumus Liepājas teātrī, kas aktieriem vienmēr ir jaunu izaicinājumu un tēlu dziļuma meklējumu piesātināts laiks. Tāds uzdevums šoreiz arī aktrisei Anetei Berķei Hedas Gableres lomā. Aktrise uzsver, ka katrā no mums ir kas atrodams no galvenās varones personības šķautnēm. 

„Cīņa par dzīvi. Viņa mēģina reflektēt uz citiem rīcību – runājiet par lietām, kāpēc  izliekaties? Varbūt viņa pati nespēj būt drosmīga kaut kādās situācijas,  viņa pieprasa drosmīgu rīcību no citiem,  to skaituma aktu, lai harmoniski dzīvotu. Vai vispār var harmoniski dzīvot? Viņa ir filozofisks tēls, kas caur sevi pauž drosmi, skaistumu, gribasspēku,” skaidro aktrise.

Aktierim Mārtiņam Kalitam šķiet saistošas tēmas, par kurām savās izrādēs runā režisore Laura Groza-Ķibere. Šis iestudējums nav izņēmums. Viņa varonis ir talantīgs un apdāvināts cilvēks, taču ar savām vājībām un atkarībām.   

„Viņš ir ļoti ekspresīvs, viņš ir ģeniāls savā dzīvesveidā , neietilpst vispārpieņemtā  sabiedrības rāmī.  Manam varonim ir līdzīga domāšana Hedai.  Viņš ir plānojis savu augšāmcelšanos kopā ar Hedu. Šis cilvēks viņam ir ļoti nozīmīgs, jo uzdod lielos jautumus, vai mēs esam tikai miesa, kas staigā pa zemes virsu, vai kaut kas vairāk,” saka Mārtiņš Kalita.

Scenogrāfiju, kas uzbur pusremontēta un vienlaikus skaista, smalka dzīvokļa ainu, veidojis Mārtiņš Vilkārsis, ko papildina video mākslinieka – 8 projekcijas. Gaismu mākslinieks Jānis Sniķers, kostīmu māksliniece Jolanta Rimkute, bet mūziku izrādei radījis komponists Kārlis Auzāns. Visi šie elementi būtiski papildina aktierspēli, izstāstot šo stāstu par cilvēku un viņa lielajiem jautājumiem.

Jau vēstīts, ka Liepājas teātra "Hedas Gableres" pirmizrāde paredzēta 7.oktobrī. Izrādē piedalās arī aktieri Egons Dombrovskis, Everita Pjata vai Laura Jeruma, Leons Leščinskis, Inese Kučinska, Anda Albuže.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti