Kultūras ziņas

Liepājā pirmizrādi piedzīvo opera bērniem "Mūž(-uš)īgais lidojums"

Kultūras ziņas

Kultūras ziņas

"Pusnakts šovs ar Jūdu Iskariotu" Dailes teātrī

Ļaunums, nodevība un piedošana – Dailes teātrī pirmizrādīts «Pusnakts šovs ar Jūdu Iskariotu»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

Dailes teātris iestudējis lugu par patiesības meklējumiem un vienu no kristīgās pasaules nozīmīgākajiem notikumiem – Jūdas Iskariota nodevību pret Jēzu Kristu. Režisora Mārtiņa Eihes vadībā tapis "Pusnakts šovs ar Jūdu Iskariotu", kas publiku brīžiem noved līdz smieklu asarām, brīžiem ieved dziļās pārdomās, bet ne brīdi nespēj atstāt vienaldzīgu.

Lelļu teātra vadītājs, režisors Mārtiņš Eihe uz Dailes teātra Lielās skatuves ar nosaukumu "Pusnakts šovs ar Jūdu Iskariotu" iestudējis komerciāli veiksmīgā ASV dramaturga Stīvena Adlija Girga lugu "Jūdas Iskariota pēdējās dienas".

Režisors Mārtiņš Eihe skaidro, ka lielie, nozīmīgie darbi, vai tas būtu Šekspīrs, Čehovs vai Blaumanis, runā par vispārīgām vērtībām, kas iegūst saikni arī ar šodienu, un režisora uzdevums ir izveidot šo tiltu. "Nozīmīgākais jautājums ir tas, ka nekas nav viennozīmīgs. Uz jebkuru lietu mēs varam paskatīties, vai viņa katram no mums skatoties, atšķiras, pat ja mums ir vienāds viedoklis, mūs skatpunkti var būt dažādi, kas šo lietu izgaismo. Un tas ir gan lugas, gan izrādes lielais bonusiņš, ka mēs varam paskatīties uz lietām no dažādiem aspektiem, un nav lielas starpības mūsu iekšējos pārdzīvojumos, vai mēs nododam Jēzu, vai mēs nododam savu sievu. Nodevības lielums nemaina nodevības faktu," uzsver režisors.

Jūda Iskariots bija viens no 12 Jēzus Kristus apustuļiem. Saskaņā ar Jauno derību Jēzus jau iepriekš zināja, kurš viņu nodos un Svētā Vakarēdiena laikā to atklāja, norādot uz apustuli Jūdu Iskariotu, kurš vēlāk viņu nodeva par 30 sudraba grašiem. Aktierim Laurim Dzelzītim grūts uzdevums – attēlot nodevēju, kurš dzīvi beidzis pašnāvībā un kura rīcības iemesli nu kļuvuši par vienu no nozīmīgākajām mīklām.

Lugas darbība notiek Šķīstītavā. Advokāte, prokurors un tiesnesis iztaujā visdažādākos personāžus, lai atminētu lielo mīklu par nodevības iemesliem. Sākot no Iskariota mātes un Marijas Magdalēnas, Poncija Pilāta vai Svētā Pētera līdz pat Zigmundam Freidam, Sātanam un Mātei Terēzei.

Pirmizrādes skatītājs, filozofs un dzejnieks Ilmārs Šlāpins atzīst: "Lugas autors ir paņēmis vienu no interesantākajiem, noslēpumainākajiem un mulsumu raisošākajiem notikumiem pasaules vēsturē vai pasaules literatūrā, kā kurš to uztver. Jūda un viņa attiecības ar Jēzu. Kas tas bija? Kāpēc tas notika? Kādas tam bija sekas? Vai tam bija jānotiek? Vai tā bija brīvās gribas izpausme? Versijas par to, kas notika ar Jūdu, ko viņš īsti izdarījis, vai tas bija svarīgi vai nožēlojami, vai izcili – šie strīdi starp teologiem, filozofiem, vēsturniekiem, arī ateistiem un ateisma vēsturniekiem ir notikuši daudz. Var sastādīt sarakstu versijām, kā saprast šo notikumu."

Teātra kritiķe, LTV kultūras raidījumu redaktore un vadītāja Henrieta Verhoustinska komentē: "Man liekas šodien ļoti aktuāls jautājums – vai var piedod absolūtu ļaunumu? Vai vispār ir absolūts ļaunums, un vai to var piedot? Un man liekas, ka mūsdienās, protams, tas ir ļoti svarīgs jautājums, ko uzdod izrāde."

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti