Laukšteins: Liepājas teātrim mazās zāles trūkums ir sāpīgs jautājums

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 10 gadiem.

Liepājas teātra lielākais trūkums ir tas, ka nav mazās zāles un teātris nevar atļauties eksperimentus, intervijā Latvijas Radio raidījumā „Kultūras Rondo" norāda Liepājas teātra vadītājs Herberts Laukšteins.

Pirmdien, 16. decembrī, ir pienākusi tā diena, kad šī gada „Spēlmaņu nakts" laureāti saņems savas „skatuves naglas" Zirgu pastā.

Uz Rīgu no Liepājas brauks visi, kuri radīja Gada izrādi „Stavangera".  Pēc savas balvas un arī pēc režisora Konstantīna Bogomolova balvas – viņš ir „Gada režisors". Pirms šī notikuma raidījums "Kultūras Rondo" aicinājis studijā Liepājas teātra direktoru Herbertu Laukšteinu uz sarunu par teātri.

Tas ir lielākais Liepājas teātra trūkums. Viss pārējais ir ļoti labi. Ir pilsētas rūpes par teātri. Ir lieliska komanda. Ir lieliska trupa, bet šīs mazās zāles trūkums mums ir ļoti sāpīgs jautājums. Man ir ļoti grūti piesaistīt jaunus nepieredzējušus režisorus, kuri, iespējams, ir ļoti talantīgi, bet viņiem vēl nav skatuves muskuļi uzaudzēti," intertvijā atzīst Laukšteins.

Skaidrojot teātra situāciju, direktors norāda, ka teātra kapacitāte atļauj vienu jauniestudējumu mēnesī sezonas garumā. Ja kāda no izrādēm ir neizdevusies, teātris to ļoti sāpīgi izjūt.

„Teātra pārdoto biļešu ziņā es nesajūtu nekādu „Liepājas metalurga" ietekmi," stāsta teātra direktors. „Tas, ko es dzirdu par šo ietekmi uz pilsētas budžetu, tad gan ir noticis šis metalurga krahs, bet visādi citādi – es skatos, cilvēki lielveikalos iepērkas, notiek kaut kāda dzīvība, cilvēki nāk pie mums uz teātri. Principā, viss notiek. Dzīve turpinās."

Stāstot par Liepājas teātra publiku, Laukšteins stāsta, ka teātris nopietni strādā, lai to piesaistītu. Kāds paziņa Laukšteinam izrādes starpbrīdī atzinies, ka publikā redzējis juristus un dakterus no Rīgas.

„Mēs tiešām strādājam uz to, lai pie mums brauktu, jo Liepāja kā pilsēta ir neliela. Ja katras izrādes mūžs ir tikai orientēts uz Liepājas skatītāju, tad tas mūžs izrādei ir īss. Piemēram 15, 16 izrādes, bet visas izrādes mums ir ļoti mīļas," norāda direktors, stāstot par iestudējumu „Hanana", kura tiek izrādīta jau piecas sezonas, bet publika aizvien to apmeklē. Izrāde nominēta 2009./2010. sezonas "Spēlmaņu nakts" balvai sešās nominācijās.

Herberts Laukšteins atklāj, ka teātris ieplānojis paplašināt ģeogrāfiju un vest iestudējumus izrādīt arī Rēzeknē un Daugavpilī.

Runājot par vētraino diskusiju par „Spēlmaņu nakti", kas, piedaloties režisoram Dž. Dž. Džilindžeram, notika LTV raidījuma „100 g kultūras. Diskusija" studijā, Laukšteins norāda, ka Džilindžers diskusijā bija ļoti emocionāls, taču pateica diezgan daudz vērā ņemamas un diskutējamas, papildināmas un apaudzējamas lietas, kuras būtu nepieciešams izmantot „Spēlmaņu nakts" nolikumā.

„Es pēc tam piedalījos valdes diskusijā par šo tēmu," stāsta Laukšteins. „Man ļoti gribētos redzēt, kas ir ielikts šīs diskusijas protokolā."

Stāstot par turpmākajiem teātra plāniem, Laukšteins atklāj, ka Liepājā ieradīsies režisors no Maskavas Sergejs Zemļanskis, kurš strādās pie iestudējuma – kustību izrādes. Pirmizrāde paredzēta 2014. gada septembrī. Laukšteins redzējis Zemļanska iestudējumus „Zelta maskas" festivālā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti