Latvijas Nacionālajā teātrī klāt tradicionālais Skroderdienu laiks

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

Ar 16.jūniju Latvijas Nacionālajā teātrī sākas tradicionālais Silmaču laiks, līdz 22.jūnijam tiks nospēlētas deviņas Rūdolfa Blaumaņa "Skroderdienas Silmačos" izrādes. 22.jūnijā ar vērienīgu pirmsjāņu ielīgošanu 2013./2014.gada sezona Latvijas Nacionālajā teātrī tiks slēgta.

"Skroderdienu" skatīšanās latviešiem jau sen nav tikai teātra apmeklējums, bet gatavošanās Jāņiem, ielīgojot gada īsāko nakti. Tiem pilsētniekiem, kuri Jāņos Rīgu nepamet, Latvijas Nacionālā teātra "Skroderdienas" ar slaveno līgošanas skatu kļūst par sava veida Jāņiem.

Šī izrāde ir tradicionāli klasiska. Domāju, ka latvieši izrādi zina no galvas, bet vienmēr ir pārsteigums, kad sprāgst krāsns. Beigās visi laimīgi uzelpo, kad visi trīs pāri izveidojas un ir laimīgas beigas. Zinām arī, kā beidzas alus notecināšana no mucas trīs jauniešiem – Rūdim, Kārlēnam un Ieviņai. Tomēr vienmēr mēs gaidām to ar zināmu pārsteigumu," saka Latvijas Nacionālā teātra pārstāve Līga Rimšēviča.

Kā ik gadu pirmsjāņu dienās, Silmaču sētā atkal ieradies Dūdars, viņam pa pēdām žīdu ģimenīte - pauninieks Ābrams ar dēlu Joski un šneideriene Zāra, bet priekšā jau gaida Bebene, Tomuļmāte un Pindacīša, un Skroderdienas var sākties - uzbrūk bites, sprāgst krāsns, pazūd zaļā krūze un lūst sirdis.

Izrādes beigu skatā uz skatuves ir teju viss Latvijas Nacionālā teātra aktieru kolektīvs. Bet šīs sezonas jaunums "Skroderdienās" - Rūda un Kārlēna lomās ar Jāni Vimbu un Arturu Krūzkopu dublēsies jaunie aktieri Jurģis Spulenieks un Uldis Siliņš.

"Domāju, ka Skroderdienu fenomens meklējams mūsu saknēs. Neskatoties uz to, ka šobrīd vairākums Latvijas iedzīvotāju ir pilsētnieki, mēs visi senākā vai mazāk senā pagātnē nākam no laukiem, tādēļ mums jau zemapziņas līmenī ir tuva šī lauku saime, kur pretstatā šodienas urbānajai videi viens otru pazīst, kur pošanās kāzām un skroderu atbraukšana ir gadsimta notikums, kur viss ir pa īstam un pamatīgi, kur ir šī tiešā saikne ar dabu, tās ritmu un tradīcijām. Tās ir sava veida ilgas pēc harmonijas un mājām," teic Latvijas Nacionālā teātra direktors Ojārs Rubenis.

Atskatoties uz aizvadīto sezonu, Latvijas Nacionālā teātra pārstāve Līga Rimšēviča atzīst - ir bijušas izrādes, kas vairāk pieprasītas un kas mazāk, bet kopumā sezonu var vērtēt kā veiksmīgu: "Sezonu sākām ar Ināras Sluckas "Bagāto kundzi", kas ir klasisks, ļoti skaists iestudējums. Emocijas saviļņoja arī "Jūtu tektonika" Mihaila Gruzdova iestudējumā, "Latgola.lv" pati par sevi pieprasīta. Man prieks, ka līdzās "Silmačiem" sezonas noslēgumā izdevies ir "Kabarē" Indras Rogas režijā. Izrāde ir krāšņa, interesanta un arī smeldzīga. Un, protams, mūsu Mazās zāles interesantie atradumi." Teātris ar nepacietību gaida arī kritiķu vērtējumu, kas atspoguļosies teātra balvas "Spēlmaņu nakts 2013/2014" nominācijās.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti