Rīta Panorāma

Skype saruna ar MySpotit pārstāvi Raivi Ozoliņu

Rīta Panorāma

Sporta inovāciju hakatons Sportshack 2020

Latvijas Nacionālajā operā un baletā atkal skan mēģinājumu zāles

Latvijas Nacionālajā operā un baletā atkal skan mēģinājumu zāles

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

Pāris mēneši ārkārtas situācijā arī Latvijas Nacionālās operas un baleta (LNOB) māksliniekiem aizritējuši mājās. Tas no māksliniekiem prasījis lielu iekšējo disciplīnu, lai nezaudētu radošo formu. Nu jau trešo rītu opernamā, ievērojot stingrus sanitāros noteikumu, ierodas dziedātāji un baletdejotāji un notiek mēģinājumi.

Opernama Jaunā zāle atvēlēta operas solistu mēģinājumiem. Beidzot viņi var strādāt kopā ar pianistu un gatavot lomas jaunajiem iestudējumiem – Rosīni “Pelnrušķītei” un Verdi operai “Simons Bokanegra”.

LNOB valdes priekšsēdētājs Egils Siliņš skaidro, kā rit mēģinājumu process: “Mums no 22 solistiem, kas ir operas trupā, 8 līdz 9 nāk uz mēģinājumiem ar pianistu. Viņi gatavo tieši jaunās lomas.”

“Simons Bokanegra” operas repertuārā iekļauts pirmo reizi. Koncertmeistare Ilze Ozoliņa par darbu stāsta: “Viņš ir tipisks Verdi, bet viņam ir tādi momenti, kur ir kosmiskas, attālinātas harmonijas pēkšņi, kas vispār viņam nav raksturīgas. Viņu nav daudz, bet ir brīžiem tāds pilnīgs svaigums, 20. gadsimts pēkšņi ieskanas.”

Operas vadība ar nepacietību gaida, kāds būs valdības lēmums jūnija sākumā – būs iespēja 10. jūlijā operas trim tenoriem un vēlāk arī solistei Ilonai Bagelei koncertēt brīvā dabā, Mežaparka Zaļajā teātrī, vai nebūs.

Egils Siliņš spriež: “Es zinu, ka valdība patreiz domā, cik cilvēku pulcēšanās tiks pieļauta.

Bet zinot, ka no jūlija mēneša Igaunijā brīvajā dabā drīkst uz vienu pasākumu ierasties tūkstoš klausītāju, tad būtu neloģiski, ja Latvijā tas būtu aizliegts.

Mēs, latvieši, varētu braukt uz brīvdabas koncertu Igaunijā, bet Latvijā tas nebūtu iespējams. Tad jāprasa – kur ir šī atšķirība?”

Arī LNOB baleta zālē ir stingrs mēģinājumu plāns. Jauniestudējuma “Gulbju ezers” pirmizrāde atlikta uz nezināmu laiku, taču Latvijas Nacionālā baleta mākslinieciskais vadītājs Aivars Leimanis uzsver: “Jābūt ir kaut kādam mērķim. Labi, mēs kaut kādu laiku noteikti ar lielu entuziasmu trenēsimies, bet gribas zināt, kad atkal kaut kas atjaunosies, kad būs izrādes, kāpēc mēs to darām.

Ievērojot visus šī laika nosacījumus, mēs tūlīt kaut ko jaunu, interesantu iestudēsim.”

KONTEKSTS: 

Ārkārtējo situāciju Covid-19 dēļ Latvijā izsludināja 12. martā. Tās laikā noteikta virkne ierobežojumu un aizliegumu, tai skaitā aizliegti visi publiskie pasākumi un ierobežota pulcēšanās.

Vēlāk ārkārtējā situācija pagarināta līdz 9. jūnijam, bet ir mīkstināti iepriekš noteiktie striktie ierobežojumi - atļauta pulcēšanās līdz 25 cilvēku lielām grupām, ievērojot divu metru distanci.

No 12. maija pakāpeniski atsāk darboties muzeji, bibliotēkas, privātās kultūrvietas un var notikt nelieli kultūras pasākumi gan iekštelpās, gan ārtelpās. Kultūras iestādēm noteikti dažādi sanitārie protokoli, kas jāievēro, atsākot darbu.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti