Latvijas Nacionālajā baletā top «Trīs draugi» pēc Remarka romāna motīviem

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

Latvijas Nacionālajā operā un baletā (LNOB) 29. novembrī pasaules pirmizrādi piedzīvos komponista Pāvela Akimkina un režisora-horeogrāfa Sergeja Zemļanska balets “Trīs draugi”, kas top pēc Ēriha Marijas Remarka populārā romāna motīviem, paziņojumā medijiem informē LNOB pārstāvji.

Ēriha Marijas Remarka romāna “Trīs draugi” darbība norisinās 20. gadsimta 20. gadu nogalē. Roberts – jauns puisis, kurš savā neilgajā mūžā jau paguvis iepazīt kara šausmas, uzticas tikai saviem cīņu biedriem – Oto un Gotfrīdam, visu kopīgi saķīlētajai mašīnai “Kārlim” un rumam. Negaidīti un krasi mainās Roberta dzīve, kad viņš satiek Patu – jaunu sievieti, kura rosina Robertā vēlmi dzīvot, sapņot un cerēt. Viņu mīlestība, lai cik arī spēcīga būtu, ir īsa un sāpīga, jo Pata ir nedziedināmi slima.

Iestudējuma radošā komanda – Sergejs Zemļanskis, Pāvels Akimkins, scenogrāfs un kostīmu mākslinieks Maksims Obrezkovs un dramaturģe Rasa Bugavičute-Pēce – Latvijas skatītājiem jau labi pazīstama no Liepājas teātrī tapušā Nikolaja Gogoļa “Precību” iestudējuma, kas triumfēja teātra balvas “Spēlmaņu nakts 2017” ceremonijā. Jauniestudējuma muzikālais vadītājs būs Jānis Liepiņš. Iestudējuma komandā strādā arī horeogrāfs-asistents Dmitrijs Gaitjukevičs un gaismu mākslinieks Aleksandrs Sivajevs.  Roberta lomā – Antons Freimans, Raimonds Martinovs vai Kristaps Jaunžeikars, Patas lomā – Elza Leimane, Baiba Kokina vai Jūlija Brauere, Gotfrīds – Viktors Seiko vai Aidens Viljams Konefrijs, Oto – Sergejs Neikšins, Aleksandrs Osadčijs vai Raimonds Martinovs.

“Šis iestudējums ir kā dažādu tēmu un vērtību kaleidoskops. Remarks ir viens no spilgtākajiem “zudušās paaudzes” pārstāvjiem. Viņa varoņi tika ierauti Pirmā pasaules kara gaļas mašīnā vēl nepieredzējuši un jaunības ideālu pilni.

Karā viņi pārtapa par stipriem, disciplinētiem un izlēmīgiem cilvēkiem. Atgriežoties mājās, kur viņus gaida bezdarbs, bads un kara izpostīta valsts, viņi jūt trulu un nomācošu vilšanos. Šiem ļaudīm pietiek gribasspēka, lai izturētu grūtības un atgrieztos ikdienas dzīvē, bet viņi nesaprot, kādēļ to darīt. Šajā laikā, kad tu nepavisam neesi gatavs atvērties un uzticēties cilvēkiem un pārāk skaidri atceries, cik pēkšņi un muļķīgi var pārtrūkt cilvēka dzīve, tavā ceļā pēkšņi uzrodas tīra, kristālskaidra mīlestība, kas tiek dota kā dāvana un tūlīt atņemta. Vēl viena būtiska tēma ir draudzība un jau aizmirstais vārds "biedriskums",” saka režisors-horeogrāfs Sergejs Zemļanskis, kurš pazīstams kā plastiskās drāmas žanra radītājs. “Trīs draugi” ir viņa pirmā izrāde, kas veidota, strādājot ar baletdejotājiem.

Latvijas Nacionālā opera un balets sadarbībā ar Kultūras informācijas sistēmu centru jau trešo reizi piedāvā iespēju piedzīvot jauniestudējuma pirmizrādes sajūtu arī skatītājiem reģionos.

“Trīs draugu” pirmizrāde tiešraidē tiks translēta reģionālajos kultūras centros – Talsu Tautas namā, Dobeles pilsētas kultūras namā un kultūras centrā “Siguldas devons”.

No 22. novembra līdz 4. decembrim t/c “Galerija Centrs” ikviens interesents varēs apskatīt Oļega Zernova fotoizstādi “Vairāk par likteni”. Tajā skatāmi jauniestudējuma solistu portreti iestudējuma gaisotni raksturojošā estētikā.

Sarunas pirms pirmizrādēm par baletu “Trīs draugi” notiks 25. novembrī LNOB Jaunajā zālē.  Pasākuma ietvaros būs iespēja apskatīt Gintas Garūtas fotoizstādi “Izrāde. Pirms”, kurā dokumentēta baleta tapšanas gaita.

Nākamās baleta “Trīs draugi” izrādes notiks 30. novembrī, 18. decembrī, 16. janvārī, 21. februārī, 14. martā, 22. aprīlī un 30. maijā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti