Latvijas Nacionālajā baletā top jauniestudējums «Raimonda»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

27.martā pirmizrādi piedzīvos Latvijas Nacionālā baleta jauniestudējums - Aleksandra Glazunova balets "Raimonda", ko veido horeogrāfs Aivars Leimanis, izmantojot Mariusa Petipā horeogrāfijas motīvus.

Jauniestudējuma komandā strādā muzikālais vadītājs Jānis Liepiņš, diriģents Farhads Stade, scenogrāfe un kostīmu māksliniece Ināra Gauja, gaismu mākslinieks Kārlis Kaupužs, horeogrāfa asistentes Irina Čistjakova, Inese Dumpe un Aiša Sila.

Pirmajās izrādēs Raimondas lomu atveidos Elza Leimane-Martinova, Baiba Kokina un Alise Prudāne. Gan bruņinieka Žana de Briena, gan saracēņu karavadoņa Abderahmana lomā iejutīsies Arturs Sokolovs, Sergejs Neikšins un Raimonds Martinovs. Turpmākajās izrādēs Raimondas lomu dejos arī Margarita Demjanoka, Žana de Briena lomā redzēsim arī Viktoru Seiko un Zigmāru Kirilko.

Jauniestudējuma horeogrāfs Aivars Leimanis saka: ""Raimondas" jaunais uzvedums ļauj piepildīt senu sapni - beidzot mūsu repertuārā ir visi populārākie, joprojām regulāri izrādītie lielie, klasiskie baleti. Vēl vairāk - mūsu iestudējumos dejotāji, kostīmi un scenogrāfija ir tādā vizuālā un tehniskā kvalitātē, ka nekautrējoties varam kāpt uz prestižākajām pasaules skatuvēm. Mariusa Petipā radītie uzvedumi veido klasiskā baleta aprites pamatu. Protams, laika gaitā tie piedzīvojuši dažādas izmaiņas, kas arī mūs iedvesmoja jaunu ceļu meklējumiem. Šajā Raimondā no jauna iestudēts pirmais cēliens, kas kļuvis dinamiskāks, dejām bagātāks. Taču risinājumus, kas saglabājušies vēl no vecmeistara laikiem, mēs respektējam un slīpējam kā dārgu dimantu."

Horeogrāfs Mariuss Petipā (1818-1910) baletu "Raimonda" radīja teju 80 gadu vecumā. Tas nebija viņa pēdējais darbs - sirmais metrs mūža nogalē veidoja vēl vairākas citas horeogrāfijas, tomēr tieši romantisko viduslaiku leģendu par cēlo bruņinieku un viņa uzticīgo līgavu var uzskatīt par Petipā bagātīgi gūtās pieredzes un meistarības apliecinājumu. "Raimonda" ir izsmalcināta himna sievietes skaistumam un vienlaikus - īsts dejotāju talanta un tehniskās gatavības pārbaudījums. Jaunais iestudējums ļaus ielūkoties viduslaiku pasaulē.

"Raimondas" pirmizrāde diriģenta Rikardo Drigo vadībā notika Sanktpēterburgas Marijas teātrī 1898.gadā. Savukārt rīdzinieki "Raimondu" pirmo reizi ieraudzīja jau dažus gadus pēc vietējās baleta trupas dibināšanas - 1926.gadā. 1931.gadā pie iestudējuma diriģenta pults Rīgā stājās pats komponists. 20.gadsimtā "Raimonda" Rīgā tika uzvesta vēl divas reizes (pirmizrādes 1954. un 1993.gadā).

"Sarunas pirms pirmizrādēm" par baleta "Raimonda" jauniestudējumu notiks 23.martā plkst. 18.30 Latvijas Nacionālās operas Jaunajā zālē. Programmā - tikšanās ar iestudējuma radošo grupu, dejiski priekšnesumi un muzikologa Mikus Čežes lekcija.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti