Rīta Panorāma

Intervija ar Rīgas mēru Nilu Ušakovu

Rīta Panorāma

Kur slēpjas reperu grupas "OLAS" popularitāte?

Intervija ar Nacionālā teātra direktoru Ojāru Rubeni

Latvijas Nacionālais teātris Raiņa un Aspazijas gadu atklāj ar «Raiņa sapņiem»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

2015.gads ir Raiņa un Aspazijas 150.jubilejas gads. Arī Latvijas Nacionālais teātris šo gadu plāno aizvadīt Raiņa zīmē. 29.janvārī pirmizrādi piedzīvos jauniestudējums "Raiņa sapņi", kā režisors ir Kirils Serebreņņikovs (Krievija). "Mēs Raiņa gadu turpināsim - septembrī Viesturs Kairišs Nacionālajā teātrī iestudēs "Uguni un nakti". Būs pilnasinīgs Raiņa gads Nacionālajam teātrim, kur viņš ir bijis direktors. Mēs uzskatām, ka tas ir mūsu pienākums," intervijā "Rīta Panorāmā" norāda Latvijas Nacionālā teātra direktors Ojārs Rubenis.

Par Raini ir ierasts domāt kā par personāžu no skolas mācību programmas, no kuras stingri apgūts, ka Rainis ir lielākais latviešu dzejnieks, filosofs, domātājs, fundamentālu latviešu dramaturģijas darbu autors, kas tā arī ir. Taču, kā jau ģēnijam, Raiņa personībā pastāv arī cita puse - tā, par kuru skolā īsti nestāsta. Rainis ir bijis ļoti patmīlīgs, stipri augstprātīgs, viegli aizkaitināms, ne vienmēr īsti korekts un godīgs pret savu sievu.

"Domāju, ka kopumā mēs Raini nepazīstam, mēs no viņa baidāmies. Šis iestudējums būs netradicionāls. Ja jums ir bail no tā Raiņa, ko jums varbūt kādreiz lika skolā lasīt, tad neuztraucieties. Drīzāk ir jāpabaidās par to, kādā veidā Rainis ir interpretēts. Mēs par to arī esam mazliet uztraukušies, kā to uzņems Raiņa fani, kuri uzskata, ka Raini nedrīkst nekādā veidā mainīt," atklāj Latvijas Nacionālā teātra direktors Ojārs Rubenis.

Raiņa personības sarežģītība visuzskatāmāk atklājas viņa dienasgrāmatās un skrupulozajos savu sapņu pierakstos. Daudz ko no tā izrādē "Raiņa sapņi" izmantojis režisors Kirils Serebreņņikovs, piedāvājot cieņpilnu skatu uz Raini, bet - no malas.

"Ideja, kas radās jau pirms diviem gadiem - visrežisors gribēja paskatīties uz mūsu lielo dzejnieku tā, kā viņš saprot. Tika izrakts liels daudzums dzejoļu, kuri nav no lugām, tad ir Raiņa dienasgrāmatas, ticiet man, tās ir ārkārtīgi interesantas. Piemērām, Rainis ir rakstījis pēc vienas nakts, ka "es gribu dzīvot 300 gadus, es gribu iegūt Nobela prēmiju, es gribu valdīt pār Latviju, es gribu veidot jaunu pasauli". Viņa personība ir tik ārkārtīgi dažāda. Ja jūs man vaicātu par pievienoto vērtību, es teiktu - nevajag no Raiņa baidīties. Man Rainis ir vienkārši cilvēks, kurš ir pārdzīvojis pāri laikam. Ja mēs skatāmies, kuras grāmatas vai kura mūzika ir pārdzīvojusi pāri laikam, tad pasaulē tā nemaz nav tik daudz," uzsver Ojārs Rubenis.

Latvijas Nacionālā teātra direktors atklāj, ka sākotnēji viņš režisoram Kirilam Serebreņņikovam piedāvājis iestudēt kādu no Raiņa lugām. Režisors to arī izlasījis, bet tomēr atteicies to iestudēt. "Tad viņš izlasīja [Roalda] Dobrovenska grāmatu "Rainis un viņa brāļi", kas ir arī krievu valodā, un viņš bija absolūti pārņemts, un pārņemts nevis no dzejas, kas ir tulkota, bet tieši no tā cilvēka domāšanas veida. Šim režisoram arī ir netradicionāla domāšana. Tad viņš lika kopā - Rainis un politika, Rainis un sieviete, Rainis un mīlestība, Rainis un Aspazija, Rainis un dzeja, un tad veidojās priekšstats, ko viņš saprot. Šī būs tāda viņa sapratne. Cienīsim citu viedokli," pauž Ojārs Rubenis.

"Es domāju, ka mums ir jāatgriež atpakaļ tā domāšana - nebaidīsimies no Raiņa. Ticiet man, Rainis pārdzīvos gan mani, gan jūs, viņš Latvijas vēsturē ieies ar ļoti, ļoti pamatotām lietām, kuras nevarēs izmest miskastē," teic Ojārs Rubenis.

Lomas izrādē "Raiņa sapņi" atveido Lolita Cauka, Maija Doveika, Ainārs Ančevskis, Kaspars Aniņš, Mārtiņš Brūveris, Gundars Grasbergs, Ivars Puga, Jurģis Spulenieks, Romāns Bargais un Uldis Siliņš.

Izrādes libreta autore Ieva Struka, scenogrāfs un kostīmu mākslinieks Kirils Serebreņņikovs, komponists Jēkabs Nīmanis, horeogrāfs Jevgēnijs Kulagins (Krievija), gaismu mākslinieks Igors Kapustins, kormeistars Artūrs Ancāns.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti