Latvijas Nacionālais balets iestudē «Trīs tikšanās»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 10 gadiem.

Latvijas Nacionālajā operā (LNO) 26. aprīlī notiks trīs baleta viencēlienu „Trīs tikšanās” pirmizrāde. Trīs latviešu komponistu Georga Pelēča, Pētera Vaska un Riharda Dubras mūziku dejas valodā iestudē trīs starptautiska līmeņa horeogrāfi - Bridžeta Breinere, Demiss Volpi un Mario Radačovskis, lsm.lv pavēstīja LNO pārstāvji.

"Trīs tiksanās" dejo Latvijas Nacionālais balets. Pie diriģenta pults Atvars Lakstīgala, atskaņo LNO orķestris un solisti.

Pirmā tikšanās „Godinot”

Komponista Georga Pelēča gaišo, sirsnīgo skaņu pasauli dejas valodā ietērps balerīna Bridžeta Breinere no ASV, kura nesen sevi pieteikusi arī kā horeogrāfe.

Georgs Pelēcis opusu "Godinot Henriju Perselu" uzrakstīja, kad tika atzīmēta angļu komponista 350 gadu jubileja. Sākotnēji skaņdarbs tika rakstīts trīs kontrtenoriem un baroka laikmeta instrumentiem.

„Uzzinot par iestudēšanas plāniem, es sagatavoju jaunu partitūras variantu, jo ne visi pirmā varianta instrumenti ir pieejami Rīgā, kā arī kontrtenora partijas dziedās trīs brīnišķīgi mecosoprāni,” stāsta komponists.

Savukārt horeogrāfe atzīst, ka mūzika viņu iedvesmojusi, "jo tajā ir daudz dažādu krāsu".

"Līdztekus tam es vēlējos pārņemt pagātnes godināšanas koncepciju, kam Georgs Pelēcis veltījis savu kompozīciju," skaidro Breinere. "Savus elkus un skolotājus mēs padarām par dieviem, taču patiesībā viņi visi bija tikai cilvēki. Ļoti abstraktā ziņā šis balets ir tieši par to – par prieku piederēt tai neparasto cilvēku ciltij, kas pasaulē ienes skaistumu."

Baleta „Godinot” solisti: Viktorija Jansone, Baiba Kokina, Raimonds Martinovs, Ringolds Žigis, Andris Pudāns, Arturs Skuteļskis. Vokālo partiju izpildīs mecosoprāni Baiba Berķe, Laura Grecka un Irma Pavāre.

Otrā tikšanās „Elēģija”.

Komponista Pētera Vaska ziemeļnieciski lakoniskajai mūzikai savu versiju piedāvās jaunā horeogrāfs no Argentīnas – Demiss Volpi, Štutgartes baleta horeogrāfs. Jāatzīst, ka šī tik tiešām ir viņu otrā sadarbības tikšanās, jo pirmo reizi Vaska mūziku horeogrāfs izmantoja savā uzvedumā „Krabats” pērn Štutgartē. Šis iestudējums Vācijā guva ļoti augstu novērtējumu.

„Mani ļoti iespaidoja iepriekšējais Demisa Volpi uzvedums “Krabats” Štutgartē un priecājos, ka mans 2. stīgu kvartets “Vasaras dziedājumi” ir iedvesmojis horeogrāfu, kurš ar uzvedumu radīs savu vizuālu stāstu. Šķiet, ka skatītājiem tiks piedāvāts kaut kas pavisam sevišķs un mēs piedzīvosim mākslas brīnumu,” stāsta komponists Pēteris Vasks.

Horeogrāfs Demiss Volpi ir iecerējis viencēlienu kā elēģiju brīvībai.„

"Esmu radījis darbu par brīvību un cerību – diviem spēkiem, kuri cilvēkiem vienmēr nepieciešami. Vaska mūzikā mani visvairāk iedvesmo tās dabiskais plūdums. Nekas tajā neliekas mākslīgs. Man ir svarīgi saprast Pētera Vaska muzikālo stāstu intelektuālā un emocionālā nozīmē un censties atainot pašu šo neticami poētisko skaņu būtību dejas valodā,” uzsver Volpi.

Baleta „Elēģija” solisti: Sabīne Guravska, Alise Prudāne, Viktorija Jansone, Jūlija Brauere, Ieva Rācene, Nataļja Samborska, Raimonds Martinovs, Viktors Seiko, Aleksandrs Osadčijs, Aleksandrs Kaļivods. „Vasaras dziedājumus”  spēlē stīgu kvartets – Svetlana Okuņa, Aija Frišenfelde, Silvija Krauze un Inga Sunepa.

Trešā tikšanās „Trešais klavierkoncerts”

Komponista Riharda Dubras mūzika, kas suģestē ar intensīvu garīgo pārdzīvojumu, iedvesmojusi Brno baleta māksliniecisko vadītāju, slovāku Mario Radačovski.

„Ar mūziku un deju es vēlos pastāstīt kādu stāstu par divu cilvēku attiecībām - par mīļotā zaudējumu, par satikšanos un jauna ceļa meklējumiem vienam pie otra," stāsta Radačovskis. "Man patīk laimīgas beigas, jo dzīvē ir tik daudz lietu, par ko skumt, un kad tu dodies uz teātri, vai atkal gribi justies bēdīgs? Es daru visu, ko vien spēju, lai atklātu savu sirdi, bet vienlaikus es atstāju brīvu vietu skatītāja interpretācijai."

„Pirmizrādi gaidu ar lielu nepacietību, jo esmu iepazinies ar baletmeistaru Mario Radačovski, kura idejas mani patiešām fascinē – tās tik precīzi ataino manas emocijas, it kā viņš būtu bijis klāt skaņdarba rakstīšanas procesā,” atzīst komponists Rihards Dubra.

Baleta „Trešais klavierkoncerts” solisti: Sabīne Guravska, Iļana Puhova, Alise Prudāne, Sergejs Neikšins, Arturs Sokolovs, Zigmārs Kirilko. Pianists – Endijs Renemanis.

Izrādes tērpu mākslinieki Tomass Lempercs un Ludmila Varosova, scenogrāfi - Bridžeta Breinere, Demiss Volpi un Mareks Hollijs.

Pirmdien, 14. aprīlī plkst. 18:30 LNO Jaunajā zālē notiks „Sarunas pirms pirmizrādes”, kurās piedalīsies visi trīs iestudējuma komponisti - Georgs Pelēcis, Pēteris Vasks un Rihards Dubra.

Izrāde iekļauta Eiropas kultūras galvaspilsētas gada programmā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti